Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 5. kedd, Adorján, Adrián

Újbudai tehetségkutató a legkisebbeknek

Újbuda   |   2018, november 20 - 12:17
Nyomtatóbarát változatSend by email

Második alkalommal rendezték meg idén az Újbudai Junior Ki Mit Tud vetélkedőt a Gazdagréti Közösségi Házban. Az első 2016-ban volt ugyanitt, és mindkét alkalommal igazi tehetségek mutatták meg képességeiket. A szervezők szerint rendkívül fontos, hogy újabb és újabb kerületi előadó-, illetve alkotóművész palánták tűnhessenek fel, ezért 2020-ban is szeretnék megtartani a versenyt.


A Junior Ki Mit Tud ötletét a hagyományosan kétévente megrendezett Szenior Ki Mit Tud Fesztivál adta. Utóbbin a hatvan év felettiek mérhetik össze képességeiket, a fiataloknak azonban 2016-ig nem volt ilyenre lehetőségük a kerületben. Ezért döntött akkor úgy a KözPont Kft., hogy hagyományteremtő céllal a kerület iskolásait is megversenyezteti. A szervezők szándéka az volt, hogy a gyerekeket képességeik, adottságaik ápolására, fejlesztésére buzdítsák. – Úgy véltük, egy tehetségkutató ehhez megfelelő inspirációt és motivációt jelenthet – elevenítette fel Tóthné Vonsik Vivien ötletgazda, a verseny főszervezője.
Az idén októberben és novemberben lebonyolított vetélkedő „sorvezetője” a két évvel ezelőtti esemény volt, a megmérettetésen hat és húsz év közöttiek indulhattak. Az előadóművészeti produkciókat (vers- és prózamondás, ének, tánc) szakértő zsűri előtt adták elő, mindenki egy-egy rövid műsorral léphetett a Gazdagréti Közösségi Ház színpadára. Idén volt olyan leendő költő-színész, aki saját művével lépett fel, mások neves írók munkáját adták elő, és akadt, aki az egész közönséget megnevettette. Mint Nagy Petra, aki Nógrádi Gábor Denevér című versével első helyezést nyert kategóriájában. A reménybeli színész lapunknak elmondta: már korábban is szép eredményeket ért el versmondással, nemcsak a szereplést élvezi, de szereti a verstanulás folyamatát és az olvasást is.
A zsűri külön értékelte, ha a produkció Gazdagrétről, illetve Újbudáról szólt. A grémium egyik tagja, Ivancsics Ilona színművész, a Szomszédok című teleregény egykori Jutkája úgy fogalmazott: a tehetség mellett minden színészpalántát az vezérel, hogy szereti, amit csinál. Az ő szívéhez a színház áll közelebb, amely sokkal „élőbb kapcsolatot tart fenn a közönséggel”, mint a filmművészet.

A Junior Ki Mit Tud idei táncosait Balázs Márta, a Szivárvány Táncház vezetője, valamint Görög Zoltán, az Experidance táncegyüttes egyik alapítója zsűrizte. Az Arany Érdemkereszttel kitüntetett művésznek két kislánya van, akik – elmondása szerint – azonnal mozogni kezdenek, ha zenét hallanak. Szerinte ez nagyon fontos, ha valaki erre a pályára készül, a késztetés és a tehetség mellett azonban „szamárvezetőre”, azaz koreográfusra, mesterre, támogatóra is szükség van.

Az énekesek csoportját kicsikre és nagyokra bontották a szervezők. A zsűri – Sipos Péter, az Irigy Hónaljmirigy énekese, Závodi Gábor, Demjén Ferenc billentyűse és Szabó Tibor, a Kifli zenekar vezetője – minden fellépőnek építő kritikával szolgált. Önmagában a jó énekhang nem mindig elég egy jó produkcióhoz, az előadás átélése elengedhetetlen – emelték ki a szakértők. Ezt az össz­hangot mutatta meg Fodor Szonja, aki a nagyok között első helyezést ért el. A kicsik sorában Görög-Márki Villő volt az egyetlen énekes, aki mikrofon nélkül adott elő népdalt. A grémium külön értékelte a műfajválasztás mellett, hogy „ilyen kicsi létére ilyen nagy hanggal” és magabiztossággal „énekelte át a termet”. Villőt azért is dicsérték, mert bebizonyította, hogy a popműfajok mellett a népzenének is van létjogosultsága.
A győztes fiatal előadóművészeket ünnepélyes díjátadóval egybekötött gálaműsoron jutalmazták. A kategóriák első helyezettjei újra bemutatták produkciójukat. Egyik nyertes sem távozott üres kézzel, miután az önkormányzat és több kerületi cég is a kezdeményezés mellé állt, és ajándékokkal lepte meg a legjobbakat. Az énekesek például stúdióidőt, fülhallgatót kaptak, a versmondók e-book olvasót vehettek át. – Ezekkel az ajándékokkal egyúttal motivációt is kaptak a gyerekek, akik a későbbiekben tovább­öregbíthetik Újbuda hírnevét – mondta Szebeni Dóra közművelődési vezető.
A Junior Ki Mit Tud-on alkotóművészeti kategóriában is lehetett indulni, a leendő festő-, képző-, illetve fotóművészek egy-egy pályaművet adhattak be, és idei újdonságként már film-, illetve videó­­­alkotással is lehetett jelentkezni. A nyertes művekből a 2016-os vetélkedőhöz hasonlóan ezúttal is kiállítás nyílt a Rét Galériában: rajzfilm­figurákat vagy kutyákat ábrázoló rajzok, kézzel készített nyakláncok, virágos réten akrobatikus ugrást megörökítő fényképek díszítették a Gazdagréti Közösségi Ház falát. A legjobbaknak járó díjakat a tárlat megnyitóján adták át.
Az ez évi tehetségkutató azért is volt különleges, mert olyan fiatalok is megmutatták képességeiket, akik az alkotóművészi és az előadóművészi kategóriában egyaránt helyezést értek el. A 2018-as Junior Ki Mit Tud sikerén felbuzdulva már most a következő versenyen gondolkodnak a szervezők.


(T. K.)


ALKOTÓMŰVÉSZET
Film/Videó
1. Landi Bernadett
2. Xteam
3. Azary Barnabás

Festmény/Grafika (kicsik)
1. Niszler Emma
2. Balogh Luca
3. Cziráki Szilvia
különdíj: Király Kristóf, Cziráki Eszter

Festmény/Grafika (nagyok)
1. Csató Boróka
2. Varga Dániel
3. Kende Borbála
különdíj: László-Olasz Bianka

Fotó
1. Ivánfi Luca
2. Balogh András
3. László-Olasz Brúnó

Egyéb alkotóművészet
1. Kende Borbála
2. Tóth Leona
3. Varga Zsófia
különdíj: Hrucsár Mercédesz

A legfiatalabb: Tóth Leona (6 éves)


ELŐADÓ-MŰVÉSZET
Vers/Próza
1. Nagy Petra
2. Topa Máté
3. Gebri-Horváth Bence
különdíj: Salim Osaid, illetve Cziráki Szilvia, Cziráki Eszter és Gebri-Horváth Bence

Ének (kicsik)
1. Görög-Márki Villő
2. Gyulai Mira
3. Füsti Boglárka Laura

Ének (nagyok)
1. Fodor Szonja Olívia
2. Cziráki Eszter
3. Tóth-György Virág
különdíj: Czomba Vanessza

Tánc
1. What’s my name
2. Dance is my life Tánccsoport
3. Papp Lili Alexandra és Gyurina Noémi
különdíj: FDS Crew

A legfiatalabb: Szeles Szófia (5 éves)