Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 3. hétfő, Helga

Újbuda a legbőkezűbb a fővárosi tűzoltókkal

Újbuda   |   2015, március 23 - 21:19
Nyomtatóbarát változatSend by email

Tavaly csaknem 60 millió forint értékben fogadott el adományt a fővárosi és a kerületi önkormányzatoktól a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság - derült ki a Lánglovagok.hu cikkéből.

A Fővárosi Önkormányzat tavaly 4 millió forinttal támogatta a fővárosi tűzoltók eszközbeszerzését, 8 millióval pedig a járműbeszerzéshez járult hozzá. A kerületi önkormányzatok közül az újbudai volt a legbőkezűbb. Az önkormányzati támogatás célja a Dél-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség általános és közhasznú céljainak segítése és folyamatosságának biztosítása, a kárfelszámolásba bevont önkéntesek biztonságának megteremtése és fenntartása, a parancsnokság általános működésének biztosítása, valamint a kirendeltség személyi és dologi kiadásaihoz való hozzájárulás.

Újbuda Önkormányzata 2010-ben a tűzőrséget 21,2 millió forinttal támogatta, melyet az állomány munkakörülményeinek javítására, valamint épületfelújításra fordították. Közalapítványon keresztül egy Skoda Fabiához és egy Holmatro hidraulikus feszítővágóhoz is hozzájutottak a tűzoltók és ekkor segítette a tűzoltóság épületének felújítását is az önkormányzat. 2011-ben a tűzőrség munkáját 15,5 millió forinttal támogatták, melyet infrastruktúrafejlesztésre és tűzoltóversenyekre fordítottak, de ebben az évben került sor például a fűtési rendszer felújítására, mellékhelyiség átépítésre valamint terasz burkolásra is. A Mercedes-Benz TLF 4000 AT gépjárműfecskendőt a felújítást követően készenlétbe állították, a tűzoltóautó pedi kombinált légzőkerettartókkal szerelték fel önkormányzati támogatásból. 2012-ben a tűzoltók Mikulás-ünnepségét 300 ezer forinttal támogatta a kerület, 2013-ban 4 millió forint jutott jutalmakra és rendezvényekre, valamint munkakörülmények javítására. A tűzoltók a kismotorfecskendő versenyére 1,5 millió forintot, a Mikulásra 300 ezer forintot fordítottak.

Drasztikus visszaesés a támogatásokban

A hivatásos önkormányzati tűzoltóságok államosítása előtt, 2007-ben a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság 493 millió forintot kapott a Fővárosi Önkormányzattól. Ez az összeg azóta drasztikusan visszaesett és Újbuda Önkormányzata is jelentős mértékben csökkentette a támogatását. Ahogy 2013-ban, Újbudán tavaly is 4 millió forintot fordítottak önkormányzati keretből a tűzoltók jutalmazására. Emellett több mint 4,1 forintba került az a Dacia Duster terepjárót, mely a katasztrófavédelem tulajdonába került. Az autót 600 ezer forintért szerelték fel megkülönböztető fény- és hangjelzést adó berendezéssel. Az önkormányzat további 218 ezer forinttal járult hozzá a klímaberendezéshez, valamint 200 ezer forinttal az ifjúsági versenyhez és a Mikulás-napi rendezvényhez. Ez összesen 9 130 486 forint támogatást tett ki a múlt évben.

A XVII. kerületi, a XIX. kerületi és a XXIII. kerületi önkormányzat szintén adományozott autót a katasztrófavédelemnek, azonban annak tulajdonjogot nem ruházták át. Újbudán jogilag is katasztrófavédelemé az autó, de az adományozási megállapodás szerint az autó tartósan csak a Dél-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség területén használható.

forrás:langlovagok.hu

Újbuda a legbőkezűbb a fővárosi tűzoltókkal

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.