Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 16. kedd, Csongor

Újbuda felkerült a világtérképre

Újbuda   |   2019, október 11 - 12:01
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Bartók Béla út az elmúlt években Buda legdinamikusabban fejlődő kulturális negyedévé nőtte ki magát. Virágzó galériák, kávézók és under­ground helyek teszik egyre népszerűbbé Újbuda összművészeti szempontból is mind ismertebb utcáját. A Time Out nemzetközi ajánlómagazin idén összegyűjtötte a világ ötven legjobb városi negyedét. A rangsorban a Bartók Béla út a 41. helyen szerepel.

A Time Out Index listájára olyan városrészek kerültek fel, amelyek gazdag kulturális élettel, pezsgő közösségi élményekkel, autentikus gasztronómiai kínálattal rendelkeznek, mégsem számítanak kifejezetten idegenforgalmi célpontnak. Az összeállítás készítői több mint 27 ezer városban élő embert kérdeztek meg arról, melyek lakóhelyük legjobb, leginkább túlértékelt, illetve leginkább alábecsült környékei. A valódi értékek után kutattak, és olyan kulturálisan sokszínű, a turisták számára kevésbé ismert területeket emeltek be a nemzetközi válogatásba, amelyek egyedi térként a helyieknek kínálnak hiteles és vonzó közösségi élményeket. Az ötvenes lista első helyére a lisszaboni Arroios került, ahol a szabadtéri galériák, kosárlabdapálya és multikulturális konyha mellett a portugál főváros legrégebbi könyvtára is megtalálható. Amúgy a rangsorba meglepően kevés európai és főleg kevés kelet-európai hely fért be – Budapesten kívül csak Prágát és Belgrádot említik a régióból.

Meglepetések a Bartókon és azon túl
A Bartók Béla út és vonzáskörzete évek óta egyre népszerűbb, sokan a pesti bulinegyedből kiszakadva Budát keresik fel, ha kikapcsolódásra vágynak. Újbudán a kulturális városközpont meghosszabbításának köszönhetően ma már egészen a Kosztolányi Dezső térig nyújtanak mindenkinek igényes programokat a kávézók, könyvesboltok, bárok, galériák, kultúrterek, miközben utcabálok és kulturális események is színesítik a palettát. A Time Out cikke szerint Budán sok meglepetés várja a nagyközönséget; a Kulturális Tizenegy Egyesület által szervezett Eleven Tavasz és Ősz Fesztiválok, a Hadik Kávéház és a Szatyor programsorozatai és gasztronómiai újításai, a Faur Zsófi Galéria világszínvonalú kiállításai, a B32 Galéria és Kultúrtér színes, összművészeti programjai, valamint a Gellért fürdő. Ezeken túlmenően a Kosztolányi Dezső térnél készülő Ottlik-kert, és mellette a komoly kulturális hagyományokkal rendelkező Tranzit Art Café & Bistro is interaktív módon kapcsolja össze a Budán élőket és a pestieket.

Partnerség a civil szervezetekkel
Újbuda Önkormányzata 2014-ben lezárta a kulturális városközpont fejlesztési projektjének Móricz Zsigmond körtérig tartó szakaszát. Az Újbuda Kulturális Városközpont (KVK) koncepció lényege a Gellért tér és a Móricz Zsigmond körtér közötti szakasz felújítása volt, de célként szerepelt a Gomba, a kerület emblematikus épületének rekonstrukciója is. A következő években az önkormányzat támogatásával a Kulturális Tizenegy Egyesület elindította azokat a lokális fesztiválokat (Eleven Tavasz és Ősz), amelyek növekvő népszerűsége nagyban hozzájárult a Bartók Béla út mint kulturális tematikus főutca sikertörténetéhez. Az önkormányzat az elmúlt időszakban a városfejlesztési akcióterületet egészen a Kosztolányi Dezső térig bővítette, az üzlethelyiségek kedvezményes bérbeadásával új ingatlanok kerültek a kulturális élet szereplőihez. 2012-ben megalakult az Eleven Blokk Művészeti Alapítvány, amely megszervezte, hogy fiatal, pályakezdő képző- és iparművészek műtermeket bérelhessenek a kerületben önkormányzati támogatással. Az alapítvány az önkormányzat megkeresésére idén Ablak a Bartókra – Helytörténeti fesztivál címmel egyedi programsorozatot is szervezett, amelyben minden esemény a Bartók Béla út múltjáról, jelenéről és jövőjéről szólt, és a környéken fellelhető tudásból és információkból szőtte újra az utca történetét.

Felkerülnek a térképre
Újbuda Önkormányzata a Kulturális Tizenegy Egyesülettel, az Eleven Blokk Alapítvánnyal és a Kortárs Építészeti Központtal (KÉK) összefogva a jövőben egy mindenki számára elérhető rendhagyó online „mappinggel” mutatja majd be, hogy a kulturális szektor mely szereplői találhatók most a régióban. Az online térképhez szükséges kutatást már elvégezték a KÉK munkatársai, ennek eredményeként nemcsak a térség kreatív szereplőit ismerheti meg a nagyközönség, de az itt alkotó művészek, civil szervezetek is teljesebb képet kaphatnak egymásról, ezzel együtt a kerület közösségi munkájáról, amely nélkülözhetetlen Újbuda további sikeres fejlődéshez.


(Újbuda)