Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 6. kedd, Norbert, Cintia

Tizenötmilliárd juthat fürdőfejlesztésre Budapesten

Újbuda   |   2014, szeptember 16 - 23:52
Nyomtatóbarát változatSend by email

2015 és 2020 között mintegy tizenötmilliárd forint jut fürdőfelújításra, korszerűsítésére és bővítésére Budapesten. A munkálatok várhatóan érintik majd a Szent Gellért Gyógyfürdőt és Uszodát, a Palatinus Strandfürdőt, a Paskál Strandfürdőt, a Dagályt, valamint a csillaghegyi és a pesterzsébeti strandot. Az erre vonatkozó tervek Tarlós István főpolgármester szerint megalapozottak és reálisak.

Mintegy tizenötmilliárd forintot fordítana a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. valamint a főváros fürdőfelújításra, korszerűsítésére és bővítésére. Tarlós István főpolgármester a 2015 és 2020 közötti tervekről elmondta, hogy két lépcsőben mintegy kétmilliárd forintból fejlesztik majd a Szent Gellért Gyógyfürdőt és Uszodát, lesznek új medencék és átépítik a kabinos egységeket is. Jövőre megújulhat és bővülhet a Palatinus strand főépülete is, ezen kívül új medencéket építenek, valamint megszűnik a strand idényjellege, azaz télen is látogatható lesz.

A legnagyobb fejlesztés 2016 után a Dagály strand 3,5 milliárdos fejlesztése lesz. Ebben az esetben az állami is biztosít majd forrást - jegyezte meg Tarlós István. Mintegy másfél milliárdos fejlesztés elé néz a csillaghegyi strand, továbbá korszerűsítik majd a Paskál és a pesterzsébeti strandot is. 300-400 millió forintból a társaság a létesítményeiben új beléptetőrendszert is bevezetnek.

Tarlós István szerint a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-nek módja lesz mintegy tízmilliárd forintot fordítania ezekre a fejlesztésekre. A maradék ötmilliárd forinttal kapcsolatban azt mondta, hogy a ciklus során a főváros közvetlenül részt vállal majd a finanszírozásból.

A főpolgármester kitért arra is, hogy a budapesti gyógyfürdők vesztesége 2010 előtt összesen 500-900 millió forint körüli volt, ezzel szemben az idei várható nyereség meghaladja a 400 millió forintot. A gyógyfürdőknek már arra is pénzük van, hogy fejlesztésekben gondolkodjanak, mindezt nagy mértékben saját forrásból fedeznék - mondta.

Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója közölte: számítások szerint a tízmilliárd forintot a társaság biztosítja majd a fejlesztésekre, elképzelhető, hogy egymilliárd forint hitelt is felvesznek majd, bár megjegyezte, szerinte nem szorulnak hitelre.

MTI/Újbuda