Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 15. szombat, Jolán, Vid

Több mint száz kamera vigyáz az újbudaiak biztonságára

Újbuda   |   2016, március 14 - 12:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbudán a többszöri fejlesztéseknek köszönhetően immáron több mint száz térfigyelő kamera segíti a közterület-felügyelet és a kerületi rendőrkapitányság munkatársait az esetleges szabálysértések és bűncselekmények megelőzésében, rosszabb esetben pedig a tettesek kézre kerítésében. Az önkormányzat a fejlesztésekkel növelni szeretné a kerültben élők biztonságérzetét, valamint megóvni az épített környezetet az esetleges rongálásoktól és kártételektől.

A térfigyelőkamera-rendszer kiépítése Újbudán 49 analóg egységgel indult meg 2010-ben, melyek felvételeit akkor még szabadidős rendőrök és közterület-felügyeleti munkatársak figyelték, egy azonnal reagáló gépkocsizó járőr segédletével. A rendszer hatékonyabbá tétele érdekében a térfigyelő központot bizonyos idő elteltével teljes egészében áttelepítették a XI. kerületi rendőrkapitányságra, melynek képeit ezentúl a kapitányság munkatársai figyelték.

Az önkormányzat folyamatos egyeztetéseket követően – figyelembe véve a lakossági, rendőrségi és az általános közbiztonsági igényeket – újabb digitális térfigyelő központ kiépítésébe kezdett az Újbudai Közterület-felügyeleten, így 2014 májusában először 8, majd újabb 36 kamera kezdett el üzemelni a kerület több pontján. Ez az év sem telt el kameratelepítés nélkül: a kerület közbiztonsági szempontból veszélyeztetett területein újabb 20 kamera „állt munkába”, így 2016 januárjától immáron 113 kamera pásztázza a forgalmasabb főutakat és a mellékutcákat egyaránt. Ilyen szempontból a kerület városrészei közül jelenleg Gazdagrét lefedettsége a legnagyobb, köszönhetően a legutóbbi kameratelepítéseknek.

A kamerák számának növelésén túl kiemelt szerepet kap a rendszer minél hatékonyabb működtetésének elve, így jelenleg is folyamatban van a kamerák széles körű használatát és szervizelését elősegítő szoftverek frissítése. A térfigyelő rendszer üzemeltetése során Újbuda Közterület-felügyelete szoros együttműködést tart fenn a XI. kerületi rendőrkapitánysággal, ennek részeként a kamerák kezelése három munkaállomáson, a rendőrség közreműködésével a nap 24 órájában folyamatosan működik. A közös munkán túlmenően a közterületi szabálysértések és a bűncselekmények megelőzése, megszakítása és minél hatékonyabb felderítése érdekében a felügyeleten működő kamerarendszert folyamatosan használják a rendőrség munkatársai is.

A térfigyelőkamera-rendszer fejlesztése mellett az önkormányzat minden eszközt megragad a lakosság biztonságérzetének növelése érdekében: a körzeti megbízotti irodák számának emelésén és a korábbi, a társasházak bejáratait figyelő kamerák telepítésének támogatásán felül az elmúlt hónapban elektromos ajtóékek és belépésjelző riasztókészülékek igénylését tette lehetővé a kerület nyugdíjasai számára a Lakásvédelmi Akcióterv keretében, természetesen térítésmentesen.

A javuló közbiztonsági adatok arra engednek következtetni, hogy a megtett lépések nem voltak hiábavalók, hiszen a budapesti közbiztonsági statisztikákkal összhangban a kerület mutatói is rendre javultak. A közterületi kamerarendszer bővítése tehát kiváló eszköz lehet a hatóságok számára, hogy Újbuda továbbra is egy élhető és biztonságos kerület lehessen.

Újbuda