Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 19. vasárnap, Ivó, Milán

Újbuda leggyorsabb anyukája Világbajnoki hatodik helyezett

Újbuda   |   2015, október 2 - 14:29
Nyomtatóbarát változatSend by email

Bíróné dr. Molnár Valéria 2007 óta él Albertfalván. Pécsről költöztek ide férjével családot alapítani. Az ifjú doktornő két lány és egy kisfiú édesanyja, de a gyermeknevelés mellett is aktív életet él. Sokunk számára furcsa lehet, de Valéria éppen anyasága legszebb éveiben fedezte fel magában a tehetséget, hogy képes kiváló idővel lefutni a maratoni távot. Szerencsére a család támogatta az édesanya edzésprogramját, melynek első célja mindössze annyi volt, hogy az életben egyszer lefussa a maratont.

Valéria maga is meglepődött azon, milyen jókedvvel és könnyedén teljesítette a 42 kilométeres távot, amelyről korábban azt hallotta, hogy ez még a legkeményebb sportemberekből is kiveszi az erőt. Országos bajnoki negyedik helyen ért célba, korosztályában pedig az első lett. Tehetségét hamarosan felismerték a számos sikeres sportolót felnevelő BEAC Atlétika 1898-nál is. Szabó Imre edző különösen az újbudai hölgy energiatakarékos mozgását emelte ki. A soron következő versenyek és az edzéstervek során világossá vált, hogy Valéria gyorsasága a félmaratoni távokon is kiemelkedő, így ezentúl ilyen viadalokra készült.A siker nem maradt el. Ausztriában a Mondsee félmaratonon megszerezte korosztályában az első helyet, és az összetettben is második lett. Amikor megkérdeztük Valériát, összesen hány aranyérme van, rövid fejszámolgatás után feladta. Néhány év alatt tucatnyi éremmel és serleggel gazdagította otthonuk dísztárgyait, és ezek jelentős része aranylik.

Valéria régi vágya volt, hogy részt vehessen egy világbajnokságon, és ott szép eredményt érhessen el korosztályában. Persze ennek jelentős anyagi korlátai voltak. Újbuda leggyorsabb anyukájának álma épp egy sérülésnek köszönhetően vált valóra. Egy versenyre való felkészülés közben Achilles-ín sérülést szenvedett. Felkereste a kerületünkben működő Balance Mozgásterápiás és Sport Innovációs Központot, melynek teamje nemcsak meggyógyította, hanem a továbbiakban aktívan segítette is a felkészüléseket. Sőt, hallva Valéria álmairól, anyagi támogatásukkal lehetővé tették számára a franciaországi Szenior Atlétikai Világbajnokságon való részvételt.

DBS

Lyonban több mint 8000 versenyző 114 országból igazán színvonalas mezőnyt alkotott, valóban értékessé téve az elért eredményeket. Biróné dr. Molnár Valéria a félmaratoni (21 km-es) távra nevezett. Ugyan a felkészülési időszak utolsó két hónapja korántsem volt zökkenőmentes, a Balance Mozgásterápiás és Sport Innovációs Intézet csapatának és Szabó Imre igazán változatos edzésjavaslatainak, a tavasszal futott egyéni csúcsán közel két percet javítva 1 óra 25 perc alatt mosolyogva ért célba, megszerezve ezáltal a Szenior Atlétikai Világbajnokság 6. helyét.