Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szombat, Erik, Alexandra

Tovább pörgetheti a CSOK az ingatlanpiacot

Újbuda   |   2016, szeptember 16 - 13:25Nyomtatóbarát változatSend by email

Lökést adhat az újlakás-fejlesztéseknek és a lakáshitelezésnek a CSOK feltételeinek átalakítása. A lépés eredményeként 2017 végéig több mint 15-20 ezer új lakás kerülhet piacra, emellett a lakáshitelezésben is fokozottabb bővülés várható – állítja közleményében az ingatlan.com.

A Magyar Közlönyben megjelent módosítások alapján a jövőben többen vehetik igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt, az osztatlan közös tulajdonban álló lakások is bekerülnek a CSOK-os körbe, így már azelőtt lehet a banktól kérni a támogatást, hogy létrejön a társasház. Emellett a tervezett és az épülőfélben lévő lakásokra is lehetne kérni a CSOK-os összeget, de a folyósítás csak a használatbavételi engedély megszerzését követően történhet. A jövőben viszont már nem lehet CSOK-ot igényelni olyan új lakások után, amit az igénylő közeli hozzátartozója tulajdonában álló társaság épít(ett).

- A változások megkönnyíthetik az új lakások értékesítését, így még több beruházó vághat bele újabb fejlesztésbe. Emellett a lakásépítések felgyorsulhatnak - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Utalt arra, hogy az idén amúgy is jelentősen nőtt a lakásépítési kedv, az első félévben több mint 13 ezer lakás építésére adtak ki engedélyt, ami 237 százalékos növekedést jelentett éves szinten. Az élénkülést az is mutatja, hogy szeptember elején több mint 11 ezer új építésű lakást hirdettek eladásra, ami 32 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Az ingatlan.com adatai alapján az idén majdnem 25 százalékkal nőtt az új építésű lakóingatlanok iránti kereslet. Balogh László szerint a szabályok módosítása mellett fontos szerep hárulhat a támogatást folyósító bankokra és a beruházókra. A támogatás folyósítása továbbra is csak a lakás használatbavételi engedélyének megszerzése után lehetséges.

Az új lakás vásárlására vagy új családi ház építésére igényelhető CSOK-összegek közül a legjelentősebb, a 10+10 millió forintos támogatást legalább 60 négyzetméteres új építésű lakásra lehet felvenni. Ugyanakkor a 10+10 millió forint Budapesten nem fedezi egy ekkora új lakás árát, mivel az új lakások átlagos négyzetméterára szeptember elején a 60 négyzetméternél nagyobb, de 150 négyzetméternél kisebb új lakások átlagos négyzetméterára 542 ezer forint volt, azaz egy átlagos lakás ebben a kategóriában 46,9 millió forint.

Gergely Péter, az ingatlan.com-csoporthoz tartozó BankRáció.hu hitelszakértője szerint az új CSOK-os feltételek bővülést hozhatnak az új lakásokra felvett hitelek állományában is.

Újbuda