Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 18. csütörtök, Andrea, Ilma

Újbudai elismerések a nemzeti ünnepen

Újbuda   |   2019, március 14 - 15:02
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Gazdagrét-Törökugrató Általános Iskolában rendezték meg idén az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékére szervezett kerületi ünnepséget. Hoffmann Tamás polgármester és Simicskó István országgyűlési képviselő átadta a Pro Urbe Újbuda és Pro Communitate Újbuda kitüntetéseket, az Újbuda kiváló edzője és Újbuda kiváló sportolója elismerő címeket, továbbá a polgármesteri dicséreteket és a Zöld Óvoda díjakat.

 

A nemzeti ünnep alkalmából a Gazdagrét-Törökugrató Általános Iskola diákjai adtak műsort, amelyben részt vettek az iskola néptáncosai és énekkara is. Újbuda polgármestere köszöntőjében felidézte a 171 évvel ezelőtt kitört forradalom eseményeit, és beszélt az ünnep jelentőségéről is. Március 15. olyan nap a magyarságnak, mint július 4. az amerikaiaknak: az összetartozás, a nemzeti függetlenség és a szabadság ünnepe, amely összekovácsolja a különféle társadalmi rétegeket és korosztályokat – emelte ki Hoffmann Tamás. A polgármester hozzátette: a szabadság szeretete ma is éppúgy érték mindenki számára, mint 1848-ban volt, a forradalom kitörésekor. Ma már szabadon ünnepelhetünk, szabadon elmondhatjuk a véleményünket, bár más kihívások állnak előttünk. Érdemes visszatekinteni a márciusi ifjak tizenkét pontjában megfogalmazott célkitűzésekre, hiszen ma is fontos, miként alakul Magyarország sorsa a jövőben – mondta Hoffmann Tamás.

Simicskó István, Újbuda országgyűlési képviselője a szívéhez legközelebb álló ünnepnek nevezte március 15-ét. Arról beszélt, hogy 1848-ban őszinte, tiszta forradalom és szabadságharc robbant ki, a márciusi ifjak sok-sok áldozatot hoztak azért, hogy ma szabadok és függetlenek lehessünk. A forradalom és az azt követő szabadságharc erősítette a magyarság hazaszeretetét, a magyar honvédek dicsőséges és kitartó küzdelmei pedig azóta is példát mutatnak a nemzetnek. A forradalom után rövid idő alatt verbuvált 14 ezer fős magyar honvédség Európa egyik legerősebb hadserege ellen folytatott sikeres hadjáratot. Ezt csak úgy voltak képesek megtenni, hogy a belülről fakadó hazaszeretet adott nekik bátorságot – fogalmazott Simicskó István.

A kerület vezetői az ünnep alkalmából kitüntetéseket és elismerő címeket adtak át. Pro Urbe Újbuda kitüntetést kapott dr. Faigl Ilona Mária, a Dr. Batthyány-Strattmann László Orvoskör Közhasznú Egyesület elnöke a kerületi polgárok életkörülményeinek javítása, Szentimreváros szellemi, lelki javainak gyarapítása érdekében végzett kiemelkedő, megbecsülést kiváltó tevékenysége elismeréseként, valamint dr. Füzi Zsolt Mihály gyermek háziorvos az újbudai gyermekek körében végzett gyógyító, betegségmegelőző munkájáért.

A Pro Communitate Újbuda kitüntetést ebben az évben Kellner Dénesné és Kristóf József vehette át az Albertfalvi Keresztény Társas Körben végzett közösségteremtő és szervező munkájuk elismeréseként, továbbá a Szentimrevárosi Egyesület, amely több évtizede tevékenykedik példamutatóan a városrész kulturális, közösségi életéért.

Az Újbuda kiváló edzője elismerő címeket Nagy Krisztina nevelő edző és Majoross Gergely felkészítő edző vehették át. Nagy Krisztina az utánpótlás-nevelésben és versenyekre történő felkészítésben végzett kiemelkedő, magas színvonalú munkát a kosárlabda sportágban, Majoross Gergely pedig a magyar férfi jégkorong-válogatott másodedzőjeként és a MAC Újbuda vezetőedzőjeként ért el kimagasló eredményeket.

Újbuda kiváló sportolója az utánpótlás kategóriában idén Petik Panna vízilabdázó lett, aki hazai és nemzetközi versenyeken is kimagasló sportteljesítményt mutatott. Felnőtt kategóriában Bragmayer Zsanett triatlon versenyző kapta az Újbuda kiváló sportolója címet, a sportágban elért kiemelkedő sportteljesítményei elismeréseként.

Váczi Zoltán, a Budai Harcművész Sportegyesület vezetője a töretlenül fejlődő klub megalapításáért és vezetéséért, magas szakmai színvonalat képviselő munkája, elhivatottsága elismeréseként polgármesteri dicséretben részesült.

Újbuda Önkormányzata kiemelten fontosnak tartja a gyermekek környezeti nevelését, a környezettudatos szemléletmód elterjesztését. Ezért minden évben a nemzeti ünnep alkalmából átadják a Zöld Óvoda pályázathoz kapcsolódó díjakat. Örökös Zöld Óvoda címet kapott a Sasadi Óvoda Törcsvár utcai telephelye. A kerület egyik legszebb zöldövezeti részén fekvő intézményben évről évre erősödik a környezetvédelem iránti elkötelezettség és a környezettudatos gondolkodásmód. Madárbarát kertet valósítottak meg, kiépítették a szelektív hulladékgyűjtést és az óvodai nevelőmunkában számos zöld programot honosítottak meg. Korábban már háromszor nyerték el a Zöld Óvoda címet. Az elismerést Pócsné Hermanics Mária, a Sasadi Óvoda vezetője vette át.

Harmadik alkalommal szerezte meg a Zöld Óvoda címet az Észak-kelenföldi Óvoda Újbudai Palánták Óvoda telephelye. Kelenföld közepén, lakótelepi környezetben gondozott, madárbarát kertben, a kedvezőtlen helyi adottságok ellenére számos olyan programmal várják az óvodába érkező gyerekeket, amelyek a környezettudatos szemléletmód kialakulását, erősödését segítik. Tóth Ildikó, az Észak-kelenföldi Óvoda vezetője vette át az elismerést.

Második alkalommal lett Zöld Óvoda a Szentimrevárosi Óvoda székhelye és Újbudai Karolina Óvoda telephelye. A kerület szívében található intézmény az elmúlt években következetesen épített fel környezettudatos nevelést erősítő fejlesztési programot. A díjat Balla Krisztina, a Szentimrevárosi Óvoda vezetője vette át.

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékére tartott kerületi ünnepségen megjelent Molnár Gyula, Dél-Buda országgyűlési képviselője, Gálné Csabai Klára, a Dél-budai Tankerületi Központ vezetője, Kremzner Zsuzsanna jegyző, több önkormányzati képviselő és vezető is.

(Újbuda)