Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 20. csütörtök, Rafael

Új és megújuló óvodák Újbudán

Újbuda   |   2017, április 20 - 13:08Nyomtatóbarát változatSend by email

Az ingatlanpiaci adatok szerint Újbuda az elmúlt időszakban a gyermekvállalás előtt álló párok és kisgyermekes családok kedvelt célpontjává vált, nemcsak az új építésű, hanem a használt lakások vásárlásánál is. A növekvő érdeklődéssel az önkormányzat is lépést tart, minden eszközt megragad arra, hogy a családbarát kerület jegyében minél korszerűbb és minél több óvodai férőhely álljon a helyi családok rendelkezésére.

Az elmúlt öt–hét esztendőben megfordult a ’90-es években tapasztalt agglomerációs költözési irány. A főváros környéki családi házakban felnőtt egy új generáció, amelynek tagjai városi környezetben terveznek élni, családot alapítani. A fiatalok választása azonban komoly szociális és infrastrukturális fejlesztéseket tesz szükségessé. A XI. kerület vezetése e fejlesztési irányt kiemelt területként kezeli, így Újbuda vonzereje kifejezetten erős a kezdő családok körében, a korosztály kedvenc otthonteremtési célpontjává vált. Ennek megfelelően itt zajlik Budapest legtöbb lakóingatlan-beruházása, ezzel párhuzamosan halad előre több iroda- és kereskedelmi fejlesztés is. (Sokan a munkahelyük közelében szeretnének lakni, így az irodapiac kerületi bővülése továbbfokozza az ideköltözési igényeket.) A fejlődés a népességszámban is tetten érhető, hiszen Újbuda lakossága évről évre gyarapszik. Önmagáért beszél, hogy csak a 18 évnél fiatalabbak száma több mint 300-zal nőtt az elmúlt egy esztendőben. Ennek megfelelően a városvezetés kiemelt helyen kezeli az óvodai és bölcsődei férőhelyek számának, illetve az intézmények színvonalának emelését egyaránt. A megfelelő szociális kapacitások – ideértve a közösségi terek megújítását is – azt eredményezték, hogy tavaly Budapest tíz legkedveltebb városrészéből három újbudai volt.

Intézményi változások a hatékonyság növelése érdekében

– Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy mind több fiatal választja otthonául Újbudát, a kerületben képzeli el családja jövőjét. Érezzük azonban ennek a felelősségét is – mondta lapunknak Molnár László köznevelésért felelős alpolgármester. – Az emelkedő igényekkel mind a férőhelyek számában, mind pedig az óvodai ellátás minőségében lépést kell tartanunk. Az átlagos lakótelepi ingatlanok, amelyek közül sokban nevelési és oktatási intézmények működnek, 30–40 évesek. Megérettek a rekonstrukcióra. Ugyanakkor nem pár forintos beruházásról beszélünk. Bár az önkormányzatnak rendelkezésére áll egy saját pénzügyi keret, elkerülhetetlen a külső, pályázati források bevonása is. Ezekhez viszont meg kell felelni bizonyos követelményeknek, ilyen például a létszám. A helyi óvodák tavaly lezajlott strukturális átalakításának éppen az volt az egyik célja, hogy az önkormányzat sikerrel indulhasson olyan pályázatokon, amelyek az egyes intézmények fejlesztését, bővítését célozzák. Ezt igazolja az a 800 millió forint európai uniós, illetve kormányzati támogatás, amelyet saját forrásokkal kiegészítve a következő időszakban az óvodák energetikai és infrastrukturális fejlesztésére, valamint férőhelybővítésére költhetünk – tette hozzá Molnár László.

Korszerű nyílászárók és napelemes rendszerek

Újbuda Önkormányzata a Széchenyi 2020 Program részeként sikerrel indult egy, az épületenergetikai korszerűsítéseket célzó pályázaton. Ennek eredményeként több mint 250 millió forintból újulhat meg négy intézmény: a Lágymányosi óvoda Kanizsai utcai telephelye, a Kelenvölgy-Őrmezei Óvoda Menyecske utcai telephelye és a Dél-kelenföldi Lecke utcában lévő telephelye, valamint a Sasadi óvoda Dayka Gábor utcai székhelye. A teljes egészében európai uniós, vissza nem térítendő támogatásból megvalósuló munkálatok során elvégzik a homlokzatok és a tetők hő- és vízszigetelését, az elöregedett fa nyílászárók helyett korszerű műanyagokat szerelnek be. A Kanizsai, a Lecke és a Dayka Gábor utcai óvodában környezetbarát napelemes rendszert is telepítenek. A beruházás eredményeként csökken a kibocsátott üvegházhatású gázok mennyisége, az épületek fenntartási költségei, de nem elhanyagolható az sem, hogy a gyermekek és az ott dolgozók közérzete is jelentősen javulhat.

A kerületben számos intézmény megkapta a zöld óvoda minősítést, amelyhez minden esztendőben szigorú követelményeknek kell megfelelni a környezettudatos nevelés terén. Ennek alapján kiemelten lényeges, hogy az óvodaépületek a mai kornak megfelelő, magas szintű energetikai tulajdonságokkal rendelkezzenek. – A korszerűsítés ütemezésével kapcsolatban jelenleg is egyeztet az önkormányzat, a megvalósítás július, augusztus környékén indulhat meg – jelentette ki az alpolgármester, hozzátéve: a munkálatok tervezése és kivitelezése során természetesen kiemelt figyelmet kap a gyermekek és az intézményi munka biztonsága. Az illetékes intézményvezetőkkel már felvették a kapcsolatot, és a szülőket is időben tájékoztatni fogják a szükséges tudnivalókról.

Nagyobb óvoda Gazdagréten

A Gazdagréti Szivárvány Óvoda férőhelybővítése és teljes felújítása 600 millió forint értékben valósul meg, ebből 500 millió forint kormányzati forrásból áll rendelkezésre. Az 1987–88-ban, a gazdagréti lakótelep részeként épült intézmény négy csoportszobás (116 fős) bővítésével 316 gyermek befogadására lesz alkalmas a környék dinamikusan növekvő lakónépessége miatt kiemelt jelentőségű óvoda. A csoportszobákon túl egy torna-, egy fejlesztő szoba, egy aulaként is működő többfunkciós tér, valamint mozgáskorlátozottaknak való lift és mosdó is létesül. A belső megújulással összhangban rendezik a környezetet is: lesz udvari vécé, játék- és kertiszerszám-tároló, és egy nagyobb játszóudvart is kialakítanak. A meglévő épület energetikai korszerűsítése is megtörténik majd, hogy mind a hőtechnikai paraméterei, mind pedig fűtési rendszerei megfeleljenek a jelenlegi követelményeknek, előírásoknak és elvárásoknak, egyúttal gazdaságosabbá is váljanak. A tervek szerint még idén elindulnak a kivitelezési munkálatok, az első ütemben az új épületrész készül el, amelynek építése alatt az óvoda zavartalanul üzemel. A második ütem a jövő nyári óvodai szünetben valósulhat meg, ekkor kívül-belül átalakítják a meglévő létesítményt, összekötik az új épületszárnnyal, valamint átépítik a játszóudvart is.

Só-, tornaszoba, játszóudvarok felújítása

A pályázati támogatások mellett a helyhatóság saját forrásból is igyekszik fejleszteni, illetve felújítani a meglévő épületeket, játszóudvarokat, új lehetőségekkel erősíteni a nevelői munkát. A Szemünk Fénye Központi Bölcsőde után áprilisban újabb intézmény, a Dúdoló Bölcsőde bővül sóbarlanggal, de a tervek szerint akár a harmadik is megépülhet az év végéig. Ezek a helyiségek nemcsak a gyermekek egészségét és a megelőzést szolgálják, hanem a sajátos nevelési igényű, SNI-s gyermekek fejlesztésében is komoly szerepet tölthetnek be. Újbuda Önkormányzata 2015-ben fogadta el a Zöldfal Programot, amely részeként tavaly három zöldfalat adtak át, idén májusban pedig újabb kettőt létesítenek: egyet az Észak-Kelenföldi Óvodában a Tétényi úton, egyet pedig a Szentimrevárosi Óvodában a Badacsonyi utcában. A falra telepített növények, virágok szépítik a helyiségeket, megkötik a port, tisztítják a levegőt – frissebb és páradúsabb lesz –, miközben a gyerekek környezeti nevelése is színesebbé válik. Mindezeken túl 120 millió forintból burkolatok, játszószobák, kiszolgáló helyiségek újulnak meg kerületszerte, és a homlokzatok hőszigetelése is lezajlik majd.

Tapody-Németh Katalin