Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 5. kedd, Adorján, Adrián

Újabb BME-s kutató alakíthat Lendület-kutatócsoportot

Újbuda   |   2016, április 26 - 15:54
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az MTA fiatal kutató programjának idei 11 nyertese között szerepel a Gépészmérnöki Kar Műszaki Mechanika Tanszék tanszékvezető-helyettese.

Insperger Tamás egyetemi docens, az MTA doktora az emberi egyensúlyozás során használt szabályozási elvet kutatja: „lendületesként” az egyensúlyozási képességek határainak kiterjesztésén fog dolgozni mérnöki alkalmazásokra is átültethető módszerek létrehozásával.

„Az instabil egyensúlyi helyzetek stabilizálása fontos feladat mind mérnöki, mind biomechanikai alkalmazásokban. Instabil helyzetből könnyebb gyors mozdulatsort indítani, mint stabilból, és a szabályozási folyamat energiaigénye is alacsony. Az egyensúlyozás képessége az emberek számára is létfontosságú: az időskori halálesetek jelentős része vezethető vissza az egyensúlyzavar miatti esésekre” – hangsúlyozta összefoglalójában a kutató.

Insperger Tamás csoportjának célja ezért az emberi egyensúlyozás folyamatának megértése, határainak kiterjesztése a reflexkésés és az érzékelési bizonytalanságok figyelembevételével. A kutatásai sorában az alábbiakat tervezi: kísérletileg azonosítani az emberi egyensúlyozáskor használt szabályozási elvet, módszereket kidolgozni az emberi egyensúlyozási képességek javítására, feltérképezni „a több szabadsági fokú rendszerek egyensúlyozásának mechanizmusát, illetve az eredményeket mérnöki alkalmazásokra átültetni, ahol aszimptotikus stabilizálás helyett a véges idejű korlátos mozgások megvalósításának feltételeit vizsgálják.”

Az idei nyertesek közül öten az MTA valamelyik kutatóközpontjában vagy intézetében, hatan pedig egyetemeken alakíthatnak önálló kutatócsoportot akadémiai támogatással. Kutatásaikat az Akadémia öt esztendőn keresztül évente összesen mintegy 400 millió forinttal támogatja.

Az MTA elnöke 2009-ben hirdette meg kiválósági programját a kimagasló teljesítményű fiatal kutatók számára. A Lendület célja a kutatók elvándorlásának lassítása, a tehetség-utánpótlás biztosítása, a fiatal kutatók előrelépési lehetőségeinek bővítése, valamint az akadémiai kutatóintézet-hálózat és az egyetemek versenyképességének növelése.

A tudományos fokozattal rendelkező kutatók – életkoruknak és tudományos teljesítményüknek megfelelően – két kategóriában pályázhatnak. A BME GPK kutatója a Lendület II.-ben nyert támogatást, vagyis a már sikeres, önálló kutatói pályát folytató 35–45 év közötti, nemzetközileg is elismert, tartósan kiemelkedő és növekvő teljesítményű vezető kutatók számára meghirdetett programban. E kategória nyertesei vállalják, hogy a program keretében végzett kutatásaik során vagy azok befejezésekor pályáznak az Európai Kutatási Tanács (ERC) Consolidator vagy Advanced Grant kategóriájában.

2011 óta, amikor a kiválósági programot a hazai egyetemekre is kiterjesztették, összesen 53 Lendület-kutatócsoport alakult felsőoktatási intézményekben, ebből 9 a Műegyetemen.

forrás:bme.hu