Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szombat, Erik, Alexandra

Újra szólt a jazz Újbudán

Újbuda   |   2021, október 13 - 10:44
Nyomtatóbarát változatSend by email

Tizennegyedik alkalommal rendezték meg a kerületben az Újbuda Jazz Fesztivált, amelynek idén három napig a Fonó adott otthont, majd az A38 állóhajón folytatódtak a koncertek. A 2005-ben indult zenei seregszemle igazi nemzetközi jazzünneppé nőtte ki magát, amelynek illusztris fellépőgárdája bármelyik nyugat-európai fesztiválon megállná a helyét. A Covid persze a jazzkoncertek közönségét is megtizedelte, ezért a mostani esemény az újra­indulásról is szólt.

A súlyos avantgárdtól a hagyományos szvingig, a fúziós zenétől a kísérletezőkön át a nagynevű klasszikusokig terjedt az idei Újbuda Jazz Fesztivál palettája. Színpadra lépett a Santa Diver Trio, a Nagy Emma Quintet, Gadó Gábor triója, valamint a Canarro együttes. Az egyik legizgalmasabb zenei élményt az Atma Mundi hozta el a Fonóba, a horvát együttes az isztriai zenei hagyományt ötvözi modern elemekkel. A MU Színház és az A38 hajó alapította rendezvény fényét a hazai nagyok közül ezúttal Dresch Mihály emelte, aki két kvartettjének egy produkcióba tömörítésével mutatott újat.
– A Covid alatti leállás után óriásira nőtt a jazz-zenészek szabadságra, szárnyalásra való igénye, ez pedig jót tesz a fesztiválnak is – felelte a Fonó igazgatója arra a kérdésre, mennyire könnyű rétegzenei fesztivált szervezni egy ilyen helyzetben. Horváth László szerint ugyanakkor be kell vallani, hogy a közönség nagy része eltűnt a kulturális piacról, ezért már annak is örültek, amikor fél ház fölé emelkedett a létszám. A szabad stílusú és az improvizációs jazz megértéséhez és élvezetéhez azonban kellenek a zenei alapok, hallgatása ugyanis intellektuális kihívást jelent. – A jazz vezeti a hallgatót, és elviszi valahová. Egy jazzkoncertre ezért nem lehet csakúgy beesni a közepén – tette hozzá az igazgató, aki szerint megijedni azért nem kell, a fesztiválon mindenki megtalálta a neki tetsző műfajt.

T. D.