Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 25. szombat, Vilmos

Új lendületet kapott a Mikes Lélekközpont

Újbuda   |   2022, június 16 - 11:11
Nyomtatóbarát változatSend by email

Nagy vállalkozásba vágta a fejszéjét a Nem Adom Fel Alapítvány azzal, hogy adományokból kísérel meg felépíteni egy házat sérült emberek számára. A 12 lakást, autistafejlesztő központot magában foglaló és a kísérőknek szállást adó Mikes Lélekközpont víziója tavaly óta óriási energiákat mozgatott meg, idén pedig az önkormányzat jótékonysági estje helyezte újra középpontba. A célokról és eredményekről Dely Géza, a Nem Adom Fel Alapítvány elnöke számolt be.

• Ahogy a sláger mondja, kell egy ház. A Nem Adom felnek elsősorban azért, hogy segítsen önállósodni azoknak a sérült fiataloknak, akiknek az átlagnál százszor nehezebb elindulniuk az életben. Egy fogyatékkal élőnek mennyi esélye van külön lakásba költöznie?
Valóban a fogyatékkal élők önálló életkezdése érdekében találtuk ki, hogy Budapesten létrehozzunk egy modell- és példaértékű ingatlant. Ez nagy kihívás, hiszen többségük a szüleikkel vagy otthonokban kénytelenek élni. Messziről kellett indulnunk. A Fővárosi Önkormányzatnak mind a mai napig – a negyven évvel ezelőtti rendszerből öröklődően – Budapesttől 150–250 kilométerre vannak fogyatékkal élőknek szóló intézményei. Nehéz elképzelni, hogy egy fővárosi fiatalt, családjától távol, egy több száz kilométerre lévő faluban integráljunk a társadalomba. Fontos, hogy ezek az emberek a kapcsolatrendszerükhöz közel lehessenek önállóak. Az otthonokban nagyon sokszor tapasztalom, hogy a fogyatékossággal élőket nem kezelik felnőttként. Gyakorlati, segítői szempontból egyszerűbb, hogy a lakók együtt vacsorázzanak, és mindent mindenki együtt csináljon, de ez gyerekstátuszba szorítja őket. Pedig arra vágynak, amire az épek: hogy megbecsüljenek engem, hogy önálló döntéseket hozhassak, hogy megkérdezzenek azokról a dolgokról, amelyekben kompetens lehetek. A másik fontos programunk, amihez szintén kell a ház, az az autista gyerekek és az őket nevelő családok fejlesztése. A Léleköltő program azért egyedi és különleges, mert az egyes családokra fókuszál, ám épp ezért Magyarországon semmilyen finanszírozási háttérbe nem illeszthető bele. Mivel több család Erdélyből költözött át azért, hogy részt vegyen az intenzív fejlesztésünkön, felelősségünknek érezzük, hogy lakhatásuk is legyen.
Ezt a kérdést oldanák meg a Mikes központ családi szobái.


• Egy kerekesszékre vagy külföldi orvosi kezelésre könnyen elképzeljük, hogy összejön elég adomány, de egy több száz milliós házra hogyan lehet gyűjteni?
A Mikes Lélekközpont ötlete az eltelt évek alatt többször megakadt, épp a finanszírozási problémák miatt. 2021 szeptemberét írtuk, amikor egy cégekkel folytatott megbeszélésen kimondtuk, nem fogjuk tudni fölépíteni ezt a házat, mert a meredeken emelkedő ingatlan- és építőanyagárak ellenünk dolgoznak. Pedig akkor már – sok idő és munka árán – a Mikes Kelemen utcában lévő telket is megvásárolhatta az alapítvány. És akkor történt valami furcsa dolog. Október 4-én a Facebook néhány órára leállt, és éppen a Mikesről szóló cikkünk merevedett ki a képernyőkön. A következő napokban özönlöttek a telefonok, e-mailek, Facebook-megkeresések, amelyekben szakemberek, cégek, magánemberek pénzt, építőanyagot, illetve szakmunkát ajánlottak fel. Úgy éreztük, közbeszólt a gondviselés. Hihetetlen, de néhány nap alatt a bekerülési összeg mintegy nyolcada összegyűlt. Jelenleg ott tartunk, hogy az építési engedélyhez elkészültek a tervek, amelyeket most adunk be, de már a kiviteli tervek jelentős részét is kidolgozták önkéntes tervezőmérnökeink. Egy teljes építészcsapat jött össze statikussal, elektromos és gépészeti tervezővel, tűzvédelmi szakemberrel. Ez egy ekkora épületnél több tízmillió forintos tételt jelent. Emellett olyan nagyvállalatok, mint a Wienerberger, a Tondach és a Rockwool ajánlották fel a szükséges téglát, cserepet, szigetelőanyagot.

• A felfokozott adományozó kedvet az önkormányzat egy jótékonysági partival segített fenntartani. Milyen eredménnyel zárult a rendezvény?
A Jótékonysági Eper parti valóságos intravénás injekciót jelentett nekünk. Papp Szabolcs kollégámmal bemutattuk a programunkat, és megint csak azt tapasztaltuk, hogy komolyan megmozdultak a kerületi cégek. A Tigra Kft., a Big George, az Infogroup 2,5–3 millió forintokat ajánlott föl, az Allee igazgatója megígérte, hogy bevon minket az év végi gyűjtésükbe, az Auchan pedig a bizalomprogramjába. A Vakvarjú étteremlánc tulajdonosa tanácsokkal lát el, és üzletemberekkel ismertet meg minket, a Regió játékkereskedés pedig hosszú távon biztosít fejlesztőjátékokat a Léleköntő programunk számára. Összesen 12 millió forint gyűlt össze a partin, de az est hozadéka ennél jóval több volt: rengeteg kapcsolatot teremtettünk, lehetőségek sora nyílt meg előttünk, és olyan ígéreteket kaptunk, amelyek megtöbbszörözhetik ezt az összeget.


• A sikereken felbuzdulva más vállalkozások felé is nyit az alapítvány?
Itt fontos megjegyeznem, hogy tavaly, amikor a Facebook-leállás nyomán kapcsolatba kerültünk Újbuda Önkormányzatával, Bakai-Nagy Zita alpolgármester megkeresett bennünket, hogy sajátjuknak érzik a Mikes ügyét, és pont az ilyen jellegű kapcsolatok építésében segítenének hosszabb távon. Ha megkapjuk az építési engedélyeket, az önkormányzat segít találkozókat összehozni újbudai cégekkel.

T. D.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kiteljesedés plakátokon  

Karinthy Márton – Karinthytok; Harcsa Veronika – Kassák-koncert; Grecsó Krisztián, Kollár-Klemencz László, Oltai Kata – Formabontók. Az elmúlt több mint öt évben egyebek közt ezekhez a XI. kerület kulturális helyszínein bemutatott előadásokhoz készített plakátokat Kollányi Julianna, az Újbuda újság tördelője és tervezőgrafikusa.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.