Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 19. péntek, Emília

Tavaszi Zsongás a Bartókon

Újbuda   |   2019, május 14 - 10:47
Nyomtatóbarát változatSend by email

Sosem volt még ennyire élő a Bartók Béla út és környéke, és idén Újbuda Önkormányzata a helyi civilekkel összefogva még elevenebbé teszi. Május 30-ától június 2-áig olyan programdömping árasztja el a kulturális főutcát és szomszédságát, amilyenre eddig még nem volt példa. A Tavaszi Zsongás a Bartókon rendezvénysorozat május 30-án, csütörtökön az önkormányzati fenntartású B32 Galéria és Kultúrtér által szervezett Gárdonyi Piknik Special eseménnyel kezdődik, másnap pedig a Kulturális Tizenegy Egyesület és az Eleven Blokk Művészeti Alapítvány programjaival folytatódik. Az idén már hatodik alkalommal megrendezett Eleven Tavasz május 31. és június 2. között galériasétával, performanszokkal, kézműves workshoppal, gyerekkoncerttel és felnőtt utcabállal várja a vendégeket. A május 30-án, csütörtökön kezdődő Ablak a Bartókra című helytörténeti fesztivált az az Eleven Blokk Művészeti Alapítvány rendezi, amely az Európai Unió egyik URBACT programja, a Creative Spirits helyi munkájában is részt vesz.

Ablak a Bartókra – helytörténeti fesztivál

Újbuda vezető partnere az Európai Unió egyik URBACT programjának, a Creative Spiritsnek. Ez a kilenc európai várost magában foglaló projekt abban segít a partnervárosoknak, hogy az általuk kijelölt terület életét a kulturális-kreatív iparág szereplőinek támogatásával pezsdítsék fel. Ennek a záróakkordja, utolsó találkozója zajlik majd Újbudán május utolsó hetében, és az önkormányzat a programhoz kapcsolódva kérte fel egy helytörténeti fesztivál megrendezésére az Eleven Blokk Művészeti Alapítványt, amely a Creative Spirits helyi munkájában is részt vesz.

– Az Ablak a Bartókra terve már évekkel ezelőtt megszületett, azt terveztük, hogy a Bartók Béla út üres üzlethelyiségeit használjuk majd fel egy fesztiválhoz – mondta Ongjerth Dániel, az Eleven Blokk tagja, a program szervezője. – A kiszemelt helyiségek azonban időközben megteltek élettel, többek között az önkormányzat áldásos tevékenységének köszönhetően, így a tervünk nem valósult meg. Most viszont, hogy felkérést kaptunk, azonnal beugrott, hogy az eredetihez hasonló koncepcióval igazán látványos, tartalmas programot tudnánk szervezni. Azt szerettük volna, hogy a fesztiválon bemutatott produkciók valahogy a helyi anyagra, a helyi információra épüljenek, lehet az tudás, történet, építészeti alkotás vagy egy tér, amelyet újraértelmez az alkotó. Ilyen módon lesz helyi a rendezvény, miközben az alkotók, szereplők oldaláról kinyitjuk a lehető legszélesebbre a kapukat, ami garantálja a magas minőséget – fűzte hozzá.

A szervezők a helytörténetet nem a klasszikus értelemben dolgozzák fel a fesztiválon, hiszen a történet nemcsak múltbéli eseményekből áll, hanem ma is folytatódik, és holnap is folytatódni fog. Így a múlt mellett a jelen és a jövő is hangsúlyt kap a programokon, amelyek három nagy csoportba sorolhatók. Az első csoport a vezetett túráké. Olyan, sok tapasztalattal, tudással felvértezett lokálpatrióták kalauzolják az érdeklődőket a Bartók Béla úton, mint Csillag Péter, a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum vezetője vagy Schneller János művészettörténész, aki a környék műtermeit járja körbe a vele sétálókkal, de lesz visszatekintés a kerület II. világháborús történéseire is, az Erődítés Történeti Egyesület jóvoltából.

Közösségi játékokkal is készülnek a szervezők. Az UrbanGo Újbudára szabott városi kincsvadászjátéka Szent­imrevárosból a Gellért-hegyre vezet. A Szentimrevárosi Egyesület helytörténeti kalandjátékot szervez, és a Játszóház Társasjáték Kör is várja az érdeklődőket.

Természetesen művészeti programokból sem lesz hiány, többek között interaktív fényfestmények, falra vetített, játszható fényjátékok, kiállítások és slam poetry színesítik a programot. Egy e célra készült applikáció segítségével interaktív, városi hangjátékkal lehet bebarangolni a környéket, és lesz egy különleges performansz is, kifejezetten az újbudai terekre szabva, Bodies in Urban Spaces címmel. Ez egy világszerte játszott produkció, az elismert koreográfus, Willi Dorner vezetésével, amely a Placcc Fesztivál segítségével jut el hozzánk. Egy másik, igen látványos program, a Secret Mapping Experiment pedig a Bartók-negyed egy üresen álló loftlabirintusát öltözteti fénykosztümbe.

Kaland, játék, helytörténet

Míg korábban a helytörténet szóra általában egy vitrinekkel, régi eszközökkel, iratokkal teli teremre asszociáltunk, addig 2019-ben már csupán a képzelet szab határt, ha egy város vagy városrész történetét szeretnénk bemutatni. A Szent­imrevárosi Egyesület is felismerte, hogy a mai tömegkommunikációs eszközök nemcsak a lehetőséget teremtik meg egy újfajta megközelítésre, de az igényt is meghozzák rá. Okostelefon, internet – két dolog, ami nélkül ma már egy modern ember nehezen képzelhető el. És e két dolog köré épül az egyesület helytörténeti kalandjátéka is.

– Nem a lexikális tudás a cél. A kérdések megválaszolásához nyugodtan lehet telefont használni, ha esetleg fejből nem megy. Itt a közösségi élmény a lényeg, és az, hogy játék közben jobban megismerjék a résztvevők a szűkebb környezetüket – mondta Török Tamás, a Szentimrevárosi Egyesület tagja, a játék szervezője. A játék egy QR-kód beolvasásával kezdődik (ezt a következő lapszámban közöljük), ott lesz részletes információ a jelentkezésről, a szükséges eszközökről, és ott lehet majd előregisztrálni is. Érdemes ezt meglépni, hiszen az előre regisztráló játékosok ajándékkönyvet kapnak majd a játék kezdetekor. – A játék filozófiája, hogy adjunk vele. Akár ajándékot, akár élményt, akár olyan információt, tudást, amivel közelebb kerül a játékos Szentimrevároshoz – emelte ki Török Tamás.

A valódi játék a helyszínen szintén egy QR-kód beolvasásával indul június 1-jén, szombaton, és az összes állomáson így érkeznek a feladatok. Mindenhol két kérdés várja a játékosokat. Egy, ami a városról szól, és egy, ami megmutatja, hogy merre érdemes keresni a következő QR-kódot. Nagyjából két óra alatt lehet a városi pályát kényelmesen bejárni, és ezalatt megannyi élményt és tudást lehet szerezni. A pályát végigjátszó résztvevők további ajándékra is számíthatnak.

Színek és formák az Eleven Tavaszon

A kulturális és gyerekprogramok mellett utcaszínház, fabútorkészítő workshopok és a Bartók Béla út kihasználatlan helyszínei kerülnek fókuszba az idei Eleven Tavasz fesztiválon május 31. és június 2. között.

Vannak helyek, amelyek arra születtek, hogy jobbá, szebbé tegyék életünket. Ahol jól érezhetjük magunkat pusztán attól, hogy jelen vagyunk. Ezeknek a helyeknek múltjuk, történetük, erejük van. Ilyen a Bartók Béla út, ahol lehet sétálni egy jót a napsütésben, inni egy forró kávét vagy egy pohár hűvös bort, enni sokféle finomságot. A hely egyik fő programsorozata az Eleven Tavasz, amely idén a színek és formák jegyében szerveződik egységes programmá. A rendezvény civil kezdeményezésként jött létre a Bartók Béla úti vállalkozások összefogásával. Újbuda Önkormányzata évekkel ezelőtt a Kulturális Városközpont Programmal új utat, egyfajta lehetőséget mutatott, amit egy civil együttműködés keretében, Kulturális Tizenegy Egyesületként a helyiek továbbgondoltak. Újraélesztik, javítják a szomszédsági kapcsolatokat az itt élők, dolgozók, vállalkozók és iskolába járók, illetve a „városhasználók” között. Céljuk, hogy ne csak lakóhely legyen a Bartók, hanem egy jó hangulatú, élettel teli hely, ahol az emberek szívesen találkoznak az utcákon, tereken, kávézókban. Hisznek benne, hogy a Bartók Béla út mentén nem csupán élhetőbbek lesznek a közösség terei, hanem a városgazdaság is prosperálóbbá, hatékonyabbá, a város is sikeresebbé, eredményesebbé válik majd ténykedésük által.

A mostani, már hatodik alkalommal megrendezett Eleven Tavasz igazi örömünnep: ízekkel, színekkel, fényekkel várnak mindenkit a fesztivál szervezői. Az idei meglepetésvendég a Collectives of Arts. A fiatal művészekből álló társulat nemcsak egyedi akcióval lepi meg a látogatókat a Gárdonyi téren, hanem a programok gördülékenységét segítve az aktuális napi helyszínekre is elkíséri az érdeklődőket. Pénteken, május 31-én a kortárs képzőművészet kedvelői a csapat menedzselésével kalandozhatnak el a Három Hét Galériába, ahol interaktív módon alakíthatják Dovák Melinda installációjának színeit, sőt, a kitartóbbak később a Gross 90 című kiállítás megnyitójára is benézhetnek, ahol Gross Arnold festő- és grafikusművész életművének ikonikus darabjaival is találkozhatnak. Akik teljes kikapcsolódásra vágynak, azok a Béla Bárban a The O’Sullivan Three nevű trió soulzenéjére lazulhatnak, vagy ha kicsit távolabbra sétálnak, akkor a csendes Bercsényi utcában a B-terv Közösségi Műhely és Kávézóban Csernok Anna fotóit is megtekinthetik egy jó kávé mellett.

Az este nem zárulhat utcabál nélkül: a Gárdonyi téren Django Reinhardt zenéjét megidézve fejthetik meg a dzsessz sötét titkait a Valami Swinggel a táncoslábúak. A fáradtabbak a Hadikban lehetnek igazi hedonisták színes saláták, grillezett húsok és egy különleges rózsaszín csokidesszert mellett.

Színház az egész világ

Szombaton a TÁP Színház speciális performansszal alakítja színpaddá az utakat és a tereket – az arra járók vagy a villamoson utazók akár egy párperces színházi flashmob részesei is lehetnek. A gyerekek és a családok számtalan módon kapcsolódhatnak az eseményekhez: a Három Hét Galériában festészeti hulladékból készíthetnek térépítőkockákat, a Gárdonyi téren a Gágogó zenekar megzenésített gyermekverseit, hagyományos gyermekdalait hallgathatják meg a kisebbek.

A fesztivál második napján számos workshop nyújt további kreatív kikapcsolódást: a B-terv Közösségi Műhelyben fabútorokat barkácsolhatnak, a Medence csoporttal a Re+Concept táskaműhelyben saját molinós táskát tervezhetnek a kézművességet kedvelők. A Faur Zsófi Galériában egy „mini WAMP-on” kortárs divattervezők egyedi ruháit próbálhatják fel a dizájnvásár látogatói. Számos civilszervezet (Budapest Bike Maffia, KÉK Kortárs Építészeti Központ, Ferencvárosi Közösségi Alapítvány) találkozási helyévé válik a B32 Galéria előtti tér; az Együtt-lét/Gárdonyitervezés programon Budapest ismert civil egyesületeinek képviselői ismerhetik meg egymást, piknikezhetnek együtt. Sugár Berci Hadik-jógája után a Bélában folytatódhat a nap, a vendégek a dalszerző-zenei producer, iamyank elektronikus zenéjére kapcsolódhatnak ki. Másnap – a záróbulin – Metha + Kid Panel Szevasz tavasz DJ-setjét hallhatja a közönség.

(Újbuda)