Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 17. szerda, Rudolf

Ünnepek idején is vigyázzunk

Újbuda   |   2016, december 21 - 10:02
Nyomtatóbarát változatSend by email

Karácsony és szilveszter minden családban az ünnepi készülődés, a vendégvárás, vagy a programok, utazások izgalmával telik. Összeállításunkban néhány gondolatot osztunk meg, miként lehet az ünnepek alatt megelőzni a lakástüzeket és baleseteket, melyek sajnos minden esztendőben előfordulnak.

Bevásárlás

Sok csomaggal a zsúfolt járművön utazva pénztárcánk, bankkártyánk, mobiltelefonunk vonzó zsákmányt jelenthet. Ezeket használat után mindig gondosan zárjuk vissza táskánkba, melyet sose viseljünk a hátunk felé fordítva.

A lakás, karácsonyfa díszítése

Az adventi koszorút tűzálló alátétre helyezzük, a gyertyákat, mécseseket pedig nem éghető tartóban rögzítsük. Ne tegyük huzatos helyre, függöny vagy más éghető anyagok közelébe a koszorút, ha ég rajta a gyertya vagy mécses. Ezeket sose engedjük teljesen leégni és ügyeljünk, hogy a kanóc ne dőljön el. A gyermekeket ne hagyjuk egyedül olyan koszorú közelében, amelyen égnek a gyertyák! A karácsonyfán ne használjunk éghető díszeket, a fa közelében mindig legyen készenlétben olyan eszköz, amely alkalmas a keletkező tűz – kezdeti szakaszában történő – eloltására.

Soha ne állítsuk a karácsonyfát a menekülési útvonalra! Vágott fenyőnél „vizes” tartót vagy talpat, műfenyő esetén „tűzálló” kivitelűt válasszunk. A karácsonyfát stabilan rögzítsük, megfelelően „terpesztett”, nehéz talppal. A fára gyertyákat, csillagszórókat kizárólag díszítésként helyezzünk fel, azokat ott ne gyújtsuk meg!

Csak megfelelő műszaki állapotú, minőségi tanúsítvánnyal rendelkező izzósort, elektromos díszítőelemeket vásároljunk és használjunk! Ezeket úgy rögzítsük a fán, hogy ne érhessenek hozzá a levelekhez, vezetékhez, éghető díszekhez. Az izzósor működtetésekor gyermekek a helyiségben csak felügyelet mellett tartózkodjanak. Az elektromos kapcsolókhoz a gyerekek sem szándékosan, sem véletlenül ne férhessenek hozzá. Égőcserénél mindig húzzuk ki a villásdugót a konnektorból. Az égősor áramellátásához legfeljebb egy, világító kapcsolóval ellátott, gyárilag szerelt hosszabbító elosztó használható, amelyen a nem használt csatlakozóhelyeket „vakdugóval” kell lezárni. Lefekvés vagy a lakásból való eltávozás előtt az izzósort és az elektromos díszeket a hálózatról le kell választani!

Teendők tűz esetén

A lehető legrövidebb időn belül mentsük ki a lakásban tartózkodókat, értesítsük a tűzoltóságot, és ha tudjuk, kezdjük meg az oltást. Ehhez használhatunk nedves pokrócot, egy vödör vizet vagy tűzoltókészüléket. Elektromos tűznél a víz használata áramütést okoz! Asztalon felcsapó lángoknál akár egy pohár víz is gyors segítséget jelent, ha azonban testi épségünket veszélyezteti, ne kezdjünk bele az oltásba, hanem meneküljünk az épületből! Annak a helyiségnek az ajtaját, ahol a tűz keletkezett, zárjuk be kilinccsel, így kevesebb oxigénhez jut, és lassabban terjed. Lármázzuk fel a szomszédokat, és hívjuk a 105-ös vagy a 112-es segélyhívószámot.

Éjszakai nyugalmunkat biztosíthatja a ma már néhány ezer forintért beszerezhető füstjelző berendezés, amely erős hangjelzéssel néhány másodperc alatt felhívja figyelmünket a veszélyre.

Petárdázás

Szilveszter napján sokan várják az éjfélt petárdákkal. Mivel figyelmetlen kezelésük sok roncsolásos balesetet okoz, használatukat erősen korlátozza a jogszabály. Petárdát vásárolni december 28. és 31. között, használni kizárólag december 31. este 18 óra és január 1. reggel 6 óra között, megtartani pedig január 5-ig lehet. A fel nem használt termékeket a forgalmazó köteles térítésmentesen visszavenni, viszont a vételárat nem köteles visszafizetni.

A petárda birtoklását jogszabály tiltja: akinél engedély nélkül van petárda, az szabálysértést követ el, a büntetés akár 150 ezer forint is lehet.

Karácsonyfa kidobása

Budapesten a karácsonyi ünnepeket követően az FKF Zrt. szervezetten gyűjti össze és szállítja el a fenyőfákat. Tapasztalatuk szerint Vízkereszt, azaz január 6-át követően általában 1–1,5 hónapig tart a karácsonyfák kihelyezésének igazi dömpingje. A gyűjtőpontok helyét, ahonnan „fenyőfajáratok” viszik majd el a már feleslegessé vált fákat, a www.fkf.hu oldalon lehet majd megtalálni. A lakosság a kukák mellé, vagy a később kijelölésre kerülő kb. 250 gyűjtőhely egyikére teheti ki a fáját. Figyelni kell arra, hogy a fa ne akadályozza a gyalogosokat, az úttesten a parkolást, illetve a gépkocsik forgalmát.

Újbuda