Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 26. vasárnap, Emánuel

Újra eljátssza 20 éves lemezét az Anima Sound System

Újbuda   |   2015, szeptember 16 - 13:53
Nyomtatóbarát változatSend by email

Húsz évvel ezelőtt megjelent lemezét, a Shalomot játssza el az Anima Sound System szeptember 25-én pénteken az újbudai A38 hajón, a kulturális központ album­újrajátszó sorozata legújabb epizódjaként.

A hazai elektronikus tánczene alapzenekara, a Prieger Zsolt és Németh Gergely köré épülő Anima Sound System ezen az estén korabeli felállásában adja elő két évtizeddel ezelőtt készült, a dub­, a reggae­, az elektronika és a népzene elemeit ötvöző Shalom című stúdióalbumának anyagát.
Az esten az 1995-ben a zenekar saját kiadásában megjelent lemezen közreműködött számos meghatározó korábbi tag ott lesz, köztük Bognár Szilvia, Prieger Szabolcs és Németh Tamás.
Az Anima Sound System 1993-ban alakult Szombathelyen, és igényes popzenéjét mindig is társadalomkritikus attitűddel, a szabadságjogok melletti kiállással párosította. A csapat első kazettája 1994-ben jelent meg, a legutóbbi album, a Gravity and Grace tavaly év végén került piacra. Készítettek számos filmzenét, remixet, feldolgozták a magyar himnuszt, volt lemezük Amerikában, játszottak angliai klubkoncerteken, dolgoztak az Asian Dub Foundationnel, De-Phazz-zal vagy a Transglobal Undergrounddal.
A zenekar történetére az állandó változás és kísérletezés a jellemző, ám ebből valahogy mégis kirajzolódik egy egyenes ív. Voltak benne népzenei gyökerek, aztán előretört az elektronika, a pop, de markánsan jelen volt például a hiphop és a reggae is.
Az Anima első lemezei, köztük a sorrendben második Shalom erős népzenei hatásokat mutattak. A 2014-es Gravity and Grace-en Csoóri Sándor Sündi, a Buda Folk Band tagja is közreműködik, ami egyfajta visszakacsintás a kezdetekre. Énekesnőjük volt Bognár Szilvia, napjaink egyik elismert népdalelőadója, később Németh Juci, 2008 óta pedig Prieger Zsolt lánya, Prieger Fanni.
A zenekar tagjai az A38-koncerten: Bognár Szilvia (ének), Prieger Zsolt (programozás), Prieger Szabolcs (billentyűs hangszerek, gitár), Németh Gergő (basszusgitár, billentyűs hangszerek), Németh Tamás (fúvósok), Rozmán Zoltán (dob).