Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 3. hétfő, Helga

Újbudán idén érdemben nem változik a támogatási rendszer

Újbuda   |   2015, március 10 - 11:59
Nyomtatóbarát változatSend by email

Erős vitát generált országos szinten a szociális rendszer átalakítása, egyesek szerint állami kivonulásról, mások szerint komolyabb szerepvállalásról van szó.

Eddig normatív rendszerben, több esetben felülről nyitott segélyezési és támogatási rendszer működött a szociális juttatások területén, amihez jellemzően az önkormányzatokon keresztül lehetett hozzájutni. A támogatások egy részét az állam „rakta” a rendszerbe, egy részét az önkormányzat egészítette ki. A rendszert most megváltoztatták, az állam egyértelműsítette, hogy a segélyeket ő adja, a szociális támogatások pedig az önkormányzat – adhatja.

Újbuda Önkormányzata a 2015-ös költségvetési időszakban adóemelések nélkül kívánja fenntartani ugyanazt a támogatási rendszert, amellyel a korábbi időszakban segítette a családosokat, illetve a rászorulókat. Molnár László szociális ügyekért felelős alpolgármester lapuknak elmondta, a támogatási összegek nem változnak, így összességében nem lesz más a támogattak köre sem. Abban azért van változás, hogy a lakosoknak a segélyekért az önkormányzatok mellett működő kormányhivatalokhoz kell menniük, míg a támogatásokat az önkormányzat intézi. Ebben lehet némi kavarodás, míg a rendszert teljes egészében megismerik a polgárok.

Újbuda helyzete speciális, egyrészt a legnagyobb lélekszámú kerület, másrészt a korábbi időszakban is jól működő szociális támogatási háttérrel bírt, amiről az önkormányzat vezetése nem akart lemondani. Molnár szerint valószínűleg nem minden önkormányzat tudja majd fenntartani korábbi támogatási rendszerét. Ennek megfelelően önkormányzattól függő, ki milyen támogatást vállal. – Ám Újbuda vezetésének erkölcsi kötelessége – fogalmazott az alpolgármester –, hogy továbbvigye a támogatási rendszert. Mindez felelősséggel is jár, hiszen nagy számban fordulhat elő, hogy a támogatások igénybevételéért átjelentkeznek Újbudára. Ezt megelőzendő az önkormányzat azoknak kínál szociális támogatást, akik legalább egy éve itt laknak. (Ez meglehetősen szigorú szabály, emiatt lesznek olyanok, akik 2015-ben kiesnek a körből, ám a mostani számítások szerint ez egy nagyon szűk réteg, ráadásul a rendszer átalakítása következtében többen lesznek, akik bekerülnek a körbe.)

A támogatási rendszer továbbra is két kiemelt területet vesz figyelembe, ezek pedig a családosok és az idősek. Azzal, hogy a normatív támogatási rendszer megszűnik és az állami szerepvállalás konkretizálódik, bizonyos önkormányzatokra – például olyan nagyokra, mint Újbuda – többlet terhet ró. Már amennyiben fenntartják a korábbi rendszert. Molnár elmondta, Újbudának több mint 100 millió forinttal nagyobb lesz a terhe a 2015-ös költségvetési időszakban.

(H. Gy.)

Újbudán idén érdemben nem változik a támogatási rendszer

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.