Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 21. kedd, Konstantin

Újbudán találkoztak a lepra elleni harc támogatói

Újbuda   |   2018, január 30 - 14:37Nyomtatóbarát változatSend by email

A lepra elleni harc hatékonyságát növelő Nemzetközi Lepramisszió 1874 óta létezik, és jelenleg 29 országban - köztük hazánkban is - van tagszervezete. A magyarországi szervezet a Leprások világnapjához kapcsolódóan, a Kelenföldi Evangélikus Templomban tartotta éves közgyűlését január 28-án.

A Leprások világnapjához kapcsolódóan Újbudán tartotta éves közgyűlését a Lepramisszió. A magyarországi szervezet tagja a 144 éves múltú Nemzetközi Lepramissziónak, amelynek célja a napjainkban is még áldozatokat követelő betegség elleni leghatékonyabb fellépés.

A sok millió ember halálát okozó - de már gyógyítható kór - máig szedi áldozatait. A legtöbb megbetegedést India, Kína, Kongó és Etiópia igen rossz higiénés körülményekkel küzdő térségeiben regisztrálják.

A Lepramisszió küzd a kivetettség ellen, felkutatja a sokszor száműzetésben élő betegeket, és számukra kórházakat, egészségügyi központokat hoznak létre az érintett területek közelében.

A Kelenföldi Evangélikus Templomban tartott eseményen - amelyhez közös imádság is kapcsolódott - jelen volt a Lepramisszió több magyarországi vezetője is. A szervezet elmúlt évben végzett munkájának eredményeiről, és az idei évre tervezett feladatokról Riskóné Fazekas Márta igazgató számolt be. Eszerint 2018-ban az afrikai országokban is végeznének missziós munkát, az egyházi iskolákban pedig rendhagyó órákat tartanának a betegségről.

Kelenföldön régi hagyománya van a segítségnyújtásnak: Blázy Árpádné lelkipásztor maga is tagja a hazai szervezet kuratóriumának, a kelenföldi evangélikus közösség tagjai pedig nemcsak rendszeres pénzadományokkal, hanem munkával is segítik a betegség elleni nemzetközi küzdelmet.

Tudta?

- Bár a lepra már gyógyítható, de orvosilag még nem megelőzhető, nincs ellene védőoltás.

- Leghatásosabb a lepra ellen a mélységes nyomor megszüntetése.

- A földön minden második percben kiderül valakiről, hogy leprás.

- Az új fertőzöttek egyötöde kiskorú.

Az 1980-as évek óta (amikor a kombinált gyógyszerkészítmények használatát bevezették a lepragyógyításban) több, mint 15 millió beteget sikerült meggyógyítani a Nemzetközi Lepramisszió intézményeiben világszerte.

A Leprások világnapját 1954 óta minden évben január 30. tartják világszerte.

D. B. S.