Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szombat, Erik, Alexandra

Támadnak a vérszívók

Újbuda   |   2014, június 27 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az elmúlt 25 évben alig voltak kemény telek, a szakértők emiatt idén is komoly szúnyog- és kullancsinvázióra figyelmeztetnek.

A felmérések szerint az elmúlt öt évben megtízszereződött a kullancsok száma, ráadásul urbanizálódtak: nemcsak erdőn-mezőn, hanem a városi parkokban, strandokon, kertekben is megtelepedtek. A magyarországi kullancsok fele fertőző, 95 százalékuk a Lyme-kór valamelyik baktériumát is terjeszti. 
Fontos tudni szülőknek, pedagógusoknak, hogy a gyerekek ne babusgassák a sünöket, ez az állat ugyanis a kullancsok egyik fészke. Nem tud megszabadulni tőlük, és mivel nem betegszik meg, sokáig életben tartja őket - egy sündisznóban akár ötven kullancsot is lehet találni. 
Az igazi kulcsszereplő azonban a kiránduló kutya. Húsz-harminc éve még nem voltak olyan készítmények, melyekkel a házikedvenceket meg lehet védeni. Egy városi család hazatért az erdei kirándulásról, és a kutyájában utazó kullancs - miután lepottyant - akár két-háromezer utódot is produkálhatott. Egyetlen kullancs képes volt betelepíteni egy kertet vagy parkot. 
- Ha bejön valaki az állatorvosi rendelőbe egy kirándulás után – meséli Dr. Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség elnöke – , akkor közel egy tucat kullancsot távolítunk el a kutyájából. A kirándulásokon kerüljük az erdőben a vadetetőket, vadcsapásokat, a lakóövezetből pedig rekesszük ki az erdei, mezei állatokat, ne hagyjuk a telkünkön elburjánzani a bozótot. 
Meg kell ismerni a veszélyforrásokat, meg kell tanulni védekezni. Ebben érdemes a kullancsszövetség ajánlásait követni. Az első pont a védőoltás: az emberre a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen van, a kutyákra a Lyme-kór ellen. A második pont az elriasztás. Dr. Kapiller Zoltán a picaridin hatóanyag tartalmú krémek és sprék alkalmazását ajánlja leginkább. Kullancs azonban minden elővigyázatosség ellenére is belénk kerülhet, ezért a harmadik pont a szakszerű eltávolítás. A kullancsot nem szabad gyötörni, mert akkor köpi váladékát álozatába, inkább a patikákban kapható kullancseltávolító kanalat érdemes használni. A kullancsteszttel percek alatt megállapítható, hogy hordozott-e Lyme-kórt okozó baktériumot. Ha a teszt pozitív, azonnal orvoshoz kell fordulni, megjegyezve, hol találtak kullancsot, mert a kórra jellemző kokárda alakú bőrpír nem mindenkinél jelentkezik. Az ötödik, járványtani értelemben a legfontosabb pont, hogy megelőzésként mindenki kezelje havonta a kutyáját piriprol hatóanyagú cseppentő oldattal. Ha emellé a macskák és a kutyák milbemycin-oxim hatóanyagú tablettát is kapnak, akkor gazdáik megelőzhetik, hogy az ő kedvencük legyen a féreghordozó. 
Míg a kullancs egy áldozat után elpusztul, a szúnyogok naponta tíz-tizenkét emlőst fertőzhetnek meg három hónapig tartó életük során. Az utóbbi időben egyre több szív- és bőrférges kutyával találkoznak állatorvosok, amit a szúnyogok terjesztenek. A bőr alatti elváltozást sebészi úton lehet eltávolítani, a szervezetbe kerülve azonban a féreg a kutya szívében szaporodik. A féreglárva emberben nem tud teljesen kifejlődni, nem jut el a szívig, hanem a szembe vagy a tüdőbe kerül. A szemből könnyen kiszedhető, a tüdőben viszont a lárva köré egy teniszlabda nagyságú tok szövődik, ami a röntgenképen daganatnak tűnik, és csak műtét után derül ki, mi van benne. 
A ház körüli víztárolók, hordók letakarásával, gyakori ürítésével jelentősen ritkíthatjuk a szúnyogokat otthonunk közelében. Az eldobált gumiabroncsok mellett bármilyen más műanyag tároló is a szúnyoglárvák kitűnő inkubátora. 
Ma már nem nagyon ismert, hogy a nálunk őshonos szúnyogfajok képesek közvetíteni a maláriát, egyes korszakokban Magyarország kifejezetten maláriás, ahogy akkoriban mondták, váltólázas országnak számított, és ez a betegség csak az ötvenes évek végére tűnt el. Az utóbbi években azonban Európa számos területéről, köztük fejlett országokból is érkezett jelentés a malária felbukkanásáról: előfordult Belgiumban, Bulgáriában, Franciaországban, Spanyolországban, illetve Bulgáriában, Szerbiában, Macedóniában, Törökországban és Görögországban is. 
Déli határainkon túl, Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban hatalmas árvíz pusztított a közelmúltban, a Balkán több mint egyharmada víz alatt állt. Óriási vizes élőhelyek maradtak hátra, és ezért igazi invázióra számíthatunk Magyarországon, miután a nyári passzátszelek a szúnyogokat fölsodorják Baranya, Csongrád megyébe, de akár feljebb is. 

H.L. 

Támadnak a vérszívók