Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 9. kedd, Emőd

Újbudán lesz az asztalitenisz EB októberben

Újbuda   |   2016, január 22 - 12:08
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Tüskecsarnokban zajló World Tour-verseny keretében írták alá az október 18. és 23. között Budapesten sorra kerülő asztalitenisz Európa-bajnokság hivatalos szerződését. A mostani World Tour-on több mint 40 magyar versenyző áll asztalhoz aTüskecsarnokban. A szerdai nyitónapon 17 magyar győzelem született a felnőttek mezőnyében, az alanyi jogon főtáblás négy magyar játékos mellé azóta további három csatlakozott a selejtezőből.

A Tüskecsarnokban zajló World Tour-verseny keretében aláírták az október 18. és 23. között Budapesten sorra kerülő asztalitenisz Európa-bajnokság hivatalos szerződését. A szerdán indult budapesti versennyel fennállása 20. évfordulóját ünnepli a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF) világméretű sorozata, a World Tour, korábbi nevén Pro Tour. Az első viadalt 1996-ban, az angliai Ketteringben rendezték, azóta 291 állomása volt a körversenynek, amelynek színvonala évről évre magasabb. Idén öt kontinensen rendezik meg a World Tour versenyeit, ami remek lehetőséget biztosít az élversenyzőknek arra, hogy világranglista-pontokat gyűjtsenek, s ezzel közelebb kerüljenek az olimpiai kvóta megszerzéséhez. - Már az első 2016-os tornára, a Hungarian Openre is óriási az érdeklődés, 56 ország 378 indulójával megdől a tavalyi részvételi rekord  - mondta Faragó Judit az ITTF vezérigazgatója.
A januári major kategóriás 70 ezer dollár összdíjazású World Tour-on több mint 40 magyar versenyző is asztalhoz áll a Tüskecsarnokban. Budapest először rendez ilyen kiemelt kategóriás versenyt, a nevezők között van Chuang Chih-Yuan és Fukuhara Ai is. A budapestihez hasonló WT-viadalból idén csupán ötöt rendeznek meg világszerte, a döntőre decemberben kerül sor.

A januári első versenynapon 17 magyar győzelem született a felnőttek mezőnyében. Póta Georginának, Madarász Dórának, Kosiba Dánielnek és Jakab Jánosnak nem kellett asztalhoz állnia a kétnapos kvalifikációban, ők egyből a 64 között kezdenek, és immár az elitmezőny tagja Lovas Petra, Pergel Szandra és a világranglistán 326. Szita Márton is.

Az októberi asztalitenisz Európa-bajnokság megállapodását magyar részről Nátrán Roland szövetségi elnök és Stocker Miklós főtitkár, az európai szövetség (ETTU) képviseletében pedig Ronald Kramer elnök és Richard Scruton főtitkár írta alá. Nátrán Roland emlékeztetett rá, hogy sűrű év előtt állnak, hiszen a most zajló WT-viadal után csapat-világbajnokság, olimpiai selejtező, majd az olimpia, végül pedig az Eb vár rájuk, de büszkék arra, hogy az említett versenyek közül kettőnek Magyarország adhat otthont. - Az Európa-bajnokság mérföldkő lesz a szövetség és a magyar asztaliteniszsport életében, 34 év után éppen itt volt az ideje, hogy újra ilyen jelentős versenyt rendezzünk. Szeretnénk magyar érmeknek is örülni, szervezőként pedig mindent megteszünk a tökéletes lebonyolításért - fogalmazott. Hozzátette: az előkészületek a tervek szerint haladnak és remélik, hogy a kontinenstorna - amelyre ugyancsak a Tüskecsarnokban kerül sor - nagy élményt jelent majd a kilátogatóknak, s a látottak alapján sok gyerek kap majd kedvet az asztaliteniszezéshez. Ronald Kramer elárulta: ellenőrző látogatáson vesznek most részt, tárgyalnak az előkészületekről, és megnézik, hol tartanak a házigazdák. - Ez kicsit bürokratikusan hangzik, de a látogatásunknak van érzelmi tartalma is, hiszen úgy érezzük: az asztalitenisz az Eb-vel visszatér az egyik otthonába. Az ETTU-n belül úgy gondoljuk, Magyarország nagyon aktív és ambíciózus, s ezt nagyra értékeljük. Biztosak vagyunk benne, hogy remek Eb-nek adnak majd otthont - mondta az ETTU elnöke.
Kozmann György, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: Magyarország kiemelten kezeli a sportot, a stratégia egyik célja, hogy Magyarország sportnemzet legyen.
Az idei Eb-n egyesben és párosban küzdenek majd a játékosok, csapatversenyt nem rendeznek. Pattantyús Ádám, a legjobban jegyzett magyar férfi játékos ezzel kapcsolatban elmondta: az, hogy korábban együtt bonyolították le az egyéni és csapatversenyt is, nagyon megterhelő volt a játékosok számára, így ő örül, hogy ezúttal csak az egyesre - illetve esetleg a párosra - kell majd összpontosítania.
Budapest korábban 1958-ban és 1982-ben adott otthont asztalitenisz kontinensviadalnak.

MTI

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.