Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 29. szerda, Magdolna

Újra itt a Kutatók Éjszakája

Újbuda   |   2015, szeptember 21 - 14:13
Nyomtatóbarát változatSend by email

Szeptember 25-én egyetemek, kutatóintézetek, ipari kutatóhelyek, tudományos ismeretterjesztéssel foglakozó intézmények várják a látogatókat, helyszínek között több újbudai is található.

Idén 10 éves az Európai Unió által kezdeményezett Kutatók Éjszakája, amely felhívja a figyelmet a kutatói pályára, a műszaki és természettudományok tanulására, oktatására. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem programjain szó lesz a nagyvárosi közérzetről, a cenzúrázott rockzenéről és a kávé- és teafogyasztás kultúrtörténetéről is. Lesz jogalkotási bakiparádé, fogyatékosságtörténeti kiállítás, élőkönyvtár, kiderül, milyen ételeket főztek a középkorban és miről mesélnek az állatcsontok. A földgömbkészítés mellett tudományos tájfutással, vulkánkísérletekkel és járványos játékokkal is készülnek szeptember utolsó péntekére.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem is kínál tudományos érdekességeket szeptember 25-én. A Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumban ismét tesztelik a GSZK Shark Team (BME) versenyautóját, azaz lesz online légellenállás-mérés és láthatóvá teszik a jármű körüli áramlást a szélcsatornában. Ezen kívül rengeteg tudományos érdekességről tartanak előadást az egyetem termeiben, és látogatható lesz az ország legnagyobb műszaki szakkönyvtára, BME OMIKK.

A rendezvénysorozat számos eleme kapcsolódik az UNESCO által 2015-re meghirdetett Fény Éve akcióhoz. Az érdeklődőket délutántól várják valamennyi programhelyszínen, a rendezvény ingyenes, de néhány program regisztrációhoz kötött. A teljes programkínálat a www.kutatokejszakaja.eu weboldalon érhető el.

Újbuda