Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 8. hétfő, László

Újabb fordulat a saroktelek ügyében

Újbuda   |   2022, augusztus 3 - 10:36
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az önkormányzat annak ellenére is megvalósítaná a civilekkel egyeztetett saroktelek- koncepcióját, hogy a résztulajdonos Nemzeti Vagyonkezelő (MNV Zrt.) legfrissebb levele arra enged következtetni, ragaszkodnak a helyiek által elutasított lakásépítéshez is.

Egyebek mellett erről tájékoztatták az Ulászló– Zsombolyai–Kökörcsin utcák által határolt, elhagyatott zöld telek fejlesztéséről rendezett lakossági fórum és helyszínbejárás résztvevőit. A lakók abban bíznak, hogy „a vagyonkezelőben is emberek dolgoznak”, és végül összejön a megegyezés.

Az előző önkormányzat által megterveztetett hatemeletes társasház megépítését a helyi lakossággal közösen végül megállította a jelenlegi városvezetés. Idén néhány hónap alatt teljes egyetértésre jutottak az önkormányzattal azzal kapcsolatban, hogyan valósuljon meg a gyermekorvosi rendelőt, védőnői szolgálatot, bölcsődét és közparkot felvázoló saroktelek-koncepció. Habár a telek az önkormányzat tulajdona, a korábbi ingyenes vagyonátadás miatt az államnak beleszólása van a telek hasznosításába.

Előírták, most számon kérik

Az, hogy a vagyonkezelő gátat szabhat a lakossági igények tejesülésének, már a tavaly óta folyó levelezésből is látszott. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) először 2014-ben került a képbe, amikor egy kormányhatározatban ingyenesen az önkormányzat tulajdonába adta az Ulászló utca 58. alatti ingatlant, egyúttal kikötötte: a területet lakásgazdálkodási és intézményi elhelyezési céllal köteles hasznosítani a megszerzéstől számított 15 évig. 2021. májusi levelében az MNV megjegyzi azt is, hogy a szerződéskötés óta eltelt hat esztendő ellenére a mai napig nem kezdődött meg a hasznosítás. A levél azzal zárul, ha nem kezdik meg a hasznosítást 2021 végéig az előírt módon, az önkormányzatnak meg kell fizetnie több mint 50 millió forintot.

Újbuda válaszlevelében felsorolta az eddig elvégzett előkészítési és terveztetési eljárásokat, majd telekmegosztást kért, hogy az Ulászló utca felőli 1500 négyzetméteres részen megvalósíthassa a gyerekrendelőt, a védőnői szolgálatot és a bölcsődét, és mivel eleget tesz a közcélú hasznosításnak, a vagyonkezelő tekintsen el a kötbérköveteléstől.

A tavaly őszi levélváltás után – amit László Imre polgármester még engedékeny hangvételűnek nevezett – kilenc hónapig nem érkezett válasz. Az MNV idén júliusi levele azonban már rugalmatlanságról árulkodott. – Azt írták, nem releváns, milyen közcélú beruházásokat akarunk, mert a tervek között nincs lakás. Márpedig több mint 5000 ember tiltakozott petícióban a két hatemeletes épület megépítése ellen, ezt figyelembe kell venniük – mondta el a fórumon a polgármester, majd hozzátette, személyes egyeztetést kértek az MNVtől, hogy tisztázhassák az ügyet. A legfrissebb önkormányzati válasz azt is közli, hogy a lakossági igényeket figyelembe véve a kerület továbbra is eltekint a lakásfunkció létesítéséről, és kérik, hogy az állam járuljon hozzá a tisztán egészségügyi és bölcsődei intézményfejlesztéshez.

Hintsch György alpolgármester szerint a vagyonkezelő levele távolabbi időbe tolhatja a megoldást, de kitartanak amellett, hogy a területen olyan beruházás valósuljon meg, ami jó az itt lakóknak, az egész kerületnek és az önkormányzatnak is. Az egészséges kompromisszum legnagyobb eredményének nevezte, hogy a terület jelentős részén megmaradhat a zöld felület. Az alpolgármester úgy véli, az MNV-nél is előbbutóbb célt érnek, mert szakmailag és politikailag is nehezen védhető, ha egy gyerekcentrumra nemet mondanak. Az államnak is érdeke, hogy bölcsőde és rendelő épüljön egy közpark mellett.

A civilek kitartanak

A saroktelek megvédésére létrejött, mindvégig állhatatosan küzdő csoport továbbra is bizakodó. Ők leginkább amiatt aggódnak, hogy a sok huzavona után ne valami torzszülött jöjjön létre, amit senki nem akar. Azt szeretnék végre tudni, mennyi időt kell várni a megvalósulásra, addig pedig örülnének annak, ha a zöld területet vagy annak egy részét minél hamarabb birtokba vehetnék mint közparkot.

– Kicsit úgy éreztem magam, mint egy csoportterápián. Tanuljuk a demokrácia működését: a választott képviselők beszámolnak nekünk, mi kérdéseket teszünk fel, és közösen kialakítjuk az álláspontunkat. Ez idáig mindenképpen követendő példa – fogalmazott Simonyi Balázs, a Saroktelek 2.0 Facebook-csoport tagja. Hozzátette, a játék most kétszereplőssé szűkült: a vagyonkezelő kontra önkormányzat és a civilek. – Utóbbi kettő ugyanis már együtt dolgozik – jelentette ki Balázs. – A vagyonkezelőben is emberek dolgoznak, értsék meg, hogy a helyiek bőrére megy a döntés, ezért szeretnék érvényesíteni az igényeiket – hangoztatták a civilek, akik szerint pozitív fejlemény, hogy nincs játszmázás az ügyben, csak már tényleg szeretnénk látni az első kapavágást. László Imre végül arról beszélt, ha megint hónapokig nem válaszol a vagyonkezelő, akkor szeptember 30. után elfogadottnak tekintik saját koncepciójukat, és megkezdik a terveztetési és engedélyeztetési eljárásokat. A kerület így azzal is számol, hogy ezért kiszabhatják rájuk az 50 millió forintos büntetést. – Ezzel az időhúzást szeretnénk elkerülni. A sok bürokratikus lépés, a véget nem érő eredménytelen levelezgetés helyett szeretnénk lezárni az ügyet. Végső esetben azt is tudomásul vesszük, ha az állam megbünteti az önkormányzatot, de az önkormányzat semmiképpen nem hagyhatja figyelmen kívül az itt élők elemi érdekeit – fogalmazott a polgármester.

T. D.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.