Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 14. vasárnap, Marcell

Tavaszváró piknik Újbudán

Újbuda   |   2019, április 3 - 15:25
Nyomtatóbarát változatSend by email

Április 13-án Tavaszváró piknikkel indul Újbuda szabadtéri rendezvényeinek sora. A tavaly első alkalommal megrendezett eseményt, idén húsvétot megelőző hétvégére időzítették a szervezők, ezért az a közelgő ünnephez kapcsolódik.

Robotnyuszi, csokinyuszi, élő nyuszi, rajzolt nyuszi, nyuszifüles hajráf és tojásos program várja a kicsiket a Bikás parkban. A húsvét motívuma mind a népi- mind a modern játékokban megjelenik majd. A Logiscool sátrában a nagyobbaknak tojásvadászatos programírás lesz, a kicsik robot távirányítással guríthatják a csokitojásokat. Kézműveskedésben sem lesz hiány, többek között ujjbáb, tavaszi bross, fakanál báb, könyvjelző készítés és csuhézás várja a családokat. Az aktívabb gyerekek részt vehetnek tojáskeresésben, tojásgurításban, kipróbálhatják a tojásfutamot, tojás curlinget, a körtáncokat és a húsvéti körbejáróst is, sőt játékos sportversenyeken is indulhatnak a Budai Judo Akadémia sátránál. A bikás parki rendezvények nélkülözhetetlen kelléke a vidámpark, az ugrálóvár és az arcfestés, ezekből idén sem lesz hiány. Több sátornál is várják a gyerekeket, hogy nyuszis, vagy más mesés motívummal díszítsék az arcukat. Emellett a hangjukat is kölcsönözhetik egy-egy karakternek a gyerekek: a Karinthy Színház és a Szinkron Színház közös sátrában a szinkronizálás rejtelmeibe vezetik be a közönséget. Idén sem maradhat el a gyerekek számára nélkülözhetetlen pecsétgyűjtő játék, ahol a legügyesebbek ajándékokat kapnak. Lesznek úgynevezett Nyuszipontok is, ahol egy-egy kisebb feladat megoldásáért húsvéti csoki jár a kicsiknek.

A nagyobbakat gasztro utca, népművészeti kirakodóvásár, valamint számos ingyenes koncert várja. Az óriás sátorban felállított színpadon délelőtt a Kifli zenekar és a Szivárvány című előadás várja a közönséget, délután 13 órától pedig Pápai Joci szórakoztatja a felnőtteket, őt a Budapest Jazz Orchestra követi olyan sztárvendégekkel, mint Tóth Vera, vagy az Ivan & The Parazol zenekarból ismert Vitáris Iván. A pikniket a KFT zenekar koncertje zárja.

Újbuda

Felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényen kép- és hangfelvételek készülhetnek. Bővebb információ a kozpont.ujbuda.hu oldalon és a helyszínen.
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.