Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 20. szombat, Illés

Színházak éjszakája: drámaórát tartottak a Kávások

Újbuda   |   2014, szeptember 24 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Színházak Éjszakáján idén a Káva Kulturális Műhely is bemutatkozott; a Részvétel Napja keretében kalauzolta az érdeklődőket a közösségi színház világába. A társulat a MU Színházzal közösen azt mutatta be, hogy egyre fontosabb a mindennapi életben az aktív társadalmi szerepvállalás.

Nagy érdeklődés volt a Káva Kulturális Műhely interaktív közösségi előadásaira a Színházak Éjszakáján. Az idén 18 éves társulat olyan fórum, ahol a munkában, játékban résztvevők azt kutatják, mi a viszonyunk az általunk felvetett emberi, erkölcsi, társadalmi kérdésekhez és problémákhoz. Szeptember 20-án a Színházak Éjszakája rendezvényen a műhely ezeket a fontos kérdéseket boncolgatta három interaktív előadás keretében.

Az évek óta sikerrel futó Gubanc gyerekeknek és szüleiknek szóló mai mese. Főszereplője, Tibi és kutyája, Gubanc nagy bajba kerülnek. Az előadáson résztvevő gyerekek beléphettek a történetbe, segíthettek a főhősöknek, hogy összefogással és együttműködéssel igazságot tegyenek. Bori Viktor programvezető elmondta: - Ez az előadás lehetőséget nyújt a család összes szereplője számára, hogy valódi résztvevője legyen a történetnek. Mindenki más-más problémával, feladattal kerül szembe az előadás során. Közösen gondolkodunk, felnőttek és gyerekek arról, mit jelent számunkra a gyereknevelés.

A Roseto című előadás az MU Színház és a Káva Kulturális Műhely közös produkciója. Alapgondolatát a Roseto-effektus, egy Amerikában megfigyelt jelenség szülte. A Roseto településen élő, szoros emberi kapcsolatokat ápoló közösségben kimutathatóan sokkal kisebb volt a szív- és érrendszeri megbetegedések száma, mint az elidegenedettebb metropoliszokban. Az előadásról Sereglei András rendező elmondta, hogy a program egyedülálló Magyarországon, a legidősebb színjátszó 92, a legfiatalabb 12 éves. A három megszólított korcsoport, a diákok, a kisgyermekesek és a nyugdíjasok a 80 év különbség ellenére is képesek valami közöset megfogalmazni a kirekesztésről, a kirekesztettségről - tette hozzá.

A Tengerpart egy felnőtteknek szóló drámaóra. Azokra a helyzetekre összpontosít, amik bizonyos értelemben próbára teszik az embert, alapvető kérdésekre irányítják a figyelmet. A Tengerpart megtörtént eseményt dolgoz fel, abból kiindulva tűzi ki célul, hogy a közönséggel, mint közösséggel együtt gondolkodjon egy általános emberi problémán. - Én azért szeretem ezt a játékot felnőttekkel játszani, mert nagyon jól meg lehet tapasztalni rajta keresztül az együttgondolkodás erejét, és azt, hogy egyetlen pici helyzet hogyan tud színházzá érni. A nézők részt tudnak venni és játszani tudnak, és ez úgy is lehet színházi élmény, hogy nem megtervezett színházról van szó. Maga az alaphelyzet is nagyon erős, megmozgat bennünk valamit, megpiszkálja az emberségünket – mondta Takács Gábor programvezető.

Újbuda

 drámaórát tartottak a Kávások