Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 16. vasárnap, Jusztin

Trokán Péter Érdemes Művész díjas

Újbuda   |   2019, március 29 - 12:29
Nyomtatóbarát változatSend by email

A magyar nemzeti kultúra, művészi alkotómunka területén végzett kiemelkedő művészi értékteremtő munkája elismeréseként Magyarország Érdemes Művésze lett Trokán Péter. Az Újbudán élő színművészt az itt forgatott Szomszédokból ismerte meg az ország, ő alakította Szelényi János erdészt. A 72 éves színész ma is nagyon aktív, a szombathelyi Weöres Sándor Színházban készül újabb előadásra.

Mit jelent pályája szempontjából az Érdemes művész kitüntetés?
Többször felterjesztettek erre a címre, de valahogy mindig úgy alakult, hogy nem én kaptam meg. Már kezdtem lemondani róla. Idén lesz ötven esztendeje, hogy első színházi szerződésemet aláírtam, ezért különösen örülök, hogy éppen most kaptam meg a Magyarország Érdemes Művésze elismerést.

Ebből az ötven évből mely korszakok voltak különösen fontosak?
A pályám különlegesen indult, a kecskeméti Katona József Színházban eltöltött évek rengeteg csodálatos pillanattal ajándékoztak meg. Színész sorsom még egyszer megjutalmazott. Szombathelyen, a Weöres Sándor Színház alapító társulatának tagja lehettem, ahol sikerült remek színházat létrehozni. Ezekre az időszakokra emlékszem vissza legszívesebben.


A Szomszédok teleregénynek van szerepe abban, hogy Újbudára költözött?
Nincs. Huszonhat évesen kerültem a XI. kerületbe, addig Újpesten éltünk. A szüleim házát lebontották, és a Bánk bán utcában találtunk új otthonra. Megszerettük ezt a kerületet, egyik lányom is itt lakik.

A Trokán név ma már egy színészdinasztiát fémjelez. Örül lányai sikereinek?
Igen, természetesen, bár ehhez nekem nincs is igazán közöm, mint azt sokan gondolnák. Anna és Nóra maguk választották ezt a pályát, és örülök, hogy nagyon lelkiismeretesen végzik munkájukat.


(D. B. S.)