Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 13. csütörtök, Antal, Anett

Újbudán is becsengettek

Újbuda   |   2015, szeptember 1 - 16:03Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbudán a Gárdonyi Géza Általános Iskolában tartották a hivatalos tanévnyitót szeptember 1-én. A kerületben idén több mint 1100 kisiskolás kezdte meg tanulmányait az általános iskolák első osztályaiban, az alsó tagozatosok száma négyezer, a felsősöké pedig háromezer körüli. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ fenntartásában 17 általános iskola működik Újbudán.

Megkapták első igazgatói dicséretüket a Gárdonyi Géza Általános Iskola elsősei. A kerületi hivatalos tanévnyitó ünnepségen Homolay Károly igazgató a tanulásra biztatta az iskolakezdőket, a diákokra háruló feladatokat pedig egy tengerbe ömlő folyamhoz hasonlította. A Duna szerinte a gyermeki tudás kiszélesedését jelképezi. A megnyitón Hoffmann Tamás polgármester elmondta, hogy a nyári szünet idején mintegy 300 millió forintnyi felújítást, átalakítást végeztek a kerületi oktatási intézményeken. A felújítás célja elsősorban az intézményrendszer hatékonyabb működése volt.

Idén megújult a Gárdonyi iskola udvarának középső része, amelyre mintegy 30 millió forintot költött az önkormányzat. - Az udvar felújítása többlépcsős folyamat része, az alsó szint már korábban, a felső szint renoválása várhatóan jövőre valósul meg – mondta a polgármester. Homolay Károly hozzátette, az idei beruházás során megújult a támfal, a kerítés, az udvar aljzata, elvégezték a földcserét, aszfaltoztak és új lépcsősort is kialakítottak. Hoffmann Tamás kiemelte, az Alsóhegy utcai óvoda teljes felújítását is. Ezen kívül beszélt az informatikai fejlesztésekről, melyek része volt, hogy mintegy 400 munkaállomást cseréltek le a kerületi iskolákban. Janurik Lajos a Kör 2004 Informatikai Nonprofit Kft. ügyvezetője korábban lapunknak elmondta, hogy a beruházás egy felmérés alapján valósult meg, és minden iskola vezetője beadhatta fejlesztési igényét. A Kamaraerdei Nyári Napközis Táborban negyven munkaállomást biztosított a cég a Gazdagrét-Csíki Hegyek Általános Iskolának. A 2015-ös évben tervezik még két új intelligens osztályterem kialakítását is.

Az iskolákban ebben a tanévben összesen 45 első osztály indult, ezekben 1116 kisdiák kezdte meg tanulmányait. Az alsó tagozatosok száma négyezer, a felsősöké pedig háromezer körüli. A megváltozott köznevelési törvénynek megfelelően 2015 szeptemberétől kötelező hároméves kortól az óvodáztatás. Idén fogadták először azokat a gyermekeket, akik augusztus 31-éig betöltötték a harmadik életévüket. - Minden gyermeket fel tudtunk venni – tájékoztatta lapunkat Győrffyné Molnár Ilona humánszolgálati igazgató. Hozzátette, az eddig otthon lévő négyéveseket, és azokat a gyerekeket is sikerült beóvodáztatni, akik szeptember–október folyamán töltik be a hároméves kort. Egy gyermek felnevelése komoly anyagi teherrel jár. A beiskoláztatás során felmerülő költségek fedezéséhez számos kedvezmény vehető igénybe mind az államtól, mind az önkormányzattól.

Kinek jár az iskolakezdési támogatás 2015-ben?

2015-ben iskolakezdési támogatást utalvány formájában adhatnak a munkáltatók, ezt 35,7 százalékos kedvezményes adó terheli 30 450 Ft értékhatárig, e fölött 51,17 százalékos adót kell a munkáltatónak megfizetnie. A támogatás gyermekenként adható, akár mindkét szülőnek. Az utalványokat hiper- és szupermarketekben, könyvesboltokban, papír-írószer üzletekben, ruházati és sportboltokban, valamint tankönyvvásárlásra is fel lehet használni. A törvényi rendelkezések szerint az utalványok érvényességi ideje tanévkezdés előtt hatvan nappal kezdődik és 2015. december 31-éig tart.

A juttatást az a szülő, gyám és a vele közös háztartásban élő házastárs veheti igénybe, aki családi pótlékra jogosult. Így az a házastárs is kaphat ilyen juttatást, aki nem a gyermek vér szerinti szülője. Ha viszont az érintett munkavállaló nem házastársa, hanem élettársa a családi pótlékra jogosult szülőnek, akkor nem részesülhet iskolakezdési támogatásban. Ha a vér szerinti szülők nem egy háztartásban élnek, akkor sem jár a másik félnek a támogatás. A juttatás olyan gyermekek után kapható, akik általános vagy középiskolai közoktatásban vesznek rész Magyarországon, vagy más EGT-államban, tehát még nem lépték át a családi pótlékra való jogosultság korhatárát.

Igénylés esetén a munkavállalónak nyilatkozatot kell tenni a munkáltatónak, hogy megfelel a személyi jövedelemadóról szóló törvényben foglalt feltételeknek. Erre azért van szükség, hogy a munkáltató élni tudjon az iskolakezdési támogatást érintő kedvezményes adóterhekkel.

Milyen támogatással tud segíteni az önkormányzat?

Újbuda Önkormányzata a korábbi évekhez hasonlóan idén is iskolakezdési csomaggal járult hozzá a tanévkezdéshez. Alsó tagozatban minden kisdiák tanszercsomagot vehetett át tanévnyitóján, az adott évfolyam igényeihez igazítva többek között füzeteket, füzetcímkéket, órarendet, rajzoláshoz és festéshez szükséges eszközöket találtak a csomagban a gyerekek. Az 1–3. osztályosok ingyen kapták a tankönyveket, ami a felsőbb évfolyamokban átlagosan 10–12 ezer forint kiadást jelent. Emellett a három vagy annál több gyermeket nevelő családok számára szintén ingyenes a tankönyv.

Szeptembertől az iskolások étkezési költsége napi 676 forint, aki csak ebédet kér annak 474 forint. Ezekből az összegekből ötven százalékos kedvezményt kapnak az 57 ezer forintnál kevesebb egy főre jutó havi nettó átlagkeresetű családok gyermekei, ennél nagyobb, hetvenöt százalékos kedvezményt kap, akinek az egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg a 28 500 Ft-ot.

Nem kell fizetniük az iskolai étkezésért az 1-8. évfolyamon a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultaknak, ennél a támogatásnál havonta személyenként 37050 forint a jövedelemhatár – mondta Mayer Péter, az önkormányzat Szociális és Egészségügyi Osztályának vezetője.

Az óvodákban és a bölcsődékben szeptembertől ingyenes az étkezés minden olyan gyermek számára, akiknél a szülők egy főre jutó nettó jövedelme nem haladja meg a 89 408 forintot, amelynek igazolásához elég egy szülői nyilatkozat.

Idén először az óvodásokat is támogatja kezdőcsomaggal az önkormányzat, összesen hatmillió forint értékben. Az óvodakezdési csomagot a kerületi óvodavezetők javaslatai alapján állították össze, és szeptember első, második hetében kapják meg a gyerekek. Minden ovis kap tornazsákot, emellé igyekeztek olyan hasznos dolgokat összeválogatni, amelyeket minden nap használnak a gyerekek, többek között fogmosó poharat, fogkrémet, törölközőt, gyurmát. A kicsik a koruknak megfelelő zsírkrétát is találnak az egységcsomagban, a három–négy évesek vastagabb háromszög alakút, az öt–hat évesek kerek rudat.

Mayer Péter szerint az a tanuló, akinek a családjában az egy személyre jutó jövedelem kevesebb mint 62 700 forint, az önkormányzat rendelete alapján – ha a lakóhely és az intézmény távolsága indokolja –, utazási támogatást kaphat, továbbá ezek a családok rendkívüli újbudai támogatásra is jogosultak. Ezt a támogatást egész évben, évente négy alkalommal lehet igénybe venni, olyan rendkívüli helyzetekben, mint a munkahely esetleges elvesztése vagy egy komolyabb betegség.

A kerületi extratámogatások közé tartozik az iskolák megnövekedett bútorigényének a fedezése is. Az önkormányzat idén hatmillió forintért rendelt bútort három iskolának, a tankerülettel pedig további egyeztetéseket folytatnak további iskolák bútorigényének teljesítése ügyében. Újbuda Önkormányzata új számítógépek beszerzéséhez is biztosított forrásokat. – Közel 400 munkaállomást szállítottunk ki a kerület iskoláinak a nyár folyamán – tudtuk meg Janurik Lajostól, a Kör 2004 Informatikai Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől. A beruházás egy korábban készült felmérés alapján valósult meg, és minden iskola vezetője beadhatta fejlesztési igényét. A Kamaraerdei Nyári Napközis Táborban negyven munkaállomást biztosított a cég a Gazdagrét-Csíki Hegyek Általános Iskolának. A 2015-ös évben tervezik még két új intelligens osztályterem kialakítását is.

Újbuda