Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 22. hétfő, Csilla, Noémi

Újbuda nem szemetesláda

Újbuda   |   2020, augusztus 11 - 10:16Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda Önkormányzata ellenőr­­ző akciósorozatot indított el a közterület-felügyelet és a rendőrség közreműködésével a közbiztonság, a közterületi rend és tisztaság javítása érdekében. A szabályok betartatásáról, a rend fenntartásáról az önkormányzat gondoskodik, ám ez több tíz millió forintba kerülhet évente.

Képviselői jelzés alapján a közelmúltban célirányos ellenőrzést tartottak az Újbuda Közterület-felügyelet munkatársai Albertfalván, ahol mintegy hat köbméter illegális települési hulladékot rakott le valaki közterületen (fakeretes ablakok, lapra szerelt fabútorok). Tanú segítségével sikerült azonosítani az elkövetőt, akire a rendőrség ötezertől 150 ezer forintig terjedő pénzbírságot szabhat ki.
A kerületben a közterületi renddel, a közbiztonsággal, valamint a köztisztasággal kapcsolatos szabályok betartatásáról az önkormányzat gondoskodik, megszegésük szankcionálása érdekében a közterület-felügyelők folyamatos ellenőrzéseket végeznek. – Újbuda nem szemetesláda – emelte ki Hintsch György városüzemeltetésért és közbiztonságért felelős alpolgármester. Mint lapunknak elmondta, a kerületben szervezett ellenőrzéssorozat kezdődött a közterület-felügyelet és a rendőrség együttműködésével, amelynek célja a közbiztonság és a közterületi rend, tisztaság javítása.

– Egyre nagyobb probléma az illegális szemétlerakás Újbudán. Eldugott helyeken, akár a Duna-parton, akár a szelektív hulladékgyűjtők környékén gyakran látni olyan kupacokat, amelyeknek nem ott van a helyük. Az önkormányzat ezt megelégelte. Újbuda nem egy köztéri szemétgyűjtő, ahol bárki, bárhova, bármit ledobálhat büntetlenül, arra számítva, hogy az önkormányzat majd eltakarítja. Eltakarítjuk, ez igaz, de ez éves szinten több tíz millió forintba is kerülhet. Ezért a jövőben kiemelt figyelmet fordítunk az illegális szemét lerakásának megakadályozására – tette hozzá az alpolgármester.
Mind a közterület-felügyelet, mind az újonnan felálló parkőri szolgálat – a kerület képviselőinek és polgárainak bevonásával – az eddiginél sokkal nagyobb figyelmet fordít a szabályszegők felkutatására és a szankciók kiszabására. – Vannak „közkedvelt” helyek, ahol eddig könnyen meg lehetett szabadulni a hulladéktól. Ezekre térfigyelőkamera-rendszert helyez ki Újbuda Önkormányzata, lesznek kiemelt területek, ahol 24 órás őrzést is elrendelünk – mutatott rá Hintsch György. Újbuda tisztasága az itt élők közös érdeke, ezért minden kerületi lakost arra kérünk, ha illegális szemétlerakást észlel, közérdekű bejelentését tegye meg az ingyenesen hívható 06/80/852-832-es telefonszámon.

T. E.