Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 26. hétfő, Edina

Törőcsik Maritól búcsúzunk

Újbuda   |   2021, április 16 - 10:38
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda díszpolgára, minden idők egyik legjobban elismert és díjazott művésze, akire méltán lehetünk büszkék itthon és a világ bármely pontján, április 16-án örökre elhagyott minket.

Pályáját töretlen siker és a szakma, illetve a közönség iránti hűség jellemezte. A legendás színésznő nem csak itthon, Magyarországon, hanem világszerte ismert és elismert művész volt. A Nemzet Színésze, a Nemzet Művésze, háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja volt.
Utolsó üzenetét 85. születésnapján, 2020 novemberében küldte el az újbudaiaknak. Törőcsik Marinak ezek voltak az utolsó szavai hozzánk: „A nehéz napokon azt kívánom mindenkinek, hogy gondoljanak a múlt szép napjaira és a jövő szép napjaira."
1956 óta, amikor berobbant a Körhinta Marijaként a színházi életbe, megszakítás nélkül játszott. 132 színházi szerepét őriz az archívum, utoljára a 2016-ban bemutatott Galilei életében lépett színpadra. 174 filmszerepe volt, amik közül minden korosztálynak volt egy-egy kedvence.
Barátja, Pilinszky János költő az elsők között ismerte fel és fogalmazta meg ennek a páratlan tehetségnek a titkát. Így írt róla:
„Törőcsik Mari ritka kivétel, ő nem alakítja, ő táplálja szerepét, lázas ihlettel és folyamatosan. A színpadi alak számára nem kész ruha, mit estéről estére magára ölt: szemünk láttára, pillanatról pillanatra emeli ki szerepét önmagából és szövegéből, a teremtés forrón csupasz és kockázatos gesztusával. Józan és sugallatos egyszerre. Ezt a szélsőséges és nagyszerű ellentmondást csak zseniális művész tudja elviselni és megvalósítani. Kivételes lélek, ki egyszerre senkié és mindenkié…”
Tegnap éjjel örökre elment. Hiánya betölthetetlen űr a színpadon…
Törőcsik Marit Újbuda saját halottjaként gyászolja, hozzátartozóinak őszinte részvétünket tolmácsoljuk az egész kerület nevében.
Címkék: