Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 21. vasárnap, Dániel, Daniella

Tojást festettek az iskolások

Újbuda   |   2014, április 16 - 00:00Nyomtatóbarát változatSend by email
Húsvét előtt több kerületi iskolában tartottak tojásfestő műhelyt. A Bárdos Lajos, a Gárdonyi Géza és a Bocskai István Általános Iskola alsós diákjai a húsvéti motívumok és színek szimbolikájáról és azok technikájáról tanultak a tojásfestő foglalkozásokon. Ez elkészült háromszáz hímes tojást a kerületi idősek kapják ajándékba.

A Bárdos Lajos Általános Iskolában már a múlt héten elindult a húsvéti készülődés. A tanítók sokat meséltek a húsvéti népszokásokról, de azt is megtanították a gyerekeknek, hogy milyen motívumkincsből dolgoznak a hagyományőrző tojásfestők és írók – számolt be az intézményben folyó készülődésről az iskolaigazgató.

A tanítónők digitális táblára vetítették a népi motívumokat, melyek közül a gyerekek kiválaszthatták a számukra legkedvesebbet. A tojásfestésben persze a legtöbb iskolában a kicsik fantáziájának is teret adtak, így volt aki focilabdát, volt aki a Föld térképet festette a tojásokra.

Az eseményekhez Hoffmann Tamás polgármester is csatlakozott, aki a közelgő ünnep alkalmából köszöntötte és csokinyuszival ajándékozta meg a gyerekeket.

A néphagyomány szerint húsvét vasárnap minden családban kerül főtt tojás az asztalra, ami nemcsak az újjászületés jelképe, hanem egyben a család összetartozását is szimbolizálja.

T.D. - ÚjbudaTV