Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 6. szerda, Miklós

Újbudai diák az ifjú feltalálók versenyének nyertesei között

Újbuda   |   2015, május 14 - 15:29
Nyomtatóbarát változatSend by email

Átadták a 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjait kedden Budapesten. Pázmándi Péter Zsolt a Mechatronika Szakközépiskola tanulója is a legjobbak között végzett.

A Magyar Innovációs Szövetség és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által közösen meghirdetett verseny célja, hogy a 20 év alattiak figyelmét a műszaki- és természettudományok, a technológia és a kutatás-fejlesztés területére irányítsa, illetve hozzájáruljon az ígéretes fiatal tehetségek fejlődéséhez. A versenyre 112 pályázat érkezett, ezek közül 65-öt fogadott el, javasolt kidolgozásra egy 18 tagú bizottság. A kidolgozás időszakában a Magyar Innovációs Szövetség szakemberei tanácsadással, konzultációk szervezésével segítették a továbbjutott versenyzőket, és a pályázatokat a zsűritagok személyesen is figyelemmel kísérték. A bíráló bizottság négy első, három második, négy harmadik, illetve két különdíjat ítélt oda, 12 pályázatot kiemelt dicséretben, 23 pályázatot pedig dicséretben részesített. A négy első díjas közül Pázmándi Péter Zsolt (Mechatronikai Szakközépiskola, Budapest) egy olyan, professzionális, egyben költséghatékony, nyomkövető TPC detektort készített, amellyel a jelenlegi gázminőséggel (ezer molekulából maximum egy oxigén) 10 cm magasságig lehet detektálni a részecskéket 2 dimenzióban. Terék Viktor (Lippai János Mezőgazdasági Szakképző Iskola, Nyíregyháza) munkája során gyakorlati tapasztalatot szerzett az üvegházakban nevelt növények fényhiányos időszakában jelentkező morfológiai és fiziológiai jegyekben egyaránt megnyilvánuló tünetkomplexum megismerésében, a fény, növekedésre, fejlődésre gyakorolt direkt hatásával foglalkozott. Tóth Bence és Kecskés Dániel (Neumann János Számítástechnikai Szakközép Iskola, Budapest) olyan okostelefonos-alkalmazást fejlesztett ki, amelynek segítségével akár több tíz méterről irányíthatjuk a kurzort, különféle előadások alatt kényelmesen tudjuk bemutatni a prezentációt. Király Szilvia (Városmajori Gimnázium, Budapest) fő célkitűzése pedig az volt, hogy az embrionális és indukált pluripotens őssejt eredetű endothelsejtek életképességét megvizsgálja 3D extracelluláris kötőszöveti mátrixon, továbbá a 3D vázat benépesítse endothelsejtekkel.

A tehetségkutató legjobbjai egyebek mellett összesen 2,5 millió forint ösztöndíjat kaptak, a négy első díjas pályamunka elkészítői részt vehetnek az Európai Unió által 37 ország részvételével szeptemberben, Milánóban megrendezendő versenyen.

A díjátadón Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke elmondta: az iskolák fontos feladata, hogy kialakítsa a képességet a diákokban új dolgok létrehozására.

Újbuda

foto:MTI