Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 7. csütörtök, Apollónia

Támasz képekből

Újbuda   |   2020, február 17 - 11:05
Nyomtatóbarát változatSend by email
Krajcsovics Éva festményei a fény és az árnyék játékából épülnek fel. A művész Támasz című tárlata február 19-én nyílik a B32 Galériában.
A Munkácsy Mihály-díjas Krajcsovics Éva nem járt a Képzőművészeti Főiskolára (a mai egyetemre), a kirakatrendező iskola elvégzése után a Vasutas Képzőművészeti Körben sajátította el a festészet alapszabályait Kling György festő, grafikus segítségével. 1980 óta állít ki; mindig a saját műtermi világából, gyakran fényjátékokkal, néhány tárggyal, asztallal, székkel teremti meg művészi univerzumát. Visszafogott színvilágú pasztellképei konkrét narratíva nélküli alkotások, sokkal inkább „lelki tájak”, rejtőzködő történeteinek megfejtéséhez idő kell.
– Rendkívül finom, bensőséges, elmélyült festészet az övé. Az oly sokat emlegetett minimum, a legkevesebb eszközzel jutni legközelebb a megfogalmazhatatlan lényeghez, ez jellemzi minden munkáját – mondta az alkotóról az ugyancsak Munkácsy Mihály-díjas művésztárs, Vojnich Erzsébet.
A festő az utóbbi időben megpróbálta azokat a dolgokat képpé fogalmazni, amelyeket már jó ideje őrizget maga körül. Így váltak új munkáinak kompozíciószervező elemeivé használt csomagolópapírok, régi irattartók, fotók is. – A kiállítás címét hosszas keresgélés után találtam meg, ott volt előttem az egyik képemen, és festés közben ki is mondtam: ezeket a vonalakat támaszként hagyom itt... Amikor a plakáthoz képet választottam, rögtön erre gondoltam. Hiszem, hogy nem véletlenül lett a tárlat címe a Támasz. Ez fontos szó, amit nem szeretnék egyetlen gondolattal sem megtoldani – mondta lapunknak új kiállítása kapcsán Krajcsovics Éva.
K. G.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Zöldítésben kiválóra vizsgázott az Allee a BREEAM minősítésén  

Az Allee már évek óta tudatosan alakítja egyre zöldebbé az épületét, illetve annak működését, és most a világ vezető fenntarthatóság-vizsgálati módszere (BREEAM) alapján végrehajtott minősítési eljárás szerint is kiválóan teljesített ezen a területen és elsőként nyerte el a magyarországi bevásárlóközpontok közül a legmagasabb, Outstanding Building Management és Excellent Asset Performance minősítést.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.