Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 21. kedd, Konstantin

Trilok Gurtu, Paolo Fresu és Omar Sosa a Mom Kultban

Újbuda   |   2016, április 22 - 19:19
Nyomtatóbarát változatSend by email

A GFS Trió lesz szombat este a Get Closer Budapest Jazz Fest sztárfellépője. Trilok Gurtu, Paolo Fresu és Omar Sosa együttese a MoM Kultban látható a három napos jazzfesztivál második napján.

Szombaton hat órakor az Ördög Krisztián/Paczári Viktor/Serei Dániel alkotta Chris Devil Trio fellépésével indul a program. A formáció 2011-ben alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszakos hallgatóiból. Repertoárjuk saját szerzeményekből, illetve egyedi felfogásban játszott örökzöldekből áll. Mindhárman részt vesznek zeneszerzőként is a munkában, amely igazán változatossá teszi koncertjeiket, az egyes tagok különböző zenei világa miatt. Céljuk kísérletezés, a harmónia hangszer nélküli felállás lehetőségeinek feszegetése, olykor a hagyományos vagy fúziós jazz, olykor a szabad zene eszközeivel. A 2013-as Talentométer tehetségkutató jazz kategóriájának győztesei, melynek köszönhetően felléphettek az Újbuda Jazz Fesztiválon. Este 7 órától a Csaba Toth Bagi Balkan Union látható. A zenekar magyar, szerb, macedón, bolgár, török és horvát, népzenét ötvöz a jazz és a fúziós jazz elemeivel. Céljuk egy olyan, az emberek közötti hasonlóságokon alapuló világzene megalkotása, melyben a világ különféle tájai egy közös nyelvet alkotva találkoznak a zenén keresztül. A Balkán Unió “Aved Ivenda” (Jön a tél) című lemeze 2011-ben jelent meg az Enja Records gondozásában. A népdal feldolgozásokból és saját szerzeményekből álló lemezen Al Di Meola, Dave Weckl, Ernie Adams, Butch Thomas, Gumbi Ortiz, Fausto Beccalossi a vendégeik. Ezt egy újabb koncertsorozat követte 2012-ben Mike Stern és Trilok Gurtu közreműködésével. Jelenleg új lemezükön dolgoznak, melyen többek közt a kubai származású zongoraművész, Gonzalo Rubalcaba; az olasz tangóharmonikás, Fausto Beccalossi; a Sting zenekarából ismert, marokkói származású Rhani Krija vendégszerepelnek.

Nyolc órától a „Jazz és Irodalom” című programrész során Zalán Tibor és Binder Károly produkciója lesz. Őket a sztárfellépő GFS Trio, Trilok Gurtu indiai ütőhangszeres, Paolo Fresu olasz trombitás és Omar Sosa kubai zongorista formációja követi. A három nagyszerű, magával ragadó egyéniség, virtuóz muzsikus, három látszólag teljesen különböző zenei világot és kultúrát képvisel, de mégis a lehető legélvezetesebben fuzionálják azokat. Koncertjeiken elmosódik minden határvonal a stílusok és kultúrák között és rendszerint igazi örömzene jön létre a színpadon.

Újbuda