Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 21. péntek, Alajos, Leila

Új park, régi helyen

Újbuda   |   2018, szeptember 28 - 09:44
Nyomtatóbarát változatSend by email

A szomszédok barátsága mélyebbé, a helybeliek mindennapjai élhetőbbé válhatnak a Gazdagréti tér megújulásának köszönhetően. Az eddigi kopár terület helyett hamarosan füves, ligetes park, virágokkal teli közösségi díszkert, valamint új térkövekkel burkolt járda teszi színesebbé az ott lakók életét. Az új teret decemberben vehetik birtokba a gazdagrétiek.

Az 1980-as években épült gazdagréti lakótelep fő tengelye, a Kaptató sétány északi végén található a Gazdagréti tér, amelyet autóbusz-végállomás, parkoló és szolgáltató épületek határolnak. A XI. kerület által megnyert fővárosi Tér-Köz pályázatra összeállított kiviteli tervek szerint a jelenleg rendezetlen, a gyalogos közösségi tér funkcióját valójában be sem töltő, szabálytalanul parkolóként is használt területen hamarosan anyukák sétálhatnak kisbabájukkal, az idősebbek leülhetnek beszélgetni, megtelik majd élettel és emberekkel. – A klasszikus rehabilitációs beavatkozásokon túlmenően, ahol a hangsúly az épített környezet minél teljesebb helyreállításán van, a Gazdagréti tér rekonstrukciójának legfőbb célja, hogy az újrahasznosítás jegyében életet vigyen a parkba – mondta Büki László, az önkormányzat Városgazdálkodási Igazgatóságának vezetője.

Új cserjék, új padok
A zöld felületek megújításakor a meglévő értékes növényzet megmarad, néhány kisebb fát átültetnek ide. A lakossági igények mellett a közművek elhelyezkedését, a földalatti vezetékek hálózatát is figyelembe kellett venni, így a kivitelezés során néhány új fának a helyét is kialakították, amelyek a sétányt, illetve a piacteret árnyékolják. A mai cserjeállomány egészséges, szép egyedei is megmaradnak, az otthonos érzetet erősítve. – A pályázati kiírásnak megfelelően egy pazarló, alkalmi látványberuházás helyett a szakértők már a tervezéskor szem előtt tartották a tényleges helyi adottságok továbbfejlesztését az általános lakóközösségi igényeknek megfelelően, valamint a teljes életciklusra vonatkozó hosszú távú fenntarthatóságot is – tette hozzá az igazgató.

Hobbikertészek, ásóra fel!
A területet azonban nem csupán füvesíteni, parkosítani fogják, annak ápolásáról is gondoskodni kell. A városrehabilitációs projektek sikeréhez minden szereplő aktív részvételére szükség van: a Tér-Köz pályázat céljával összhangban az önkormányzat a helyi magánszférával, a lakókkal együttműködve kívánja véghezvinni és működtetni a fejlesztést. Így a közösségi terek megújítása valós igényekre épülhet, a városlakókban pedig felelősségteljes, tulajdonosi szemléletű kötődés alakulhat ki. – Fontos, hogy a helyi lakóközösség részese legyen a közterület megújulásának. Ennek érdekében a több mint 450 négyzetméteres közösségi díszkert ápolásában és fenntartásában a vállalkozó szellemű helyi lakosok is közreműködhetnek – mondta el Büki László. A leendő hobbikertészek a lakótelepi környezet ellenére is magukénak érezhetik a kertet, tevékenyen részt vehetnek szépítésében.

Biciklisek és gyalogosok előnyben
A nyertes önkormányzati tervek alapján az akadálymentesség jegyében újulnak meg a gyalogosfelületek, a szintek kiegyenlítése érdekében korábban épített lépcsők mellé új rámpák épülnek, a meglévőket kiszélesítik. A lépcsősorok közötti pihenők is nagyobbak lesznek, kényelmesebb tagolással. A kerékpáros-útvonalak infrastruktúrája javul, egy tároló a lépcsős járda középső szintjén teszi majd lehetővé a biciklis parkolást. Autóval a téren nem lehet majd áthajtani.
A tér északi részén a szolgáltató épületek melletti parkolót is újratervezték. Ez helyszínül szolgálhat hétvégi gazdapiacnak is: a parkolóba érkező termelők közvetlen a gépjárművekből tudnak árusítani, de a díszburkolatos téren más árusok is kitelepülhetnek, illetve egyéb vásárok, rendezvények is helyet kaphatnak. A szolgáltató épületekben meglévő élelmiszerbolt, a posta és a kisebb üzletek továbbra is teljes körűen szolgáltatnak. A megújuló Gazdagréti teret decemberben vehetik birtokba a helyiek.

A Főpolgármesteri Hivatal Város­é­­­­pítési Főosztályán 2013-ban kezdődött el annak a pályázati projektnek a felépítése, amely friss lendületet adott számos fővárosi köztér és közösségi tér megújulásának. A Tér-Köz néven meghirdetett, eredetileg egyszeri városfejlesztési akciónak szánt program olyan sikeres lett, hogy egyértelmű szándék fogalmazódott meg a folytatásra, és 2016-ban harmadszor is kiírták a pályázatot. „Rengeteg pozitív példáról beszélhetünk a pályázat kapcsán; ezek dokumentációja azért készül, hogy követendő példaként szolgáljanak a későbbiekben. Ha minden évben lenne ötmilliárd forint, ami a köztéri elemek megújítását is magába foglalja, akkor igazán nagyot dobhatnánk ezen a városon” – mondta Finta Sándor, Budapest akkori főépítésze a Tér-Köz pályázat indulásakor.

T. K.