Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 21. kedd, Konstantin

Tanterem, tornaterem és tanuszoda beruházások országszerte

Újbuda   |   2016, március 3 - 14:23Nyomtatóbarát változatSend by email

Huszonnégy tanterem, huszonöt tornaterem, huszonnégy tanuszoda és öt komplett iskola épülhet a következő tanév végéig mintegy 38 milliárd forintból a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programban.

A kormány 2014 februárjában döntött a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programról, melynek eredményeként hiánypótló beruházások valósulnak meg országszerte, jellemzően járásközpontokban. A beruházások elsődleges célja a demográfiai változások okozta tanteremhiányok kezelése, a mindennapos testnevelés és az úszásoktatás infrastrukturális feltételeinek biztosítása az iskolások számára.

Boros Anita vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkár elmondta, a 78 projektből álló, összesen 38,7 milliárd forint értékű beruházás-sorozatot központi költségvetési forrásból finanszírozzák. A minisztérium kezdeményezésére az önkormányzatoknak nem kell önrészt fizetniük a projektek megvalósításához.

A program első ütemében szereplő 24 tanterem közül 10-et már átadtak, a fennmaradó fejlesztések előkészítése, kivitelezése folyamatban van. A program részeként Budakeszin, Dunakeszin, Fertődön, Geszten és Izsákon komplett iskolák épülnek meg, huszonöt településen a helyi igényekhez igazodva új tornatermek létesülnek. A tanuszodáknál a kivitelezők kiválasztására irányuló 18 közbeszerzési eljárás hamarosan lezárul, 6 esetben az eljárás dokumentációja előkészítés alatt áll. A tornatermek és tanuszodák tervezése során fokozott figyelmet fordítottak arra, hogy a kulturális hagyományoknak megfelelő építészeti megjelenésű létesítmények illeszkedjenek a helyi épített környezethez és adottságokhoz. A 24 tanterem és a 25 tornaterem felépítménye önkormányzati tulajdonba, míg a 24 tanuszoda az állam tulajdonába és a Nemzeti Sportközpontok (NSK) vagyonkezelésébe kerül. Az uszodák mindennapos üzemeltetéséről a továbbiakban az NSK gondoskodik.

Újbuda