Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 28. szombat, Emil, Csanád

Tavaszi Nagytakarítás 2022.

Újbuda   |   2022, március 24 - 15:16
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda Önkormányzata – az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. közreműködésével - 2022. április 4. és május 15. között tavaszi nagytakarítási akciót szervez.

Tavaszi Nagytakarítás 2022.

április 04. – április 09. Kelenföld

április 10. – április 13. Lágymányos

április 14. – április 19. Gellérthegy

április 20. – április 24. Szentimreváros

április 25. – április 28. Albertfalva

április 29. – május 03. Őrmező, Dobogó

május 02. – május 04. Kelenvölgy, Péterhegy

május 05. – május 08. Kőérberek, Tóváros

május 09. – május 11. Gazdagrét

május 12.- május 15. Sasad, Sashegy


KOMPOSZT AKCIÓ!

A tavaszi nagytakarítás keretében a zöldhulladék környezetbarát felhasználási módját, a komposztálást ismét szeretnénk tovább népszerűsíteni a lakosság körében, ezért Újbuda térítésmentesen biztosítja a lakosságnak (XI. kerületi lakcímkártya bemutatása szükséges) a 90x90x90 centiméteres, fából készült komposztálókereteket, amelyekből minden társasház és családi ház 1-1 darabot igényelhet (a készlet erejéig).

Keretek átvétele:

- időpont: 2022. április 08. és április 29. napja között minden pénteki munkanapon 10:00-14:00 óráig


- A Húsvéti ünnepek miatt is az alábbi plusz időpontokban is lehetőséget biztosítunk a komposztkeretek átvételére:

április 8. péntek 10-14 óráig

április 14. csütörtök 14-18 óráig

április 22. péntek 10-14 óráig

április 28. csütörtök 14-18 óráig

április 29. péntek 10-14 óráig


- helyszín: Hunyadi János út 14. szám


- információ: +36 1 372 7698


VESZÉLYES- ÉS ELEKTRONIKAI HULLADÉKGYŰJTÉS

Újbuda Önkormányzata és az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. idén is megszervezi tavaszi nagytakarítási programját a kerület közterületein. Az előző évekhez hasonlóan lehetőség van a veszélyes- és elektronikai hulladékok leadására is – háztartási mennyiségben.

LEADHATÓ: toner, valamint festék, tinta, ragasztó és gyanta, fáradt olaj, halogénmentes oldószer, szennyezett csomagolási hulladék, szórófejes/hajtóságas palack, gumiabroncs, gumihulladék, savas ólomakkumulátor, növényvédőszer maradék, fénycső, hűtőgép (kompresszorral), étolaj és zsír, lejárt gyógyszer, szárazelem, elektronikai hulladék (pl. háztartási gép, számítógép), képcsöves hulladék (monitor, tv).


Helyszínek:

Gazdagrét: Rétköz utca – Torbágy utca sarok

Őrmező: Neszmélyi út – Őrmezői kispiac (a focipályánál)

Albertfalva: Fehérvári út – Vegyész utca sarok

Szentimreváros: Edömér utcai parkoló

Kelenföld: Vahot utca – Keveháza utca sarok

Kelenvölgy: Hunyadi Mátyás út – Kővirágsor sarok (buszforduló)

Időpont: 2022. április 30. 08:00-12:00 óráigZÖLDHULLADÉK-GYŰJTŐ ZSÁKOK

A kerületi lakosok az előző évek gyakorlatához hasonlóan továbbra is igényelhetnek zöldhulladék-gyűjtő zsákokat (3 darab/lakcím). A megtelt zsákokat az FKF Zrt. ingyenesen szállítja el, ezért kérjük, egyszerűen csak helyezzék el a szemetes edények mellett. A zsákok ‒ 2022. április 04. és május 12. között ‒ az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. Hamzsabégi út 60. szám alatti székhelyén vehetők át hétfőtől csütörtökig 09:00-15:00 óra között a készlet erejéig. Érdeklődni a (+36-1) 372-76-98-as telefonszámon lehet.Aprítékolási Akció Újbudán

A házaknál történő aprítékolás rendszere némileg megváltozott, ugyanis Önkormányzatunk szeretné, ha minél több szerves anyag maradna helyben és hasznosulna a kertekben. Az aprítékolási akcióra 2022. év tavaszán kerül sor.


A szolgáltatás minden újbudai számára ingyenes
, jelentkezési sorrendben történik a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig, az alábbi feltételekkel:

  • előzetes regisztráció szükséges
  • egy címmel egy regisztráció adható le
  • regisztrált címenként maximum 5 m3 zöldhulladék aprítása biztosított.

Fontos tudnivalók

Mit és hogyan aprítékolnak?

Maximum 15 cm átmérőjű, szennyeződésektől mentes gallyak aprítékolhatók, amelyeket nem kell összekötni, sem feldarabolni, csupán a vastagabb végükkel egy irányba rendezni.


Hová kell kihelyezni a gallyakat?

Az aprítandó gallyakat az ingatlan elé kell kikészíteni, a kerületrészeknél feltüntetett napon úgy, hogy azok a gyalogos és gépjármű-közlekedést ne akadályozzák. Az idő előtti hulladék kirakás szabálysértésnek minősül! A teherautónak és az aprítógépnek 12 méter hosszú, vagyis három személyautónyi hely biztosítása szükséges.


Mikor végzik el a munkát?

A visszaigazolt regisztráció alapján a szolgáltatást végző vállalkozó a kiválasztott napon
8.00 és 15.30 között fogja felkeresni a jelentkezőt, amennyiben az aprítást az időjárási viszonyok is lehetővé teszik aznap.


Hasznosítható-e házilag a faapríték?

A jelentkezés során előnyt élveznek azok a jelentkezők, akik vállalják, hogy a keletkezett aprítékot helyben tartják, és a kertjükben használják komposztáláshoz vagy talajtakaró mulcsozásra. Az aprítás során a zöldhulladék átlagosan hatodára esik össze, tehát ha az aprításra váró ághalom paraméterei 3m x 2m x 1m, azaz 6 laza köbméter, akkor a keletkező apríték kb. egy köbméter lesz lombhullató fák esetében, örökzöldek esetén az apríték mennyisége nagyjából a kiindulási ághalom mennyiségével azonos. Ha a regisztráció során a helyben hasznosítást jelölték be, akkor ezen az aprítás elvégzése után nem lehet változtatni. Az aprítékot a darálást követően 3 napon belül be kell hordani a közterületről a magánterületre, és gondoskodni kell a közterület megtisztításáról.


Az apríték felhasználásának lehetőségei és előnyei

Az apríték komposztálható, így kb. egy év alatt humusz keletkezik belőle, vagy talajtakarásra is használható: nem engedi kiszáradni a talajt, gátolja a gyomnövények elszaporodását, bomlás során tápanyaggal látja el a növényeket.


Hogyan lehet jelentkezni?

Jelentkezni az Újbuda honlapon az arítékolási akciónál található linken keresztül vagy a www.komposztmester.hu/jelentkezes oldalon, egy űrlap kitöltésével lehet, az aprítandó ághalom paramétereinek egyidejű megadásával. A regisztráció beküldéséről automatikus válaszlevelet küld az oldal. Ha ez egy órán belül nem érkezik meg a megadott e-mail címre, akkor az igénybejelentés sikertelen. Ez esetben próbálja újra, vagy jelezze a hibát a
0630/544-8778-as telefonszámon.

Aprítékolási akció 2022 tavasz: április 4 – május 22.

Helyszínek Kihelyezés időpontja
1. Kelenföld (Hamzsabégi út - Etele út - Fehérvári út közti terület) április 4.
2. Kelenföld (Hengermalom út - Fehérvári út - Hamzsabégi út - Duna közti terület) április 6.
3. Albertfalva (Etele út - Fehérvári út - Andor u. - vasút közti terület) április 10.
4. Albertfalva (Andor u. - Fehérvári út - vasút közti terület) április 11.
5. Albertfalva (Hengermalom út - Fehérvári út - Duna közti terület) április 18.
6. Őrmező, Dobogó Megváltozott lehatárolás: (Március u., Május u., Péterhegyi út, Rimaszombati út által határolt terület ide került) április 19.
7. Kelenvölgy április 21.
8. Péterhegy április 27.
9. Gazdagrét, Madárhegy, Pösingermajor május 1.
10. Sasad (Rétköz u. - Sasadi út közti terület) május 4.
11. Sasad (Sasadi út - Dayka Gábor u. közti terület) május 10.
12. Sashegy május 16.
13. Szentimreváros, Lágymányos május 18.
14. Gellérthegy május 22.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Önvezető autók, robotok és mesterséges intelligencia  

Átadták Magyarország első mesterséges intelligencia tanszékét a Bosch és az ELTE együttműködésében a Lágymányosi Campus Informatikai Karán. A világ első számú autóipari beszállítója által létrehozott tudásbázis az önvezető autózás és az ipari robotika területén végez majd kutató-fejlesztő tevékenységet.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.