Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 30. csütörtök, Pál

Tíz új Bubi-állomás a kerületben

Újbuda   |   2022, május 23 - 08:40
Nyomtatóbarát változatSend by email

Tíz új Mol Bubi-állomást adott át Újbudán a BKK, amely gyorsan bővíti a megújított közbringarendszert. Az évekig veszteséges vállalkozás mára nyereségbe fordult.

Már a Bikás parki metrómegállónál is Bubira lehet szállni, miután átadták a Mol Bubi közbringarendszer új gyűjtőállomásait. Az egy esztendeje megújított, a korábbinál könnyebb kerékpárokra és korszerűsített applikációra épülő rendszer már 173 dokkolóval és több mint 1500 biciklivel nyújt 24 órás szolgáltatást. A BKK további 75 állomással készül bővíteni a hálózatot, a tervezett 900 új bringából 350-et idén állítanak be.
A koronavírus-járvány lökést adott a városi kerékpározásnak, ezen belül a közösségi hálózatnak. A Bubi használói szorgalmazták, hogy Kelenföldet is elérhessék, így a tíz új XI. kerületi gyűjtőállomás közé bekerült a Bikás park és az Etele tér. Az önkormányzat 16 millió forinttal járult hozzá a rendszer továbbfejlesztéséhez Újbudán, ahol a biciklizést külön sávok is megkönnyítik olyan főútvonalakon, mint a Bartók Béla út, a Tétényi út, a Villányi út.
A most átadott dokkolókkal a 4-es lett az első olyan budapesti metróvonal, amelynek minden állomásánál át lehet szállni Bubi-kerékpárra. A hálózat sokáig veszteségesen működött, ám idén május végére már néhány tíz milliós nyereséget érhet el. Az árak csökkentése nyomán tízszeresére nőtt a BKK ebből származó bevétele, az utazások száma pedig elérte a kétmilliót.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Zöld jelzést kapott a civilektől a saroktelek új koncepciója  

Már csak egy gyerekeket ábrázoló stukkó emlékeztet arra, hogy az Ulászló utca–Zsombolyai utca–Kökörcsin utca által határolt telken egykor védőnői szolgálat működött, a dzsungelre hajazó terület mégis nagy szerepet játszik a helyiek életében. A saroktelek változatos növényzete és élővilága zöld falként védi a környéken élőket a város ártalmaitól. Ezért töltötte el őket aggodalommal, amikor a kétezres évek óta fejlesztésre szánt területről az önkormányzat kimondta, eljött a megújulás ideje. A jelek szerint azonban a civilek igényei kaptak elsőbbséget.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.