Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 31. péntek, Árpád

Szmog: korlátozott a járműforgalom Budapesten

Újbuda   |   2017, január 23 - 08:09
Nyomtatóbarát változatSend by email

Mától – az intézkedés visszavonásáig - tilos olyan járművel közlekedni Budapesten, amelynek forgalmi engedélyében nincs környezetvédelmi besorolás vagy annak kódja 0; 1; 2; 3; vagy 4-es jelű. Budapesten a szálló por 24 órára számított átlagos koncentrációja minden ővárosi mérőponton meghaladta a riasztási küszöbértéket, emiatt a szmogriadó riasztási fokozata van érvényben.

A főpolgármester hétvégén elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát Budapesten, mivel a szálló por koncentrációja két egymást követő napon is meghaladta a riasztási küszöbértéket három mérőponton, továbbá a meteorológiai előrejelzések szerint sem várható javulás a következő napon. A riasztási fokozatban a légszennyezettségi szint rövid idejű hatása veszélyt jelent a teljes lakosságra, ezért január 23-án, hétfő reggel 6 órától tilos azzal a gépjárművel közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód: 0; 1; 2; 3; 4, vagy amelyek forgalmi engedélye nem tartalmaz ezt az információt. Az intézkedés minden nap 6 órától 22 óráig tart. Területi hatálya nem terjed ki az M0-ás Budapesten áthaladó szakaszaira, valamint a Budapest-Nagykovácsi út-Szépjuhászné útja-Budakeszi út-Budapest, továbbá Budapest-Nagykovácsi út-Nagyrét utca-Máriaremetei út-Hidegkúti út-Budapest útszakaszokra.

Az intézkedés megsértése szabálysértésnek minősül, betartását a rendőrség ellenőrzi. A szabályszegőkre százötvenezer forintig terjedő bírság szabható ki.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a levegő minőségének kedvező változása ma továbbra sem valószínű. Keddtől némi javulás várható a levegőminőségben, a hét közepén tovább csökkenhet a levegő szennyezettsége, de a hét második felében megint nagyon magas szennyezőanyag-koncentrációk várhatók.

A szmoghelyzet romlásának elkerülése érdekében a főpolgármester felkéri a lakosságot és a légszennyezőket a következő önkéntesen betartandó, megelőző intézkedésekre:

  • a fővárosi úti célok eléréséhez mérsékeljék, vagy lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, részesítsék előnyben a közösségi közlekedést;
  • mellőzzék a gépjárművek indokolatlan – álló helyzetben történő – alapjárati üzemeltetését;
  • mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, ha egy háztartásban létezik földgáztüzelési mód,
  • a szolgáltató, illetve termelő tevékenységet ellátó létesítmények üzemeltetői csökkentsék porkibocsátásukat.

A szálló por lehetséges egészségkárosító hatásai: izgatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. Asztma és krónikus légcsőhurut miatt többen fordulnak orvoshoz, valamint nő a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja (különösen asztma, hörghurut esetében), csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben.

Veszélyeztetett népességcsoportok: légúti és keringési betegségben szenvedők, csecsemők, gyermekek és időskorúak, aktív és passzív dohányosok.

Javasolt elővigyázatossági intézkedés: elsősorban a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat, a szellőztetést, a szabadban való tartózkodást.

Újbuda