Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 2. csütörtök, Karolina, Aida

Tavaszi versenyekre készülnek az újbudai szinkronúszók

Újbuda   |   2015, január 21 - 07:14
Nyomtatóbarát változatSend by email

Egyre nagyobb a sport iránti érdeklődés Újbudán és mind többen választanak olyan sportágat, amely valamiért kitűnik a többi közül. Ezek egyike a kerületi székhelyű Medúza 21 Sportegyesületnél elérhető szinkronúszás.

A műúszásként vagy vízi balettként is emlegetett úszósport speciális ága a szinkronúszás, ahol a sportolók vízben, művészien előadott, csoportos gyakorlatokat mutatnak be zenére. Az úszás, a balett és a gimnasztika együttesének tekintett szinkronúszás célja, hogy az úszók mozgása összhangban álljon a zenével és egymással. A versenyszámok egyéni, páros, csapat- és szabadkombinációs kűrgyakorlatokból állnak, az olimpián csak páros és csapatgyakorlatok vannak.

Tavaszi versenyekre készülnek az újbudai szinkronúszók

A szinkronúszás azonban amilyen szép, olyan bonyolult sport is: technikai tudás, izomerő és ritmusérzék egyaránt kell hozzá. - Ha valaki úgy dönt, hogy szinkronúszni szeretne, nem árt minél korábban elkezdenie azt; előnyt jelent, ha tanult már valamilyen tornát – mondta Szedlák Krisztina a Medúza 21 SE szakosztályvezetője, aki gyermekkorától válogatott szinkronúszó. Úgy véli, a sportág kiváló alakot és mozgáskultúrát kölcsönöz művelőinek.

A gazdagréti, öt éve létrejött Medúza 21 SE a Margitszigeten tartja edzéseit, de tárgyalnak Újbudai edzéshelyszínről is. A versenyeken a Medúzások legtöbbször különleges koreográfiájukkal tűnnek ki. Legutóbb a gyermekkorosztály remekelt az olimpiai sportágakat, úszást, vívást, sőt kosárlabdát is bemutató vízi balett kűrrel, de különböző népi táncokkal is szerepeltek már a szinkronúszók.

Faraga Szilvi edző, maga is kilenc éves korától űzi versenyszerűen ezt a sportágat, jelenleg a legkisebbeket, a kisiskolásokat edzi. Szerinte bár ebben a korban könnyebben sajátítják el a gyerekek a nem hétköznapi mozgásformát, ilyenkor is sok és kemény munkával lehet sikereket elérni. A versenyidőszak márciustól kezdődik, amikor kül- és belföldi megmérettetések sora követi egymást. Az idei első nagyobb nemzetközi szinkronúszás verseny Székesfehérváron lesz.

(T.D. – ÚjbudaTV)