Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 20. csütörtök, Rafael

Szomszédok nyomában Gazdagréten

Újbuda   |   2017, február 3 - 11:28
Nyomtatóbarát változatSend by email

Harminc éve ment le az első rész az ikonikussá vált teleregényből, a Szomszédokból. A sorozat megmutatta a társadalom rétegek életét, bepillantást adott Taki bácsi, Lenke néni, Gábor Gábor, Vágási Feri, Mágenheim doki, Alma, Julcsi és a többiek mindennapjaiba. A Forbes Magazin felelevenítve az emlékeket, megkereste a mai gazdagréti vállalkozókat.

Talán nem volt nagyobb bűn a Szomszédok című teleregény naiv, népnevelő világképében, mint a pénzhajhászás. Tisztességes emberek voltak a főszereplők, megelégedtek azzal, amijük van. Mágenheim doktor szeretett mentőzni, három idegen nyelv ismerete mellett sem fogadta el az előléptetést, Taki bácsi legszívesebben fegyverrel ment volna neki a taxishiénáknak, Lenke néni pedig fél kézzel számolta fel a kisbolti csokimikulás-maffiát. A Szomszédok világában megörökített Gazdagrét persze talán sosem volt olyan, mint ahogy azt a készítők láttatni akarták, mégis eszményképként tárult a rendszerváltás idején az ország elé. A sorozat indulása után harminc évvel is Gazdagrét az ország egyik legélhetőbb lakótelepe, zöld, fiatalos, ahol minden megtalálható.

A Szomszédok piaca valójában Budafokon volt, nem úgy a 2014 végén nyitott Törökugrató utcai Malacod van szendvicsező termelői bolt, ahol a tulajdonos Vinkler Sándor feleségének családja készíti a kínálat alapját adó füstölt húsokat. A közeli iskolára és buszmegálló közönségre alapozott profil része volt a bolt termékeiből készült szendvics és a kávé. A polcokra kizárólag magyar termelők tartósítószer-mentes és mesterséges adalékanyagot nem tartalmazó termékei - tejtermék, pékáru, savanyúság, tészta és tojás – kerülnek. A kezdeti buktatókon túl, az üzlet dinamikusan fejlődik, bár Vinkler Sándor keveset költ marketingre.

Ki ne emlékezne a Gábor–Juliszalon dörzsölt vezetőjére? A Malacod van szomszédságában franchise-láncnak induló City Hair fodrászatban Langbein Gábor kezdetben alkalmazott, majd üzletvezető volt. Mivel a franchise-tervek máshogy alakultak, a hatodikos korától fodrásznak készülő Gábor átvette az üzletet. Vendégköre többsége hölgy, de fantáziát lát férfihajakban és szakállakban is. Az arculatváltáson átesett szalon színeit az urbánus citromsárga-feketéről elegánsabb bordó- szürkére cserélték, a korábbi játszósarok helyett pedig mese várja a gyerekeket.

Borbolt nem volt a Szomszédok idején Gazdagréten, de 2015 őszén megnyílt a Radovin borkereskedés. Kétkedőik bőven voltak, ám a céget vezető Nemes Petra és Radosevics Radovan szerint az üzlet szerencsés helyen, a dinamikusan fejlődő Gazdagrét és Sasad határán van, ennek megfelelően vevőkörük is széles. A kereskedés minden szaküzlete, így a gazdagréti is kicsi, az egyszerre bemutatható italok sora korlátozott, azonban gyakran megújuló kínálattal várják vásárlóikat.

Tudta, hogy a presszó, ahol Alma dolgozott, nem is Gazdagréten van? A 2005-ben indult Életízek édességbolt és kávézó viszont igen. Az alapító Csányi Edina és Horváth László szerint Gazdagrét olyan, mint egy nagy falu, a Sasad és Gazdagrét határán álló Életízek pedig pont úgy működik, mint egy falusi kocsma: mindkét környékről járnak oda, és fontos elem az információcserélési lehetőség, a pletyka is. Kétkedő véleményeket ők is kapták, de szerintük az igényes vevőkörrel rendelkező, egyre inkább fejlődő környék, és a Rétköz utca mindkét oldalán van igény a minőségi termékekre.

Lenke néni kisboltjának helyén ma kínai ruhabolt van, de a lakótelepi kisbolt intézménye tovább él és virágzik. A 2011-ben zöldségesnek indul Családi Csemege két bolttal is büszkélkedhet. Az alapító házaspár, Heincz Antal és Szakály Erzsébet fokozatosan bővülő termékkörrel váltak kisboltossá, minden tartanak, ami csak kellhet. Nagybevásárlásaikat nem ott végzik az emberek, de ha valami kimarad, vagy gyorsan kell, akkor a Családi Csemege a válasz. A kisboltosok nehéz életét élik, mindent megtesznek a vásárlókért és reggeltől estig a pultban állnak.

forrás: Forbes