Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 5. kedd, Adorján, Adrián

Tudás, közösség, Újbuda

Újbuda   |   2019, június 19 - 11:17
Nyomtatóbarát változatSend by email

Több mint tízezer gyermekről, diákról gondoskodnak a XI. kerület köznevelési intézményeiben. Újbuda Önkormányzata évek óta egy jól átgondolt köznevelési terv és hosszú távú intézményfejlesztési koncepció mentén dolgozik azért, hogy az újbudai gyerekeknek az egyéni fejlődésüknek megfelelő, legmagasabb szintű ellátást nyújtsa.


A városrész dinamikusan fejlődik, az infrastruktúra miatt pedig egyre több fiatal családos költözik a kerületbe. Ennek hatására folyamatosan nő az igény a bölcsődei, óvodai és iskolai férőhelyek bővítése, a meglévők modernizálása iránt, és ezeknek a kívánalmaknak a kerület igyekszik is megfelelni. Az önkormányzat jelenleg kilenc helyen működtet bölcsődét, 28 telephelyen nyolc óvodát tart fenn, és folyamatos kapcsolatban van a kerületben lévő két tucat iskolával is.
– Újbudán a családok az elsők. Ez nem egyfajta politikai szlogen, hanem a mindennapi működésünk része. Azért dolgozunk, hogy itt jó legyen gyermeknek, szülőnek, nagyszülőnek lenni. Az elmúlt években világos stratégia mentén haladva megteremtettük egy jól működő intézményrendszer alapjait. Ennek a munkának részei az infrastrukturális beruházások, a kulturális és közösségi események, sportversenyek, a különböző szemléletformáló programok egyaránt – mondta Hoffmann Tamás. Újbuda polgármestere kiemelte: a kerületben hisznek abban, hogy a valódi pedagógiai munka túlmutat az egyes irányelveken és módszereken, és elsősorban a gyerekek és szüleik igényeiről szól. – Mi ehhez adunk meg minden segítséget. Közel ötmilliárd forintot tesz ki az az összeg, amelyet saját források, állami támogatások és pályázatok révén 2010 óta a kerület bölcsődéinek, óvodáinak és iskoláinak infrastrukturális fejlesztéseire fordítottunk – tette hozzá.

Gyarapodó óvodák
Az elvégzett munkálatok a férőhelybővítéstől kezdve az épületek energetikai korszerűsítésén, a nyílászárók cseréjén, a homlokzatok, a vizesblokkok, a konyhák és a folyosók felújításán át a sportudvarok és -csarnokok fejlesztéséig terjednek. Ezek közül az egyik legjelentősebb, az elmúlt harminc év legnagyobb ilyen jellegű beruházásaként számon tartott korszerűsítés a Gazdagréti Szivárvány Óvoda megújítása volt. Az eredetileg 1067 négyzetméteres kétszintes épület nyolc csoportszobájában korábban több mint 200 óvodás fért el. Az épület 647 négyzetméterrel gyarapodott, de nem csak méretében változott: a közel egymilliárd forint összértékű beruházásnak köszönhetően a gyerekek sokkal jobb körülmények között tölthetik mindennapjaikat. A fenntarthatóság jegyében 2017-ben négy, az önkormányzat tulajdonában és üzemeltetésében lévő óvodaépület energetikai korszerűsítése történt meg: Nyitnikék Óvoda, Napsugár Óvoda, Mozgolóda Óvoda, Sasadi Óvoda/Hétszínvirág Óvoda. Elvégezték a homlokzatok és a tetők szigetelését, korszerű műanyag nyílászárókat építettek be, három intézményben napelemes rendszereket is telepítettek. A fejlesztés eredményeként csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátása, az épületek fenntartási költsége, miközben a gyerekek és az ott dolgozók közérzete is jelentősen javult.
Tavaly a Sasadi és a Keveháza utcai óvodák udvarát újította fel az önkormányzat, és további 12 óvodában hajtott végre kisebb-nagyobb beruházásokat, fejlesztéseket a tető felújításától kezdve a beépített szekrények cseréjén, kerékpártámaszok telepítésén át a zöldfal program folytatásáig. A program keretében 2015 óta létesítenek az intézményekben élő növényekkel borított felületeket; ezek nemcsak szépítik a helyiségeket, hanem megkötik a port, tisztítják, frissítik a levegőt is. Idén a tervek szerint a Szentimrevárosi Óvoda/Újbudai Karolina Óvoda, az Albertfalvai Óvoda, valamint a Törcsvár Utcai Óvoda kap új növényfalat. Az egyik legnagyobb beruházás is az utóbbihoz kapcsolódik: férőhelybővítés során két új csoportszobán és tornaszobán túl egy új kiszolgáló épületrész is helyet kap majd az épületben, megújul a konyhatechnológia és a játszóudvar is – a teljes költség megközelíti az 500 millió forintot. Ezen kívül még ebben az évben folytatódhatnak az udvarfelújítások az óvodákban: most a Keveházai Utcai Óvoda és az Újbudai Nyitnikék Óvoda udvara újulhat meg.

Iskolák 21. századi megoldásokkal
Noha az önkormányzatok már nem fenntartói, kezelői az iskoláknak, Újbuda rendre jelentős összeget fordít rájuk. Idén a Törökugrató Általános Iskola játszóudvarának megújítására, illetve homlokzati nyílászárócsere munkálataira, valamint az Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskola bejáratának átépítésére kerül sor, összesen több mint 100 millió forint értékben.
Ha valami, akkor az oktatás területe az, ami nem nélkülözheti a 21. századi megoldásokat. A 2016-ban indult Smart School Program keretében eddig 12 tantermet szereltek fel digitális táblával és hordozható számítógépekkel közel 150 millió forintos ráfordítással, ez kiegészül az érintett pedagógusok továbbképzésével, az okosmegoldások minél sokoldalúbb és jobb hasznosítása érdekében.
A digitális készségek fejlesztéséhez hasonlóan fontosak a sportberuházások. Számos iskola sport­udvara megújult (Gárdonyi, Ádám Jenő, valamint a József Attila Gimnázium), a sportberuházások után járó adókedvezménynek köszönhetően 2016-ban az Őrmezei Általános Iskola tornatermét, 2018-ban pedig 300 millió forintból az Újbudai Petőfi Sándor Általános Iskola tornacsarnokát korszerűsítették.

Megújuló bölcsődék
2014 óta az önkormányzat 21 bölcsődei, illetve óvodai udvart újíttatott fel, összesen 800 millió forintos költséggel. A sajátos nevelésű gyermekek fejlesztésében és a betegségek megelőzésében egyaránt hasznosak a bölcsődei sóbarlangok, ilyeneket alakítottak ki az Újbudai Szemünk Fénye Központi Bölcsődében, az Újbudai Dúdoló Bölcsődében, az Újbudai Mesevár Bölcsődében és az Újbudai Napsugár Bölcsődében.
A bölcsődéseknél gyakori, hogy a szülők csak néhány napra adják be őket az intézményekbe, így a helyük máskor üresen marad, miközben más családoknak esetleg éppen ebben az időszakban volna rá szükségük. Ezen segítenek a játszószobák, ahol a szülő akár néhány órára vagy egy-egy napra is otthagyhatja gyermekét, szakszerű felügyelet mellett. A Bóbita Bölcsődében rendkívül pozitívak a tapasztalatok, így az önkormányzat további játszószoba kialakítását fontolgatja.
Az óvodai, iskolai ebéd megrendeléséhez nem kell már bajlódni a papírral, a menzakártya segítségével az étkezés interneten igényelhető. Könnyebb a lemondás, kevesebb a felesleges kiadás és a kidobott étel. Az önkormányzat azzal is támogatja az intézményeket, hogy a száz százalékban normatív támogatásban részesülő gyermekek után nem kéri vissza az így megspórolt pénzt. A szülői közösség szavazással dönthet arról, hogy ezt az összeget miként költsék az óvoda fejlesztésére.

Tudás, közösség, kultúra címen jelent meg Újbuda Önkormányzatának legújabb, oktatási és kulturális témájú kiadványa, amely az Újbuda újsággal egyidőben jut el a háztartásokhoz, és elérhető az önkormányzat épületeiben.

Újbuda