Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 4. kedd, Ferenc

Újbuda is beáll az okos városok közé

Újbuda   |   2022, szeptember 14 - 09:05
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az okos várost – az angol smart city kifejezésből adódóan –, napjainkban egyre nagyobb figyelem övezi egyaránt a gazdasági és technológiai fejlődés szempontjából. Azonban a fogalom sokkal többet jelent a digitális megoldásokat alkalmazó településnél, sokkal inkább a városlakók jóllétére helyezi a hangsúlyt. Újbuda Önkormányzata egy 2019 februári döntését követően részt vesz a digitális technológia elterjedését ösztönző és a fejlesztési irányokat kijelölő munkában.

Az okos város koncepciója

A fogalom alapján a koncepció a digitális technológiát és az innovatív megoldásokat ötvözve végez fejlesztéseket, valamint eszerint épít településfejlesztési stratégiát egy adott városban, fenntartható módon, a lakosság bevonásával. Az okos város kiemelt célja, hogy növelje a település működésének hatékonyságát és eredményességét az olyan területeken, mint a közbiztonság, egészségügy, tömegközlekedés vagy ügyintézés. Ezen felül fontos szempont az ott élők életminőségének javítása, az életszínvonal emelése, és nem utolsó sorban a természeti erőforrások tudatos kezelése is.
A smart city stratégiában nagy hangsúly helyeződik természetesen a felhő alapú technológia integrálására, de a kiterjesztett valóság és a big datára épülő technológiák is megjelentek már egy-egy koncepcióban. Mint minden innovációnál, az okos városok esetében is a legfontosabb szempont, hogy a városlakók és az odalátogatók kiemelt minőségű eszközöket és szolgáltatásokat vehessenek igénybe. Emellett fontos az is, hogy az ott élő embereket edukálják, felzárkóztassák az elmaradottabb társadalmi csoportokat, és széles körben elérhetővé tegyék a legmodernebb eszközöket a lakók számára.

Újbuda is élen a folyamatos településfejlesztésben

A kerületben már találkozhatunk egy-egy okos projekttel, de a célkitűzések között szerepel például okos zebrák telepítése vagy egy olyan tesztpálya létrehozása, amely révén az önvezető járműveket segítő, mesterséges intelligencia alapú közlekedés és komplett közlekedési rendszerek integrálhatók. A gyalogátkelőhelyek okos jelzőjét a beépített intelligens funkciók adják, amelyek az érzékelők segítségével jeleznek az autósoknak, ha egy gyalogos át szeretne kelni az úttesten. Emellett a rendszer a jelzés leadásának lehetőségével a gyalogost is bevonja a közlekedésbe, amely nem csak nagyobb biztonságot jelent, hanem szolgálja a rendszer tanulását is.

Okos elemeken alapuló város a jövőben

A kerület – és várhatóan az egész főváros – a jövőben nem csak a digitális fejlődés felé fog haladni, hanem a zöldülés és az életminőség javítás felé is. A technológiai fejlődéséhez a közlekedés és a hozzá tartozó mobil applikáció fejlesztése, sőt, a kamerarendszer AI eszközökkel való bővítése is hozzájárul. A zöldülési irány megvalósulását olyan intézkedések fogják szolgálni, mint például intelligens zaj és levegőtisztaság, energiafogyasztási mérések és mérési kísérletek, házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, az e-hulladék gyűjtésének megoldása vagy energiatakarékos lámpák használata az egész városban. A városlakók elégedettségének középpontjában pedig olyan projektek állnak, mint a nyilvános és közösségi internetelérés vagy a város intézményeinek virtuális kiterjesztése.


Forrás: rackhost.hu

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.