Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 20. szombat, Illés

Többszörös évfordulót ünnepeltek a Szent Angyalok Plébánia templomában

Újbuda   |   2018, október 1 - 14:13Nyomtatóbarát változatSend by email

Három évfordulót is ünnepeltek egyszerre a gazdagréti Szent Angyalok Plébánia hívei szeptember 30-án. A templom felszentelésének második, a plébánia egyik szobrának megtestesítője, Pio atya stigmatizációjának 100-ik, illetve halálának 50-ik évfordulóját.

Ünnepi szentmisével emlékeztek a gazdagréti katolikus gyülekezet tagjai a kapucinus szerzetes, Pio atya stigmatizációjának századik, halálának ötvenedik évfordulójára. Ekkor ünnepelték a templom felszentelésének évfordulóját is. A misét Szederkényi Károly atya celebrálta, és fogadta több település, köztük Nagykáta, Eger, Jászberény, Budaörs, Gyál zarándokait is. A szentmisét a Szent Angyalok Plébánia huszonnyolc éves orgonistája, Dobszay Péter kísérte, aki tavaly nyerte el a Magyar Televízió által közvetített Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny közönségdíját.

Az ünnepség alkalmából Király Nóra alpolgármester elmondta, összetartó, és közösség megtartó erővel bír a gazdagréti hitélet. A szentmisére több távoli nagyvárosból is érkeztek a hívők. A gazdagrétieknek fontos Pio atya emléke, kezdeményezésükre az olasz származású szerzetes nevét viseli a közeli park is. A tér megáldására és átadására Szent Pio atya ünnepén, szeptember 23-án került sor. Idén az atya szobrát is felavatták, az ünnepségről a hívők kis szobrokkal tértek haza.

A Szent Angyalok-templomban Örökimádó kápolna is épült Pio atya emlékére, aki a múlt században nagy tisztelettel volt a magyarság iránt. Fontos szerepet tulajdonított a nemzetnek az európai közösségben: „Magyarország egy olyan kalitka, amelyből egyszer még egy gyönyörű madár fog kirepülni. Sok szenvedés vár még rájuk, de egész Európában páratlan dicsőségben lesz részük.” Pio atya azt is megfogalmazta, hogy irigyli a magyarokat, mert általuk nagy boldogság árad majd az emberiségre. Kevés nemzetnek van olyan nagyhatalmú őrangyala, mint a magyaroknak és bizony helyes lenne erősebben kérniük hathatós oltalmát országukra! - vallotta.

Katolikus hívek szerint a serdülő fiatalok és civil önkéntesek védőszentje halála után is tett csodákat. Sokan ezek közé sorolják, hogy a gazdagréti templom építése befejeződhetett.