Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 21. vasárnap, Dániel, Daniella

Tavaszi medve és egyéb dalok a B32-ben

Újbuda   |   2018, április 4 - 12:37
Nyomtatóbarát változatSend by email

A gyermekkönyvek nemzetközi világnapja és a Magyar Költészet Napja metszéspontjában egy gyermekverset ünneplő programmal várja a B32 Galéria és Kultúrtér április 7-én az egészen fiatal és a valamivel kevésbé fiatal versbarátokat.

A „gyermekversnapon” a B32 a társművészetek felől (is) közelít a versekhez: színdarab és animációs filmek tágítják ki a szövegek játékos világát, alkotó foglalkozás teremt lehetőséget a kreatív elmélyülésre. Forgathatóvá, olvashatóvá és nézegethetővé válnak az elmúlt időszak legfontosabb verseskönyvei, és bárki elvonulhat a saját csendes versdiszkójába. Erre a napra a galéria verspostahivatallá változik. Lackfi János, Kántor Péter, Kiss Ottó és Kollár Árpád szeles, napfényes, kései fagyos, madárcsicsergős, kiszámíthatatlanul tavaszi verseit hordozó képeslapok várják felbélyegezve feladóikat, akiknek nem kell mást tenniük, mint megcímezve útjukra bocsátani a küldeményeket az alkalmi verspostaládán keresztül.

Nehezen képzelhető el gyermekversünnep a téma egyik legfontosabb vállalása, a Kortárs gyermekversek és dalok animációs sorozat nélkül. A zugligeti campus felújítása miatt átmenetileg újbudai lakos MOME Anim (vagyis a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animációs közössége) 2017-ben másodszor jelentkezett kortárs szerzők verseit változatos technikákkal és sziporkázóan különböző vizuális világgal adaptáló kisfilmjeivel. Ezek egyszerre hozzák közel a mozgóképek nyelvét folyékonyan beszélő generációhoz a gyermekversek birodalmát, és teszik a gyerekeket érzékennyé az igényes animáció egyéni világokat teremtő formanyelvére.

A filmvetítés után a Kisladik foglalkozásán mindenki a maga ízlésének megfelelő egyedi versturmixot készíthet a programban szereplő művekből, vagy versből készült kacskaringós utakat és tornyokat építhet. Az öt éve működő Kisladik gyermekfoglalkozásainak alapja, hogy az alkotás és a kreativitás mindenki számára hozzáférhető. A foglalkozások vezetői úgy gondolják, a nyitott végű alkotás nem bonyolult folyamat, nem kell a vonalon belül színezni, nem kell profin rajzolni, bárki belevághat, és ez felnőttre, gyerekre egyaránt felszabadító hatással van. Nem a szép végeredmény az elsődleges cél, hanem az, hogy a gyerekek kísérletezhetnek, és megtapasztalhatják, miként válhat az alkotás az önkifejezés örömteli eszközévé.

A napot záró Világgá mentem című színdarabban Jankovics Anna szerző, rendező és előadó kortárs költők, köztük Kiss Ottó, Szabó T. Anna, Lackfi János verseit bátran és értően történetté összeillesztve tesz fel fontos kérdéseket. Miért megy egy gyerek világgá? És miért kap kutyát? Létezik, hogy valaki igazán tud repülni? Milyen egy gondos háziasszony? Hogyan kell unatkozni? És puszilózni? Lehet, hogy tényleg mindenki esetlen? Benne lesz vajon az összes válasz a világgá induló óvodás hátizsákjában? Április 7-én kiderül.

Lőrincz Adrienn