Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 27. kedd, Ákos, Bátor

Újbuda nemcsak térképen akadálymentes

Újbuda   |   2017, november 20 - 09:42
Nyomtatóbarát változatSend by email

Háromszáznál is több Újbudán lévő akadálymentes bejárattal rendelkező helyről és közel 90 akadálymentes boltról ad információt a Route4u, a világ első akadálymentes útvonaltervezője. Az applikáció járda- és gyalogátkelő adatokat, valamint tömegközlekedési információkat felhasználva személyre szabott, háztól-házig navigációt biztosít a kerekesszékkel, babakocsival, vagy bármely más guruló eszközzel közlekedőknek.

Tízezernél is több Magyarországi hely került fel a Route4u akadálymentes útvonaltervező adatbázisába az elmúlt hónapokban. Az alkalmazás alapján a fővárosban a XI. kerület minősült a legjobbnak, itt több, mint 300 akadálymentes bejárattal rendelkező helyről és közel 90 akadálymentes boltról ad információt az alkalmazás, de akadálymentesített benzinkutakból is itt van a legtöbb.

Az applikációt Magyarországon kívül legtöbben Angliában, Írországban és az Egyesült Államokban használják, segítségével 800 ezer akadálymentes hely és több ezer kilométer akadálymentesség szerint színezett járda adatai érhetőek el. Emellett üzletek, kávézók, éttermek és középületek akadálymentességi információit is megjelenítik megközelíthetőségi szempontból, illetve hogy rendelkeznek-e akadálymentes mellékhelyiséggel. Az adatbázis önkéntesek és támogatók segítségének köszönhetően folyamatosan frissül. Az egyik sörgyár 120 alkalmazottja három hónapon keresztül minősítette az üzleteket és vendéglátóegységeket az alkalmazáson keresztül. Az ezek ismertetésére szervezett sajtóeseményen Bodó Péter, a Route4u társalapítója elmondta: az elmúlt hetekben több más nagyvállalat is jelezte felénk, hogy csatlakoznának a programunkhoz, ami szintén azt mutatja, hogy a cégek tudatában vannak társadalmi szerepüknek és felelősségüknek, és hogy a Route4u alkalmas felületet tud biztosítani számukra a társadalmi szerepvállaláshoz. Vincze Zoltán, a Route4u PR és tapasztalati szakértője, aki maga is kerekesszékkel közlekedik, elmondta: lassú a fejlődés, a járdahelyzet ugyan érezhetően javul, de az új vendéglátóhelyekre érthetetlen módon szinte mindenhol lépcsőt építenek. Budapesten jobb a helyzet, mint vidéken. Ha előre tudok tervezni, az kevésbé kiszolgáltatott helyzet, nyomozás. Az appon még van csiszolni való, de folyamatosan fejlődik, most például a chat funkcióval fog bővülni. Fontos, hogy minden tervezés és a szükséges szervezés az applikáción keresztül lesz lehetséges.

Szakály József, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) főtitkára szerint ugyanaz az útvonal akár hétszer hosszabb lehet időben, és sokszorosa kilométerben, ezt segít jelentősen lerövidíteni az applikáció. Magyarországon ugyan 1998 óta törvény van az akadálymentességről, amely szerint, 2005-re a középületeknek akadálymentesnek kellett volna lenni, de a határidőt először kitolták 2013-ig, majd, eltörölték azt. A közintézmények többsége ugyan ma már akadálymentes, de sok még a tennivaló, Budapest és vidék között mély szakadék van ebben a tekintetben. A hatékony akadálymentesítés ugyan sokba kerül, de nem csak pénz, szándék kérdése is. Sok a félmegoldás is, pedig az a hely tekinthető akadálymentesnek, amit bárki egyedül megközelíthet.

Budapest akadálymentes mobil turistatérképét 2015-ben mutatták be, amikor a Design Terminal áprilisi Smart City Lab Budapest városfejlesztési pályázatának győztese lett Small data kategóriában, valamint megnyerte az egymillió forint értékű tanácsadással és kommunikációs támogatással, továbbá közép-kelet európai bemutatkozási lehetőséggel járó Seed Star Battle startup versenyt. A fogyatékkal élő emberek és a vállalkozások témakörét járta körül 2016. április 4-én az újbudai Spin-Off Klub is. Akkor Dobai Tibor térinformatikus mutatta be a Route4U akadálymentes útvonaltervezőjét.

A program jelenleg itt érhető el: https://route4u.org/app.html

Újbuda