Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 13. szombat, Ipoly

Testületi ülés – 2020.08.24.

Újbuda   |   2020, augusztus 26 - 11:02
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda képviselő-testülete augusztus 24-én tartotta soron következő ülését. Az egybegyűltek kilenc napirendi pontot tárgyaltak, az előterjesztések többségét el is fogadták. A nyárvégi ülésen majdnem teljes létszámban voltak jelen a képviselők.

 A napirendi pontok között szerepelt többek között a kerület által adományozható díszpolgári cím és egyéb kerületi kitüntetésekkel kapcsolatos rendelet módosítása, a Vrosics Alapítvány támogatására tett javaslat tárgyalása, a Hosszúréti patak átfogó rendezésével kapcsolatos pályázat benyújtásának tervezete, valamint az E-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft.-vel megkötött együttműködési megállapodás módosítására vonatkozó határozat megvitatása is. Utolsó pontban tárgyalta a testület a kerületi Fidesz-frakció által benyújtott, az önkényuralmi rendszerek áldozatainak védelméről szóló politikai nyilatkozatra tett javaslatát. A többórás tanácskozáson a leghosszabb vitát ez utóbbi napirendi pont váltotta ki.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.