Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 22. hétfő, Magdolna

Tavaszi nagytakarítás 2021

Újbuda   |   2021, március 22 - 15:54
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda Önkormányzata – az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. közreműködésével - 2021. március 22. és május 2. között tavaszi nagytakarítási akciót szervez.

Az elmúlt évben megkezdett tavaszi nagytakarítás időszaka, egy hónap helyett idén is 6 hétig tart. Az Újbuda Prizma minden tavasszal megkezdi a kerület megtisztítását: összeszedik a közterületi szemetet, lehullott faleveleket, gallyakat, a takarítógépekkel eltüntetik a felhalmozódott sarat és koszt az utcákról. A kerület városrészei különböző időpontokban kerülnek sorra, melynek részleteiről az Önkormányzat honlapján, facebook oldalán tájékozódhatnak majd.

Ahhoz, hogy a kerület valóban megtisztulhasson, szükség van a lakosság együttműködésére is. Fontos, hogy mindenki tisztítsa meg saját háza előkertjét és a hozzá tartozó utcarészt is. Ne csupán átsöpörje az avart más területre, vagy lesöpörje a járdáról, hiszen azt az úttesten is valakinek össze kell gyűjtenie.

A zöldhulladék összegyűjtéséhez az Újbuda Prizma ingyenesen zsákokat oszt a lakóknak, melyeket a szemetes edények mellé kell kitenni, azokat FKF Zrt. ingyenesen elszállítja.

A környezetbarát felhasználást támogatandó, a komposztálás népszerűsítése érdekében az önkormányzat térítésmentesen ad a kerületi lakosoknak komposztálókereteket (minden társasház és családi ház egy-egy darabot kaphat).

Szeretnénk, ha minél több szerves anyag maradna helyben és hasznosulna a kertekben, ezért idén is lehetőség van a házaknál történő aprítékolás igénybevételére. Az aprítékolás időtartama március 21. és május 9. A szolgáltatás minden újbudai lakos számára ingyenes (előzetes regisztráció szükséges, egy címmel egy regisztráció adható le, regisztrált címenként maximum 5 m3 zöldhulladék aprítása biztosított), jelentkezési sorrendben történik a rendelkezésre álló forrás erejéig.

Zöld zsákok átvétele:

Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. Hamzsabégi út 60. szám alatti telephelyén 2021. március 16. és április 16. között vehetők át – a készlet erejéig – hétfőtől csütörtökig 9–14.30-ig az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. Hamzsabégi út 60. alatti székhelyén. Érdeklődni a 372-7698-as telefonszámon lehet.


Komposztáló kereteket átvétele:

Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. Hunyadi János út 14. alatti telephelyén 2021. március 19. és április 17. között ‒ a készlet erejéig ‒ minden pénteken 9–13 óráig, XI. kerületi lakcímkártya bemutatása mellett. Érdeklődni a 372-7698-as telefonszámon lehet.


KÉRJÜK, ÉLJENEK EZEKKEL A LEHETŐSÉGEKKEL!

BÍZUNK ABBAN, HOGY EGYÜTT, KÖZÖS ERŐVEL MÉG TISZTÁBB, ZÖLDEBB ÉS EGÉSZSÉGESEBB KÖRNYEZETTÉ VÁLHAT LAKÓHELYÜNK!


Aprítékolás Újbudán

Fontos tudnivalók

Mit és hogyan aprítékolnak?

Maximum 15 cm átmérőjű, szennyeződésektől mentes gallyak aprítékolhatók, amelyeket nem kell összekötni, sem feldarabolni, csupán a vastagabb végükkel egy irányba rendezni.

Hová kell kihelyezni a gallyakat?

Az aprítandó gallyakat az ingatlan elé kell kikészíteni, a kerületrészeknél feltüntetett napon úgy, hogy azok a gyalogos és gépjármű-közlekedést ne akadályozzák. Az idő előtti hulladék kirakás szabálysértésnek minősül! A teherautónak és az aprítógépnek 12 méter hosszú, vagyis három személyautónyi hely biztosítása szükséges.

Mikor végzik el a munkát?

A visszaigazolt regisztráció alapján a szolgáltatást végző vállalkozó a kiválasztott napon
8.00 és 15.30 között fogja felkeresni a jelentkezőt, amennyiben az aprítást az időjárási viszonyok is lehetővé teszik aznap.

Hasznosítható-e házilag a faapríték?

A jelentkezés során előnyt élveznek azok a jelentkezők, akik vállalják, hogy a keletkezett aprítékot helyben tartják, és a kertjükben használják komposztáláshoz vagy talajtakaró mulcsozásra. Az aprítás során a zöldhulladék átlagosan hatodára esik össze, tehát ha az aprításra váró ághalom paraméterei 3m x 2m x 1m, azaz 6 laza köbméter, akkor a keletkező apríték kb. egy köbméter lesz lombhullató fák esetében, örökzöldek esetén az apríték mennyisége nagyjából a kiindulási ághalom mennyiségével azonos. Ha a regisztráció során a helyben hasznosítást jelölték be, akkor ezen az aprítás elvégzése után nem lehet változtatni. Az aprítékot a darálást követően 3 napon belül be kell hordani a közterületről a magánterületre, és gondoskodni kell a közterület megtisztításáról.

Az apríték felhasználásának lehetőségei és előnyei

Az apríték komposztálható, így kb. egy év alatt humusz keletkezik belőle, vagy talajtakarásra is használható: nem engedi kiszáradni a talajt, gátolja a gyomnövények elszaporodását, bomlás során tápanyaggal látja el a növényeket.

Hogyan lehet jelentkezni?

Jelentkezni az Újbuda honlapon az arítékolási akciónál található linken keresztül vagy a www.komposztmester.hu/jelentkezes oldalon, egy űrlap kitöltésével lehet, az aprítandó ághalom paramétereinek egyidejű megadásával. A regisztráció beküldéséről automatikus válaszlevelet küld az oldal. Ha ez egy órán belül nem érkezik meg a megadott e-mail címre, akkor az igénybejelentés sikertelen. Ez esetben próbálja újra, vagy jelezze a hibát a 0630/544-8778-as telefonszámon.

Helyszínek Kihelyezés időpontja
1. Kelenföld (Hamzsabégi út - Etele út - Fehérvári út közti terület) március 21.
2. Kelenföld (Hengermalom út - Fehérvári út - Hamzsabégi út - Duna közti terület) március 23.
3. Albertfalva (Etele út - Fehérvári út - Andor u. - vasút közti terület) március 25.
4. Albertfalva (Andor u. - Fehérvári út - vasút közti terület) március 28.
5. Albertfalva (Hengermalom út - Fehérvári út - Duna közti terület) március 30.
6. Őrmező, Dobogó Megváltozott lehatárolás: (Március u., Május u., Péterhegyi út, Rimaszombati út által határolt terület ide került) április 5.
7. Kelenvölgy április 7.
8. Péterhegy április 13.
9. Gazdagrét, Madárhegy, Pösingermajor április 18.
10. Sasad (Rétköz u. - Sasadi út közti terület) április 21.
11. Sasad (Sasadi út - Dayka Gábor u. közti terület) április 27.
12. Sashegy május 3.
13. Szentimreváros, Lágymányos május 5.
14. Gellérthegy május 9.