Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 4. kedd, Ferenc

Több, mint futás

Újbuda   |   2022, szeptember 20 - 12:11
Nyomtatóbarát változatSend by email

Több száz újbudai fiatalnak rendezett futóversenyt a Bikás Parkban szeptember 16-án az Újbudai Pedagógiai Intézet a Tabáni Spartacus Sport és Környezetvédő Egyesülettel közösen, a XI. kerületi önkormányzat támogatásával. A sportesemény az általános és középiskolás lányok és fiúk tájékozódási képességét és erőnlétét egyszerre állította kihívás elé.

A tájfutás, vagy tájékozódási futás ugyanis összetett sport: az eredményes szerepléshez nem csupán a lábaknak kell gyorsan mozogni, „odafent” is nagy sebességre van szükség, hiszen egy térképen kell minél hamarabb megkeresni a bójákkal jelzett tájékozódási pontokat. Ráadásul a versenyzők döntése, hogy milyen sorrendben érintik az ellenőrző pontokat, így aki ügyesen tájékozódik, akár jóval lassabb és kevesebb futással is előbb célba érhet, mint a többiek.
Az idei versenyre közel 300 gyereket neveztek be a XI. kerületi tanintézmények. Az egymás után rajtoló tanulók a kissé hűvös, esőre álló időben is nagyon élvezték a szabadban való mozgást. Gyalog Zoltán, az esemény koordinátora szerint a tájfutás méltatlanul van háttérben a labdajátékok mögött, miközben a gyerekek jó levegőn, a kondicionális és szellemi képességeiket egyszerre fejlesztve sportolhatnak egyénileg, vagy társaikkal közösen.
Bakai-Nagy Zita sportért felelős alpolgármester pedig arról beszélt, hogy az önkormányzat a jövőben is minden olyan rendezvényt támogat, amely a helyi fiatalok sportolását, az egészséges életmódra, a mozgás szeretetére való nevelését célozza. Aki pedig akár a verseny alatt, akár itt utólag kedvet kapott a tájékozódási futáshoz, és szívesen ki is próbálná, azt minden kedden és csütörtökön délután várja a Tabáni Spartacus Tájfutó Szakosztálya!
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.