Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 26. hétfő, Edina

Továbbzöldültek az újbudai óvodák

Újbuda   |   2022, január 20 - 12:12Nyomtatóbarát változatSend by email

Decemberben négy óvoda nyerte el az Örökös Zöld Óvoda vagy a Zöld Óvoda minősítést Újbudán. Azok az intézmények pályázhattak a címekre, amelyekben kiemelt figyelmet fordítanak a gyerekek környezettudatos nevelésére. Az óvodákat pénzügyi elismerésben is részesítette az önkormányzat, amit Orosz Anna alpolgármester és Bakai-Nagy Zita alpolgármester karácsony előtt adott át.

Második alkalommal nyert Zöld Óvoda címet a Szentimrevárosi Óvoda két tag­intézménye, a Badacsonyi utcai Óvoda, illetve az Újbudai Karolina Óvoda. Örökös Zöld Óvoda címre pályázott sikeresen az Albertfalvai Óvoda székhely és a Kelenvölgy-Őrmezei Óvoda Újbudai Napsugár Óvoda telephely.
Kiemelkedő eredmény, hogy 2020 decemberére minden kerületi óvoda elérte vagy a Zöld Óvoda, vagy az Örökös Zöld Óvoda címet, ami országos szinten is egyedülálló teljesítmény. Van olyan újbudai óvoda, amelyik a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által odaítélt Madárbarát Kert minősítést is magáénak tudhatja.
A Zöld Óvoda cím elnyerését segíti a kerület által minden évben meghirdetett „Újbuda környezettudatos óvodája” pályázat, amely az önkormányzati intézmények környezeti és egészségnevelési fejlesztését, a belső terek, csoportszobák, udvarok, kertek zöld kialakítását támogatja. A környezeti nevelés eszköz- és költségigényes: a terepséták, a kirándulások, az állatkerti, illetve múzeumi programok, valamint az épületek belső és külső átalakítása többletkiadásokkal járnak.
Az óvodákban a fenntarthatóság szellemében a szelektív hulladékkezelés, a tudatosan takarékos energia- és vízgazdálkodás is megvalósul. A játékokban, mesékben, a környezet aktív megismerésében ugyancsak meghatározó a környezetkímélő és a természetet tisztelő szokások megalapozása és erősítése.
Orosz Anna alpolgármester lapunknak elmondta: nagyon büszke, hogy már Újbuda összes óvodája elnyerte a Zöld Óvoda minősítést, ami leginkább az óvodavezetők és óvodapedagógusok rugalmasságának és friss szemléletének köszönhető. A környezettudatos nevelés nemcsak a gyerekek fejlődéséhez járul hozzá, a zöld pedagógiai program kapcsán minden újbudai családhoz eljut ez a szemlélet. A cél az, hogy a kisgyerekek színvonalas környezeti nevelése Újbuda zöldüléséhez, a környezetbarát szemlélet erősítéséhez is hozzájáruljon.