Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 26. vasárnap, Emánuel

Újbuda lehet Budapest Startup központja

Újbuda   |   2014, október 2 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Spin-Off Klub, Startup díj és inkubátorház segíti hamarosan a fiatal vállalkozókat a kerületben.

“Ne keress, hanem teremts magadnak munkahelyet!” – ez a jelszava annak a Spin-Off Klubnak, melynek a kerület ad otthon. Budapesti egyetemek hallgatói jönnek itt össze hetente, hogy sikeres vállalkozóknak tehessék fel kérdéseiket. A hivatalos nevén Interuniversitas Jellegű Hallgatói Vállalkozói Klub és Spin-Off Keltető fő találkozóin első kézből lehet gyakorlati vállalkozási tippeket és trükköket elsajátítani olyanoktól, akik már a piac fontos szereplői vagy neves szakértői egy területnek.
Az idei őszi szemeszter témája az üzletimodell-építés, felkészülés a vállalkozásra, és a vizsgaidőszakig összesen kilenc alkalommal jönnek össze a fiatalok. Első vendégként Vinnai Balázst hívták meg szeptember 29-ére a B32 Galériába, ő az IND Group pénzügyi technológiai szolgáltató vállalat alapítója és ügyvezetője, 2013-ban az év üzletemberének választották.

Hoffmann Tamás polgármester már korábban kifejezte reményét, hogy “két éven belül Újbuda lesz Budapest startup központja”, ennek érdekében díjat is alapít az önkormányzat. A Startup díjra harmincöt év alatti hallgatók pályázhatnak – egyénileg vagy csoportosan –, és négy projekt nyerhet el egy-egy millió forintot.

A pályázat kifejezetten értékeli, ha a csoportos nevezők különböző egyetemek hallgatói, de legalább egyiküknek újbudai intézményből kell kikerülnie. A pályázat első körében egy üzleti tervvel lehet nevezni, majd a hat-nyolc legjobb egy „elevator pitch” keretében védheti meg munkáját. (Ez egy olyan rövid beszéd – jellemzően 100–150 szó –, amelyet akár egy liftút időtartama alatt el lehet mondani, vagyis célratörően ismertet egy terméket, szolgáltatást vagy projektet.) A bíráló testületbe az ELTE, a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE), a BME, a Design Terminal és a FIVOSZ delegál tagokat.

A Spin-Off Klub 2008-ban indult, 2011-ig a BCE Innovációs Központ Nonprofit Kft. és a BCE Kisvállalkozás-fejlesztési Központ működtette, jelenleg az Ifjúsági Vállalkozásélénkítő Egyesület szervezésében zajlanak programjaik. Kerékgyártó Gábor kabinetvezető-helyettes – aki most kisvállalkozás-menedzsmentet és adózást tanít a Corvinus Egyetemen –, részt vett a klub elindításában, és azóta is figyelemmel kíséri működését.

– Azért mondtunk igent Kerékgyártó Gábornak az új helyszínre – mondta Dietrich Péter, a Spin-Off Klub stratégiai vezetője –, mert különleges lehetőséget kínáltak fel. Folyik a közös munka, hogy a klub hamarosan egy kerületi inkubátorházzal is kibővüljön (ez adna helyet a Startup díj nyerteseinek is), amivel széles körű szolgáltatást tudunk nyújtani. A hét újbudai felsőoktatási intézménnyel és az Infoparkkal az adottságok, az önkormányzat és a társszervezetek támogatásával pedig az esélyek is megvannak ahhoz, hogy a fiatal vállalkozók kibontakozhassanak.

HL