Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szombat, Erik, Alexandra

Ünnepélyesen is megerősítették a Szent II. János Pál Iskolaközpont új nevét

Újbuda   |   2015, november 9 - 16:36
Nyomtatóbarát változatSend by email

Nagyszabású névadó ünnepséget tartottak az egykori Szent Benedek Iskolaközpontban november 6-án, amely szeptember óta Szent II. János Pál Iskolaközpont néven működik. A szentmisét Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius celebrálta, majd a liturgia végén áldást osztott a pápa vérereklyéjével, amit az oltárasztal ereklyetartójában helyeztek el.

Az intézmény dísztermében tartott szertartáson részt vett többek között Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg és felesége Krisztina főhercegné, Andreas Schlöggl, a Krisztus Légiója tartományfőnöke és Hoffmann Tamás polgármester is. Michael Duffy, az intézmény lelki vezetője, az iskolát fenntartó Krisztus Légiója szerzetesrend nevében köszöntötte az egybegyűlteket. - Az ünnep, amikor az új védőszent oltalmába helyezik az intézményt, a nuncius jelenlétével közel hozza Ferenc pápát is az iskolánkhoz – fogalmazott Michael atya. Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg beszédében felelevenítette, amikor a Krisztus Légiója tizenhárom éve átvette az iskolát a bencés öregdiákoktól. Kiemelte a bőkezű és lelkes adományozók fontos szerepét, külön megemlítve barátja, Robert de Balkany francia üzletembert. Hangsúlyozta, az iskolaközpont oktatási elveihez nagyon közel áll a szent pápa személye és gondolatai, akinek mindenkori legnagyobb öröme a világegyházban a fiatalok nevelése és tanítása volt.

Az apostoli nuncius megáldotta az új iskolazászlót, majd kezdetét vette a nagyrészt latinul bemutatott szentmise. Alberto Bottari de Castello felelevenítette II. János Pállal kapcsolatos találkozásainak emlékét, amelyek közül a legkiemelkedőbb a 2000-ben történt püspökké szentelése volt a Szent Péter Bazilikában. – Minden találkozás után úgy érezte az ember, hogy jobbá vált, még mélyebb vágy ébredt benne Isten szeretete iránt – fogalmazott a nuncius. Hozzátette: – II. János Pál egyaránt nagy ajándék volt az egyháznak és a világnak, péteri küldetésének pedig különösen fontos része volt a fiatalokkal való törődés, így aligha lehetett volna jobb névadót találni az iskolának – mondta.

HL