Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 13. csütörtök, Antal, Anett

Tavaszi nagytakarítás és aprítékolási akció Újbudán

Újbuda   |   2019, március 12 - 11:48
Nyomtatóbarát változatSend by email

Idén is elkezdődött a tavaszi nagytakarítási akció valamint az aprítékolás a kerületben. Az elszállítandó zöldhulladékot az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kht. munkatársai aprítékolják és viszik el a megadott időpontokban. 

TISZTASÁGOT ÚJBUDÁN!

A XI. Kerület Újbuda Önkormányzata és az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. a Tisztaságot Újbudán! akció keretein belül idén is megszervezi tavaszi nagytakarítási programot a kerület közterületein. Bízunk abban, hogy újra közös erővel dolgozhatunk lakókörnyezetünk szebbé tételéért, a házak előtti kertek és járdák megtisztításáért.

A zöldhulladék környezetbarát felhasználási módját, a komposztálást továbbra is szeretnénk népszerűsíteni a lakosság körében, ezért az Önkormányzat térítésmentesen biztosítja a lakosságnak (XI. kerületi lakcímkártya bemutatása szükséges) a 90x90x90 centiméteres, fából készült komposztálókereteket, amelyekből minden társasház és családi ház 2-2 darabot igényelhet.

A keretek átvételére a készlet erejéig 2019. március 26. és április 17. között van lehetőség minden kedden és csütörtökön 11-15 óra között az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. Hamzsabégi út 60. szám alatti székhelyén. Érdeklődni a (+36-1) 372-76-97-es telefonszámon lehet.

A kerületi lakosok az előző évek gyakorlatához hasonlóan továbbra is igényelhetnek

zöldhulladék gyűjtő zsákokat. A megtelt zsákokat az FKF Zrt. ingyenesen

szállítja el, kérjük, egyszerűen csak helyezzék el a szemetes edények mellett.

A zsákok az akció időtartama alatt az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. Hamzsabégi út 60. szám alatti székhelyén vehetők át a készlet erejéig. Érdeklődni a (+36-1) 372-76-97-es telefonszámon lehet.

KÉRJÜK, ÉLJENEK A SZERVEZÉS ÁLTAL BIZTOSÍTOTT LEHETŐSÉGEKKEL, HOGY MÉG

TISZTÁBB, ZÖLDEBB ÉS EGÉSZSÉGESEBB KÖRNYEZETTÉ VÁLJON LAKÓHELYÜNK!

APRÍTÉKOLÁS

A házaknál történő aprítékolás rendszere némileg megváltozott, ugyanis Önkormányzatunk szeretné, ha minél több szerves anyag maradna helyben és hasznosulna a kertekben. Az aprítékolási akcióra 2019. év tavaszán kerül sor.

A szolgáltatás minden újbudai lakos számára ingyenes, jelentkezési sorrendben történik a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig, az alábbi feltételekkel:

  • előzetes regisztráció szükséges
  • egy címmel egy regisztráció adható le
  • regisztrált címenként maximum 5 m3 zöldhulladék aprítása biztosított.

Fontos tudnivalók

Mit és hogyan aprítékolnak?

Maximum 15 cm átmérőjű, szennyeződésektől mentes gallyak aprítékolhatók, amelyeket nem kell összekötni, sem feldarabolni, csupán a vastagabb végükkel egy irányba rendezni.

Hová kell kihelyezni a gallyakat?

Az aprítandó gallyakat az ingatlan elé kell kikészíteni, az alábbi, kerületrészeknél feltüntetett napon úgy, hogy azok a gyalogos és gépjármű közlekedést ne akadályozzák. Az idő előtti hulladék kirakás szabálysértésnek minősül! A teherautónak és az aprítógépnek 12 méter hosszú, vagyis három személyautónyi hely biztosítása szükséges.

Mikor végzik el a munkát?

A visszaigazolt regisztráció alapján a szolgáltatást végző vállalkozó a kiválasztott napon
8.00 és 15.30 óra között fogja felkeresni a jelentkezőt, amennyiben az aprítást az időjárási viszonyok is lehetővé teszik aznap.

Hasznosítható-e házilag a faapríték?

A jelentkezés során előnyt élveznek azok a jelentkezők, akik vállalják, hogy a keletkezett aprítékot helyben tartják, és a kertjükben használják komposztáláshoz vagy talajtakaró mulcsozásra. Az aprítás során a zöldhulladék átlagosan hatodára esik össze, tehát ha az aprításra váró ághalom paraméterei 3m x 2m x 1m, azaz 6 laza köbméter, akkor a keletkező apríték kb. egy köbméter lesz lombhullató fák esetében, örökzöldek esetén az apríték mennyisége nagyjából a kiindulási ághalom mennyiségével azonos. Ha a regisztráció során a helyben hasznosítást jelölték be, akkor ezen az aprítás elvégzése után nem lehet változtatni. Az aprítékot a darálást követően 3 napon belül be kell hordani a közterületről a magánterületre, és gondoskodni kell a közterület megtisztításáról.

Az apríték felhasználásának lehetőségei és előnyei

Az apríték komposztálható, így kb. egy év alatt humusz keletkezik belőle, vagy talajtakarásra is használható: nem engedi kiszáradni a talajt, gátolja a gyomnövények elszaporodását, bomlás során tápanyaggal látja el a növényeket.

 

Hogyan jelentkezhetek?

Jelentkezni az Újbuda honlapon az aprítékolási akciónál található linken keresztül vagy a www.komposztmester.hu/jelentkezes oldalon, egy űrlap kitöltésével lehet, az aprítandó ághalom paramétereinek egyidejű megadásával. A regisztráció beküldéséről automatikus válaszlevelet küld az oldal. Ha ez egy órán belül nem érkezik meg a megadott e-mail címre, akkor az igénybejelentés sikertelen. Ez esetben próbálja újra, vagy jelezze a hibát a 0630/544-8778-as telefonszámon.

Helyszínek Kihelyezés időpontja
1. Kelenföld (Hamzsabégi út - Etele út - Fehérvári út közti terület) március 24.
2. Kelenföld (Hengermalom út - Fehérvári út - Hamzsabégi út - Duna közti terület) március 26.
3. Albertfalva (Etele út - Fehérvári út - Andor utca - vasút közti terület) március 28.
4. Albertfalva (Andor u. - Fehérvári út - vasút közti terület) március 31.
5. Albertfalva (Hengermalom út - Fehérvári út - Duna közti terület) április 2.
6. Őrmező, Dobogó április 4. 
7. Kelenvölgy április 7.
8. Péterhegy április 10.
9. Gazdagrét, Madárhegy, Pösingermajor április 14.
10. Sasad (Rétköz u. - Sasadi út közti terület) április 16.
11. Sasad (Sasadi út - Dayka Gábor u. közti terület) április 23.
12. Sashegy április 28.
13. Gellérthegy május 1.
14. Szentimreváros, Lágymányos május 5.